Депутати та урядовці отримали антипремію "Золота Коса - 2020" за тютюновий лобізм

Депутати та урядовці отримали антипремію

16 грудня відбулась церемонія нагородження народних депутатів антипремією «Золота коса» та представників Уряду «Золоте гальмо», яку вручили громадські організації «Життя», «Антикорупційний штаб» та партнери. Таку почесну нагороду щорічно отримують політики, які відстоювали інтереси тютюнових корпорацій та блокували ініціативи захисту громадського здоров’я. Тютюнові лобісти косять гроші та людські життя використовуючи свої посади в Парламенті та Уряді.

 

«Завдяки антипремії «Золота коса» ми хочемо викрити тютюнових лобістів серед депутатів та урядовців, які не так давно при владі, але уже працюють виключно на захист корпоративних інтересів тютюнових транснаціональних корпорацій. Не без їх "допомоги" вперше за 10 років ми спостерігаємо зростання поширеності куріння серед молоді. Завдяки таким діячам із мандатом депутатів,  наприклад,  досі не заборонено рекламу електронних пристроїв для куріння, що націлена на підлітків. Прикро констатувати, що тютюновий лобізм процвітає серед оновленого складу ВРУ та у деяких двічі оновлених міністерствах», – наголосив Андрій Скіпальський, голова правління ГО «Життя

Оголошення переможців антипремії “Золота коса” 2020 відбулося на площі Конституції біля стін Верховної Ради України. Образ смерті з косою нагороджував переможців врученням коси.  За відстоювання комерційних інтересів тютюнової індустрії  всупереч інтересам громадського здоров'я народний депутат України Мар’ян Заблоцький отримав Золоту косу, Євген Петруняк Срібну косу та Олексій Ковальов Бронзову косу. Світлана Панаіотіді -  заступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України отримала спеціальний приз антипремії - «Золоте гальмо», який присуджується представникові виконавчої влади. Попри запрошення, жоден переможець не прийшов отримати “почесну” нагороду за визнання найбільшими борцями за інтереси тютюнової індустрії в Україні.

 

«Майже 15 років тому Україна ратифікувала рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну, однак її норми в нашій країні не завжди виконуються. Щоразу знаходяться політики та чиновники, які підіграють тютюновим компаніям лобіюючи їх інтереси та порушуючи норми законодавства, що прямо протирічить рамковій конвенції. Пройшли уже ті часи, коли такі ганебні практики робилися «по-тихому». Люди мають знати тютюнових «лобістів», що прикриваються державними посадами та депутатським мандатом», – сказав Сергій Миткалик, виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб».

 

Чому Коса? З одного боку, просуваючи інтереси тютюнової індустрії, політик "косить" гроші, з іншого боку – життя громадян України. Чому ми стежимо та аналізуємо за діями політиків, які працюють в інтересах тютюнових компаній? Переможці антипремії визначаються шляхом суми оцінок членів журі та балів за фактичні дії номінантів в інтересах тютюнової індустрії (реєстрація законопроєктів, виступи, листи, звернення, голосування, наявність активів тютюнової індустрії у структурі власності, наявність пов’язаних з тютюновою індустрією осіб). “Золота коса 2020” включаю дії вчинені номінантами з часу обрання нового Парламенту (липень 2019 - жовтень 2020 рр.).

 

«Антипремія Золота коса є одним із таких заходів, який фактично підпадає під рекомендації щодо проведення кампанії про викриття тютюнової індустрії, яка використовує окремих осіб, групи «прикриття» і пов'язаних з нею організацій, які відкрито або завуальовано діють від імені тютюнової промисловості або в її інтересах. Під час оцінювання кандидатів ми були дуже вражені тіньовими зв’язками індустрії з окремими посадовими особами органів влади. І тут варто сказати, що за аналогією із антикорупційним законодавством, Україні час дослухатися до міжнародних стандартів по запобіганню втручання тютюнової промисловості у формування, наприклад, податкової політики та заходів, що стосуються сфери охорони громадського здоров’я від впливу тютюну», – сказала директорка Центру демократії та верховенства права, Олеся Холопік

 

Україна та 180 інших держав світу ратифікували Рамкову конвенцію ВООЗ із боротьби проти тютюну, а отже взяла зобов'язання виконувати умови Конвенції, зокрема в частині протидії втручанню тютюнових компаній і осіб, які діють в їхніх інтересах у формування і виконання політики контролю над тютюном.

