38 мільярдів на «ковідні» закупівлі: як витрачали кошти в кожній з областей України на боротьбу із COVID-19

38 мільярдів на «ковідні» закупівлі: як витрачали кошти в кожній з областей України на боротьбу із COVID-19

Аналітики громадської організації “Антикорупційний штаб” проаналізували закупівлі на боротьбу із пандемією коронавірусу у кожній з областей України та загалом по країні. Отже, за період від початку пандемії — березень 2020 року — витратили 38 мільярдів 5 мільйонів 629 тисяч 280 гривень бюджетних коштів. Повну таблицю витрат ви можете побачити нижче.

Лідеркою серед областей за обсягом витрат традиційно є Київська та м.Київ — 14,75 млрд грн за півтора роки. На другому місці — Одеська (2,07 млрд грн), на третьому — Дніпропетровська (1,99 млрд грн). Найменші ж витрати були Херсонській (647,6 млн грн), Кіровоградській (394,0 млн грн) та Луганській областях (338,8 млн грн). 

 

Аналітики громадської організації “Антикорупційний штаб” зазначають, що на відміну від даних про витрати на ремонти, які чітко корелюються із кількістю населення, серед витрат на потреби COVID-19 майже всюди є пряма залежність від кількості діагностованих хворих на COVID-19. Наприклад, “аутсайдерами” рейтингу “коронавірусних” закупівель є Херсонська, Кіровоградська і Луганська області — там на боротьбу з пандемією витратили найменше коштів, але і хворих на коронавірус у цих трьох областях також найменше в Україні.  Натомість Львівщина — однакова четверта в рейтингу захворювань на коронавірус і витрат на боротьбу із пандемією. Хоча рейтинги дещо відрізняються, але в цілому тенденція вбачається саме така. 

 

Дані про закупівлі у кожній з областей ви також можете побачити за посиланням: https://cutt.ly/PQCfmuK

 

Завдяки інструменту Карта коронавірусних закупівель (https://covid.shtab.net/) ГО “Антикорупційний штаб”, ви можете спостерігати та аналізувати закупівлі на боротьбу з пандемією за бюджетні кошти у вашій громаді. Завдяки карті ви зможете перевірити будь-яку закупівлю в режимі реального часу. Тому якщо раптом у лікарні чи поліклініці вам стверджують, що у них немає, наприклад, масок або ліків, які виписали від коронавірусу і треба купляти їх за свій рахунок, ви можете зайти на Карту та перевірити достовірність цієї інформації.

 
×