5 мільярдів без торгів: що не так із Законом, який дозволяє ремонтувати дороги без торгів

5 мільярдів без торгів: що не так із Законом, який дозволяє ремонтувати дороги без торгів

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає ремонт аеропортів і доріг в обхід процедури закупівель через Prozorro. Почитати закон можна на сайті Верховної Ради України. Ухвалили його 3 червня 2021 року — 25 червня його підписав Президент. Що не так із цим Законом і до чого це може призвести? 

 

Замість торгів — переговорна процедура

 

Зокрема Закон про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" та інших законів щодо вдосконалення системи оскарження публічних закупівель передбачає: «Установити, що до 24 серпня 2021 року замовники, визначені Кабінетом Міністрів України, можуть здійснювати закупівлю товарів, робіт і послуг, необхідних для забезпечення підготовки та проведення заходів з відзначення 30-ї річниці незалежності України, згідно з переліком товарів, робіт і послуг, затвердженим Кабінетом Міністрів України, за переговорною процедурою, встановленою статтею 40 цього Закону. При цьому замовник має право укласти договір про закупівлю за результатами застосування переговорної процедури закупівлі у строк не раніше ніж через п’ять днів з дня оприлюднення в електронній системі закупівель повідомлення про намір укласти договір про закупівлю».

 

Отже, Законом також дозволяється закупівля без тендерів робіт і послуг на 5,4 млрд грн для підготовки і проведення заходів щодо відзначення 30-ї річниці незалежності України. Йдеться, зокрема, про модернізацію аеропортів в Вінниці, Дніпрі, Одесі, Рівному, Херсоні та Закарпатті, повідомляє Економічна правда. Замість процедури торгів дозволили провести переговорну процедуру.

 

У Києві вже будують дорогу за 85 мільярдів гривень без тендеру

 

Голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик у своєму коментарі «4 каналу» говорив про небезпеку ухвалення і підписання такого Закону ще на початку червня — щойно з-під тендерної процедури вивели закупівлю робіт на будівництво Великої кільцевої дороги навколо Києва загальною вартістю близько 85 мільярдів гривень: «Ремонт доріг, беззаперечно, потрібно робити. Але інше питання, як це сьогодні робиться? Якщо говорити про «Велике будівництво», то мені, як громадському активісту сумно: ми зараз добре бачимо, що пріоритет виділення коштів на будівництво доріг мають обрані компанії. Останнє, що трапилось, — це вивід із ProZorro будівництва окружної дороги у Києві на 85 мільярдів гривень. Тобто є дуже сумні дзвіночки, які свідчать про те, що кошти на будівництво та ремонт доріг можуть використати непрозоро. Відповідно частину коштів можуть просто розікрасти».

 

Сергій Миткалик також зауважив: останні 5 років дороги будували і була певна конкуренція — зі стартом «Великого будівництва» ми побачили, як завищують ціни на окремі матеріали. Більш того, зазначив Сергій, готується законопроєкт про ціноутворення, який може легалізувати корупційну складову саме використання коштів на ремонтах доріг, — і вперше в історії України за 9 років в обхід ProZorro хочуть побудувати київську окружну.

 

Для будівництва окружної в Києві у травні уклали меморандум із американською компанією. Але замість того, аби це робити за українським законодавством — провести максимально відкритий і прозорий конкурс, можливо навіть віднайти підрядників, які запропонують меншу ціну без втрати якості, ми бачимо банальне укладання угоди з одним учасником невідомо, за якою ціною та за якими умовами. 

 

Компанія, з якою уклали угоду на будівництво київської окружної, будувала дорогу в Румунії, де початкова вартість будівництва була 2,2 млрд євро, а в результаті в останній момент піднялась до 10 млрд євро. Із 400 кілометрів доріг у Румунії, які ця компанія мала збудувати, збудовані лише близько 50-ти. Далі уряд Румунії відмовився від такої дороговартісної співпраці. 

 

Більш того: ця компанія, яка має будувати київську окружну, будувала найдорожчу у світі дорогу. Зважаючи на стан корупції в Україні, можна передбачити, що саме в Україні цей рекорд може бути перевершений. 

 

Більше дивіться в інтерв’ю Сергія Миткалика: https://www.youtube.com/watch?v=SoBR0OqIT18

 

5 мільярдів гривень за подібною схемою

 

Наразі завдяки ухваленню зазначеного вище закону близько 5,4 мільярдів гривень коштів платників податків також можуть бути використані без публічної процедури закупівлі — просто через переговорну процедуру. 

 

ГО «Антикорупційний штаб» буде уважно відстежувати зазначені тендери, які так намагаються приховати.

 
×