Правки, які знижували акциз на сигарети для iqos і glo, не потрапили на голосування

Правки, які знижували акциз на сигарети для iqos і glo, не потрапили на голосування
У нас приємна антитютюнова новина: завдяки нашій активності, до Верховної ради не потрапили скандальні “правки Арахамії”, які мало того, що знижували акциз на сигарети для iqos і glo, а ще й значно послаблювали надходження до бюджету.
Голова правління ГО "Антикорупційний штаб" Сергій Миткалик у березні 2021 року звернув увагу на поправки у законопроєкт №4278, яким знижують на 30% акциз на сигарети для iqos і glo з 1 квітня 2021 року. Враховуючи, що кожна 7-ма гривня українського бюджету йде на погашення зовнішніх запозичень, податковий комітет своїм рішенням намагався ще збільшити діру в бюджеті. Більше про це — у блозі Сергія Миткалика за посиланням: .
7 вересня 2021 року комітет Верховної ради України з питань фінансів, податкової та митної політики переглянув ухвалені тоді правки та відхилив їх. За протоколом засідання комітету ухвалили (https://bit.ly/3hsbuLh):
Переглянути висновок Комітету від 25 лютого 2021 року (протокол № 57) на проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування митними платежами товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях) (реєстр. № 4278), відхиливши раніше враховані пропозиції № 55 та № 56, врахувавши нові пропозиції № 50 та № 57, і врахувавши пропозиції № 53, № 66 частково.
Рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в другому читанні проект Закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування митними платежами товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях) (реєстр. № 4278) прийняти в другому читанні та в цілому з необхідними технікоюридичними правками.
Протокол можете почитати за посиланням: https://bit.ly/394MiFX
Таким чином, так звані “правки Арахамії” про зниження акцизів на 30% все ж таки не потрапляють на пленарне засідання та відповідно на голосування до Верховної ради.
Експерти ГО “Антикорупційний штаб” продовжують слідкувати за тютюновою галуззю і наполягають на тому, що здоров’я українців не має ставати розмінною монетою у тютюнових лобістів.
×