Покарання "верхівки" РФ за війну проти України: чи сяде Путін?

Покарання

Вище політичне та військове керівництво РФ - хто це
Вичерпний перелік може розтягнутися на багато рядків, але у цій статті під вищим політичним та військовим керівництвом маємо на увазі главу держави, главу уряду, міністрів, тобто Путіна, Мішустіна, Медвєдева, Лаврова, Шойгу та інших.

Про які злочини мова
Політичній та воєнній верхівці РФ можна інкримінувати геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини та злочини агресії.

Як довести їхню провину 
Загальний порядок доведення вини визначений процесуальним законодавством, якщо ж коротко, то порядок такий відкриття кримінальних проваджень, фіксація та збирання доказів в рамках цих проваджень, направлення цих справ до суду для їх розгляду та притягнення до відповідальності, видача ордерів та безпосередньо затримання на підставі цих ордерів. 

Слід звернути увагу, що національні суди України не можуть засудити найвище політичне керівництво, оскільки в національних судах найвищі посадові особи іншої держави користуються посадовими імунітетами. Тобто національний суд не може судити главу держави, главу уряду, міністра закордонних справ.

Натомість Міжнародний кримінальний суд посадових імунітетів не визнає. МКС може притягувати до відповідальності навіть чинних глав держав, саме для цього він, зокрема, і існує.

В контексті цього питання, слід визначитись із складами злочинів про які йде мова (злочин геноциду, злочин проти людяності, воєнні злочини та злочин агресії), тому що для різних складів злочину, притаманні своя особлива специфіка доказування і, як наслідок, притягнення до відповідальності.

Якщо, наприклад, геноцид, це злочин, що вчиняється із спеціальним умислом, винищенні однієї із чотирьох захищених груп: національну, етнічну, расову чи релігійну групу як, і умисел має вирішальне значення в кваліфікації діяння саме за цією статтею, то злочин агресії все, умовно кажучи, на столі. Ми все бачимо і все можемо дізнатись з відкритих джерел.

Притягувати до відповідальності за злочин геноциду буде Міжнародний кримінальний суд, а за злочин агресії спеціальний трибунал, який зараз в процесі створення.

Тому механізми доказування та притягнення до відповідальності, в залежності від злочину, можуть відрізнятись.

 

Яку роботу веде Україна вже сьогодні
Фіксувати воєнні злочини (фото, відео, експертизи, показання свідків) в Україні почали 24 лютого, адже жертви серед цивільного населення були і в перший день повномасштабної війни.  Саме цим зараз займаються українські та міжнародні правоохоронні органи. Серед них задіяні практично всі Національна поліція, Офіс генерального прокурора, СБУ, Антикорупційне бюро. Також в Україні працюють і міжнародні правоохоронні органи, зокрема прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан.

Якщо ж говорити про суди, то тут потрібно звернути увагу на вид злочину.

Як ми вже казали вище, якщо до відповідальності за злочин геноциду, злочини проти людяності та воєнні злочини, вище політичне та військове керівництво рф може притягнути Міжнародний кримінальний суд, то за злочин агресії ні.

Для цього Україна створює Спеціальний трибунал. Він повинен притягнути до відповідальності “вождів” РФ за вчинення злочину агресії, який є найтяжчим, первісним злочином.  Як висловився посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ Антон Кориневич: Злочин агресії дуже часто називають матір'ю всіх злочинів, або the supreme international crime. Тому мета України притягнення до відповідальності політичного й військового керівництва Росії за вчинення злочину агресії проти нашої держави».

Покарання - яке і коли
Зараз важко спрогнозувати точний період часу, це все залежить від органів досудового розслідування та судів. Як показує практика, розслідування, розгляд і притягнення до відповідальності за воєнні злочини може зайняти тривалий час, роки, інколи десятки років.

Наприклад, збройний конфлікт у колишній Югославії почався у 1991 році, за два роки створили Міжнародний трибунал для судового переслідування осіб, відповідальних за серйозні порушення міжнародного гуманітарного права, здійснені на території колишньої Югославії (МТКЮ). Він проіснував 24 роки, адже у 2017 році трибунал розпустили. 

 Щодо міри покарання, то в Римському статуті визначено два види покарання, а саме покарання у вигляді позбавлення волі до 30 років або довічне позбавлення волі. Міра покарання залежить від конкретного виду злочину, якщо це злочин геноциду, то це, як правило, пожиттєве (довічне) ув’язнення, що є найвищою мірою покарання.

Що ж говорить історія? Світові відмові прецеденти засудження політичних лідерів за воєнні злочини. Приміром, МТКЮ 1999 року висунув звинувачення колишньому президенту Югославії Слободану Мілошевичу. У 2009 році МКС видав ордер на арешт Омара аль-Башира. Це був перший випадок в історії, коли ордер було видано на арешт чинного глави держави! У 2011 МКС видав ордер на арешт лівійського лідера Муаммара Каддафі, а у 2017 цей же трибунал засудив боснійсько-сербського генерала Ратко Младіча до довічного ув’язнення. 

Тож теоретично кинути у в'язницю можна навіть Путіна, якщо він звісно доживе до вироку. Чекаємо, поки ця чудова теорія буде втілена на практиці.

 

Читайте також

×