Спільна заява з ГО "Життя" про неприпустимість «відбілювання» репутації тютюнових корпорацій державними органами

Спільна заява з ГО

ЗАЯВА

про неприпустимість «відбілювання» репутації тютюнових корпорацій державними органами

Відстоюючи інтереси захисту здоров’я людей, громадська організація «Центр громадянського представництва «Життя» та "Антикорупційний штаб"  виступає категорично проти формування лояльності до тютюнової корпорації «Філіп Морріс Україна» державними органами, а саме Офісом Президента України та Міністерством охорони здоров’я України.

31 березня Сергій Шевчук, керівник благодійного фонду «Здоров’я для всіх», повідомив, що компанія Філіп Морріс Україна пожертвувала фонду 10 мільйонів гривень. Цю новину було опубліковано на сайті агенції «УНІАН». 1 квітня 2020 року. Журналісти видання наводять цитату керівника фонду Сергія Шевчука: «Ми підтримуємо контакт з Міністерством охорони здоров’я та Офісом Президента України, щоб розподілити кошти максимально ефективно». 

Тютюнова корпорація «Філіп Морріс Україна» шляхом маніпуляцій та порушення Закону України 2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» намагається сформувати лояльне до себе ставлення у суспільства, Уряду та Президента України. Маємо підстави вважати, що корпорація «Філіп Морріс Україна» вже кілька років блокує встановлення акцизу на тютюнові вироби для електричного нагрівання (ТВЕН) на рівні акцизів на сигарети попри відсутність значущої різниці між цінами на сигарети та ТВЕН. Тільки за 2018 рік український бюджет недоотримав (оціночно) 474 млн грн від акцизів на ТВЕН через блокування тютюновими компаніями внесення відповідних змін у законодавство. Так само тютюнові корпорації заблокували прирівняння акцизів на ТВЕН до рівня сигарет і у 2019 р., що мало наслідком відтермінування введення такої норми у Законі № 1210 аж на 2021 рік. 

На нашу думку, незаконна подачка тютюнової корпорації «Філіп Морріс Україна» у розмірі 10 млн грн виглядає, як знущання над суспільними інтересами, у той час як корпораціям вдасться отримати додаткові понад 500 млн грн тільки за один 2020 рік через неефективні рішення влади. 

Акцизний дохід від ТВЕНів

2016

2017

2018

(а) Фактичний (орієнтовний) дохід отриманий від специфічного акцизу на кг

3.7 млн грн

35.1 млн грн

176.1 млн грн

(b) Потенційний дохід, якби ТВЕНи оподатковувалися так само, як і сигарети

18.8 млн грн

138.3 млн грн

650.3 млн грн

Недоотриманий акцизний дохід = (b) - (a)

15,1 млн грн

103.2млн грн

474.2 млн грн

Ще більше цинізму додає той факт, що тютюнова корпорація «Філіп Морріс Україна» намагається «жертвувати» гроші на протиепідеміологічні дії, у той час як продовжує торгувати сигаретами та ТВЕНами. За даними ВООЗ курці мають вищий ризик 1) інфікуватися COVID–19 2) ускладнень при коронавірусі. Компанія «Філіп Морріс Україна» виділяє кошти на боротьбу з пандемією, у той же час на жодному зі своїх численних інформаційних ресурсів не попереджає, що курці мають вищий ризик смертельних ускладнень при інфікуванні COVID–19.

ГО «Життя» наголошує: співпраця тютюнових компаній з державними органами влади прямо суперечить нормам міжнародного та українського законодавства. Згідно з Рамковою конвенцією ВООЗ із боротьби проти тютюну та статті 16 Закону України 2899-IV, передбачається заборона реклами, стимулювання продажу та спонсорства тютюнових виробів. Зокрема, статтею встановлено: «Забороняється спонсорство тютюну, в тому числі: надання виробниками тютюнових виробів або пов’язаними з ними організаціями фінансової або іншої підтримки заходам, діяльності, окремим особам або групам, в тому числі політичним партіям або діячам, спортсменам або спортивним командам, артистам або артистичним групам, навчальним закладам усіх форм власності».

Виходячи із норми Закону, громадськість розцінює факт передачі будь-якої допомоги від тютюнової компанії до благодійного фонду як порушення законодавства та наголошує на необхідності стягнення фінансових санкцій Держпродспоживслужбою у разі підтвердження таких порушень після проведення перевірки. 

Державним органам за жодних обставин не слід співпрацювати з тютюновими корпораціями, продукція яких щодня вбиває 232 людини в Україні.

Для контактної інформації: +380508565665, lilia@center-life.org

 
×