Верховна рада привела закон про НАБУ у відповідність до Конституції

Верховна рада привела закон про НАБУ у відповідність до Конституції

Законопроєкт №5459-1 підтримали у Верховній раді. Саме цим проєктом статус Національного антикорупційного бюро України приводиться у відповідність до вимог Конституції України. У другому читанні та в цілому проєкт підтримали 304 народні депутати.

 

Про що йдеться

 

Законопроект змінює статус НАБУ і перетворює його на центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом (на сьогодні НАБУ є державним правоохоронним органом - ІФ). При цьому зазначено, що вимоги Кабінету Міністрів до формування структури апарату центрального органу виконавчої влади не поширюються на Національне бюро.

 

При цьому, зміна статусу НАБУ не потребує жодних додаткових заходів, пов'язаних із ліквідацією або реорганізацією органу. Законопроект також вилучає норму, згідно з якою НАБУ утворює президент. Відповідно до змін, роботу НАБУ координує Кабмін у межах і в порядку, встановлених цим законом, але положення про НАБУ уряд не затверджує. У законопроекті наголошується, що акти НАБУ не можуть бути скасовані повністю або в окремій частині Кабінетом Міністрів. Призначає і звільняє директора НАБУ Кабінет Міністрів — раніше це робив Президент. 

 

Хто може очолити НАБУ?

.

Законопроект передбачає, що директором Національного бюро може бути громадянин України, який має вищу юридичну освіту, стаж роботи в галузі права щонайменше десять років, досвід роботи на керівних посадах у державних органах, установах, організаціях, зокрема за кордоном, або в міжнародних організаціях не менше ніж п'ять років, володіє державною мовою і здатний за своїми діловими і моральними якостями, освітнім і професійним рівнем, станом здоров'я виконувати відповідні службові обов'язки.

 

Конкурсний відбір на посаду директора НАБУ організовує і проводить конкурсна комісія, до якої входять шість осіб, з яких трьох членів комісії пропонує Кабінет Міністрів України і ще трьох - Кабмін на підставі пропозицій міжнародних та іноземних організацій, які протягом останніх трьох років до завершення терміну повноважень директора НАБУ або до дня дострокового припинення його повноважень надавали Україні міжнародну технічну допомогу в запобіганні та протидії корупції.

 

Читайте також

×