Конкурс на директора НАБУ: що відбувається?

Конкурс на директора НАБУ: що відбувається?

Конкурс на директора НАБУ: що відбувається

Влітку в Україні розпочалася процедура добору нового директора Національного антикорупційного бюро. 22 серпня конкурсна комісія провела перше засідання.

На ньому члени комісії ухвалили звернутися до уряду і міжнародних організацій з приводу формування групи помічників, які будуть готувати проєкти документів комісії та опрацьовувати документи претендентів на посаду.  Члени комісії також домовилися на одному з наступних засідань затвердити регламент її роботи, який передбачатиме критерії проведення конкурсу, оцінювання професійних знань претендентів і порядку проведення співбесід.

 

Наступне засідання відбулось 9 вересня — після ухвалення закону щодо встановлення обмежень для призначення директора НАБУ (№8003). Станом на 28 вересня цей закон ще не підписав президент Володимир Зеленський, хоча конкурсна комісія з відбору директора вже провела два засідання.


 

Як працює НАБУ без голови
Наразі виконуючим обов'язки директора НАБУ є Гізо Углава. Нинішню роботу бюро оцінити доволі складно, адже з моменту повномасштабного вторгнення воно перестало спрямовувати зусилля на боротьбу з корупцією. Зокрема, певні структурні підрозділи здійснювали заходи з охорони, частина працівників пішли воювати, аналітичний підрозділ шукав російські активи. Тобто ті ресурси, які могли виявляти корупціонерів та їхнє майно, розпорошило свої зусилля  на інші не менш важливі завдання. 

 

Але незважаючи на це, НАБУ продовжує ловити корупціонерів та передавати справи до суду незалежно від політичної партії та рівня посади. До прикладу НАБУ завершило розслідування по спробі народного депутата Трухіна підкупити поліцію. Поштовхом до цього могло стати призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної інфраструктури Олександра Клименка. Це може свідчити і про подальший більш ефективний розгляд наявних справ. 


 

Бо без нього ніяк 
Конкурс на посаду директора НАБУ, як і повноцінна робота органу у подальшому дуже важливі з огляду на те, що це одна із вимог для членства України в ЄС. Чітких термінів, коли завершиться конкурс, закон не передбачає. Терміни, критерії та інші умови формує сама комісія. Є побоювання, що у владних кабінетах знову захочуть зривати чи затягувати конкурс, як це було з відбором очільника САП, який тривав майже два роки. Однак слід розуміти, що це буде  сигналом для Європейського Союзу та інших західних партнерів, що попередній досвід нічому не навчив можновладців. 

 

Хто претендує? 
Поки складно назвати ім’я майбутнього керівника, не бачивши заяв кандидатів на посаду. Однозначно Офіс Президента (підрозділ Олега Татарова) захоче протягнути зручного для себе, щоб контролювати справи, які НАБУ може порушувати за корупцію проти найближчого оточення президента.

 

У ЗМІ обговорюється кандидатура керівника правоохоронного комітету від “Слуги народу” Сергія Іонушаса. Два роки тому його “сватали” на місце генерального прокурора замість Руслана Рябошапки. 

 

Сам Рябошапка, кандидатура якого теж фігурувала як потенційна, вже не зможе сісти в крісло директора НАБУ. Він виїхав закордон, оскільки має трьох неповнолітніх дітей.

 

Законопроєкт Клочка
Власне перепона для Рябошапки та інших посадовців, які виїжджали закордон, з'явилася лише кілька тижнів тому. “Слуга” Андрій Клочко зареєстрував законопроєкт № 7654, який висував ряд нових вимог до директора НАБУ. Прикметно, що Клочко і сам є фігурантом розслідування бюро. 

 

Крім перебування закордоном, у законопроєкті йшлося також про вік кандидата та знімалося обмеження зв'язків з політичними партіями. Документ успішно пройшов профільний комітет, яким чомусь був визначений комітет місцевого самоврядування, який очолює той самий Клочко. Однак після критики колег-депутатів, громадськості та навіть G7 законопроєкт зняли з розгляду. Утім ухвалили інший, де і було прописане обмеження щодо перебування закордоном. 


 

Голос громадськості 
Конкурсна комісія з проведення конкурсу на посаду директора Національного антикорупційного бюро налічує 6 членів, серед яких три українця та три іноземця. 

 

Громадські організації не входять до складу комісії та не беруть безпосередньої участі в доборі. Але засідання комісії є публічними. Тому громадськість ретельно може слідкувати за кандидатами та відслідковувати дії комісії.  Саме завдяки громадськості і був обраний на посаду незалежний від влади керівник САП Олександр Клименко.

 

×