Благодійні внески у садочках: необхідність чи корупційна схема?

 Благодійні внески у садочках: необхідність чи корупційна схема?

Нещодавно до Антикорупційного штабу звернулася мама. Її дитина відвідує ДНЗ “Ромашка”, що у Вишневому, на Київщині. Маму турбувало питання: на що витрачаються 10 гривень, які щоденно сплачують готівкою батьки на “потреби саду”? Та чи можна не здавати ці "внески"?

Аби отримати "дозвіл" не здавати гроші, мама втратила не лише годину емоційного спілкування з керівницею та працівниками садочка, а й власні нерви. У бонус жінка отримала рекомендацію – перевести дитину до іншого садочку.

За словами керівниці садочок відвідує 220 дітей. Тому не складно порахувати, які суми сплачуються батьками цього садочку, без урахування послуг за харчування:
1. 10 грн у день на "потреби садочку". За ці гроші працівники оплачують товари та послуги – 10*22*12*220 = 580'800 грн на рік;
2. 750 грн на рік – оплата послуг з оздоровлення: кисневі пінки, соляна кімната тощо – 750*220 = 165'000 грн на рік;
3. 1'000 грн при вступі до садочка – 1'000*220 = 220'000 грн, близько 70’000 на рік.
Усього 965'800 грн – майже мільйон гривень на рік.

Також батьківський комітет отримує 1'200 грн від кожної сім'ї протягом року. Ці гроші йдуть на господарське утримання садочка. Батьки закуповують товари – канцелярські та мийні засоби за списками, наданими вихователями.
Додатково збирають 200 грн на рік на подарунки працівникам: у конвертах передають гроші, а також квіти, цукерки.
Цього замало. Батьки до кінця року мають здати ще 300 грн для "потреб садочку".

Керівниця називає такі відносини "традиціями" садочку. Також стверджує, що до складу комітетів мають входити лише "досвідчені" батьки. З огляду на це, можна припустити – в інших групах представники комітетів також збирають гроші на закупівлю товарів і на подарунки персоналу. Відштовхуючись від суми 1'200+200+300 грн на рік, то це ще 1'700*220 = 374'000 грн.

У цьому садочку існує налагоджена система зборів коштів з батьків – за рік виходить велика сума. Збір коштів і закупівля товарів здійснюються з порушеннями законодавства та з частковою облігацією.

Відкритими залишаються питання:
Чи дійсно всі ці кошти витрачені на потреби садочку? Можливо частина з них осідає в кишенях?
Чому елементарні потреби садочку не покриваються з місцевого бюджету? Адже, садочок не може відкритися на початку року, якщо він не забезпечений господарчими товарами – милом, канцелярією, тощо.
Чому питаннями господарського утримання займаються члени батьківського комітету, а не заклад, що надає державні освітні послуги та фінансується за рахунок бюджетних коштів?
Чому благодійні внески збираються як "плата за послуги" – з кожного обов’язково, у визначених розмірах, із використанням термінів “боржник” та викладанням списків у батьківських чатах?

Антикорупційний штаб подав запит на отримання фінансових документів цього закладу. Тому будемо повідомляти Вам новини щодо цієї ситуації.

Якщо ж керівниця відмовиться співпрацювати з нами – ми залишаємо за собою право звернутися до прокуратури з метою сприяння припиненню нелегального грошового обігу.

Напевно, ми б і не дізналися про цю ситуацію. Тому в цій історії є приємним лише те, що до нас звертаються небайдужі та рішучі мами, такі як Katrusya Krikun

×