 

Мар’ян Заблоцький – переможець Золотої коси 2020 як член Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики ініціював законопроєкт № 4101-2 від 01.10.2020 р., норми якого відтерміновують запровадження акцизів на ТВЕН та сигарили на рівні з сигаретами з 1.01.2021 року до 1.01.2022 року. Оціночні втрати Держбюджету у разі відтермінування підвищення вказаного акцизу становлять понад 4 млрд грн за рік. В інтересах тютюнової індустрії для блокування та відстрочення розгляду комплексного антитютюнового законопроєкту зареєстрував альтернативний законопроєкт №2813-2.

 

Євген Петруняк – срібний призер Золотої коси 2020,представник Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики. Ініціював правку в законопроєкти №1210, 1209, яка відстрочила на 6 місяців (до 01.01.2021) запровадження податку на рідини до електронних сигарет, прирівняння податку на сигарили та ТВЕН (сигарети для пристроїв IQOS, glo) до рівня сигарет. За оцінками міністра фінансів Держбюджет недоотримав внаслідок відстрочення 1,5 млрд грн. Євген Петруняк є співавтором (разом з Мар’яном Заблоцьким) законопроєкту №2813-2 для блокування розгляду комплексного антитютюнового законопроєкту, який забороняє в Україні рекламу та продаж неповнолітнім пристроїв для куріння тютюнових виробів IQOS та glo. Дозволяє куріння тютюнових виробів для електричного нагрівання (ТВЕН)  - пристроїв IQOS, glo в громадських місцях (школи, лікарні, дитячі садочки, університети, дитячі майданчики, громадський транспорт та інші місця спільного використання) та зберігає рекламну викладку тютюнових виробів, е-сигарет, ТВЕН, пристроїв IQOS, glo у місцях продажу (магазини, кіоски, супермаркети).

 

Олексій Ковальов – бронзовий переможець Золотої коси 2020, автор низки законопроєктів, що стосуються виробництва та реалізації тютюнових виробів, що вказує на представництво депутатом інтересів учасників тютюнового ринку. Помічницею депутата Ковальова є Валентина Хоменко - Генеральний директор Української асоціації виробників тютюнових виробів "Укртютюн" (засновники - транснаціональні тютюнові корпорації), що підтверджує представництво депутатом інтересів учасників тютюнового ринку.

 

Світлана Панаіотіді – заступниця Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Переможниця у номінації «Золоте гальмо». С. Панаіотіді організувала рішення Кабінету Міністрів України про створення Національного оператора дистрибуції тютюнових виробів, що фактично легалізує на нормативно-правовому рівні монополію дистрибуції тютюнових виробів ТОВ "Тедіс Україна".

Це рішення легалізує картельну змову між монопольним дистриб’ютором та тютюновими корпораціями.  До цього АМКУ наклав штраф у розмірі 6,5 млрд грн на ТОВ "Тедіс Україна" та тютюнові корпорації за зловживання на ринку.

 

Експертне журі антипремії “Золота коса 2020”:

 

Лілія Олефір – виконавча директорка ГО «Життя»;

Олеся Холопік – директорка Центру демократії та верховенства права;

Сергій Миткалик – виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб»;

Анна Миронюк – журналістка видання Kyiv Post;

Денис Денисенко - Виконавчий директор Коаліції РПР.

 

Довідково: «Золота коса» була започаткована 2011 року з метою моніторингу та реагування громадськості на випадки лобіювання народними депутатами й урядовцями України комерційних інтересів у сфері виробництва тютюнової та алкогольної продукції.

 

Більш детальніше у інтерактивній інфографіці: https://bit.ly/3nWFaS3

×