Як отримати компенсацію за зруйноване житло: інструкція

Як отримати компенсацію за зруйноване житло: інструкція

Скільки житла постраждало

Росія продовжує обстрілювати мирні українські міста ракетами, влучаючи ними в цивільні об’єкти, зокрема житлові будинки. Підрахувати загальну кількість зруйнованого майна зараз важко, оскільки вона щодня росте.

Однак для розуміння масштабів наведемо дані, які зафіксувала Мінцифра. Отож, станом на 21 липня у Дію надійшло 237 тисяч заяв про пошкоджене чи знищене внаслідок обстрілів житло. Про це йдеться у відповіді Міністерства цифрової трансформації у відповідь на запит “Антикорупційного штабу”. 

 

Зафіксувати руйнування: обов'язкові кроки

Для отримання компенсації за зруйноване житло, потрібно збирати всі можливі докази руйнування. Варто отримати акти про руйнування будинку, складені ДСНС та органами місцевої влади, зробити детальні фото та відео усіх кімнат та зовнішньої частини будинку. Також не зайвим буде пошукати світлини, як виглядала оселя до “прильоту”. Детальна фото/відеофіксація нерухомості чи іншого майна до і після подій, інформація зі ЗМІ, свідчення сусідів, очевидців, в яких детально описано обставини пошкодження і їх характер, Ще один крок — звернення до місцевої адміністрації із заявою про руйнування будинку. Якщо такої можливості немає, необхідно скласти акт про пошкодження із залученням представників ОСББ, ЖЕКУ, комісійно із сусідами.

 

Обов’язково подайте заявку про пошкодження через Дію, якщо ще цього не зробили. Крім того, не забудьте скласти повідомлення до правоохоронних органів про вчинення щодо вас кримінального правопорушення.

 

“Я раджу громадянам, бізнесу зосередити свої зусилля в першу чергу на тому, щоб повідомити про подію саме як про кримінальне правопорушення. Бо обстріл цивільних об'єктів, незалежно від того, це житло чи об’єкти бізнесу, – воєнний злочин, який полягає у грубому порушенні законів і звичаїв війни (ст. 438 КК України)”,  зауважує адвокат Артем Крикун-Труш.

 

Експертиза пошкоджень
Експертиза - один із найважливіших доказів. Вона проводиться в рамках кримінального провадження, яке відкрите за заявою особи про пошкодження майна. Або в рамках вже відкритих кримінальних проваджень за заявами інших осіб. Однак, слід звернути увагу, що експертиза може бути проведене не тільки в рамках кримінального провадження, а, наприклад, в рамках цивільного розгляду справи або за бажанням особи, поза межами згаданих проваджень.

Її проводять, серед іншого, експерти державних спеціалізованих установ (центрів/інститутів), які є у кожному регіоні. Вони мають відповідні свідоцтва Міністерства юстиції України про присвоєння кваліфікації судових експертів та внесені до Реєстру атестованих експертів МЮУ. 

Підставою для проведення експертизи є процесуальний документ/договір про призначення експертизи з експертом чи експертною установою, укладений за письмовим зверненням особи в якому обов’язково зазначаються:

 

  • її реквізити та посилання на статтю закону, якою передбачено надання висновку експерта, 

  • перелік питань, що підлягають вирішенню, 

  • об’єкти, що підлягають дослідженню.

Результати проведення експертиз та експертних досліджень викладаються у письмовому документі — висновку експерта, який і стане належним доказом пошкодження майна. 

Окрім державних, у мережі є багато пропозицій приватних експертиз. Однак слід бути пильними, аби не натрапити на шахраїв. 

 

Документи на житло
Право на компенсацію матимуть громадяни України, які є:

 

  • власниками пошкодженого та/або зруйнованого житла;

  • інвесторами у житлове будівництво, якщо вони отримали право на виконання будівельних робіт, але не ввели будівлю в експлуатацію;

  • членами житлово-будівельних кооперативів, які викупили квартиру чи інш приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього;

  • а також спадкоємці усіх вищеперерахованих категорій.

 

Тож для отримання компенсації право на майно треба підтвердити одним із відповідних документів: договорами купівлі-продажу, інвестиційними договорами, свідоцтвом про право на спадщину.

 

 

Коли будуть гроші?

Остаточної процедури, згідно з якою буде відбуватися відшкодування, компенсація громадянам, майно яких було пошкоджено або знищено не визначено. Постановою Кабінету Міністрів України № 326 затверджено Порядок визначення шкоди та збитків, завданих Україні внаслідок збройної агресії Російської Федерації. Одним із напрямів, за яким здійснюється визначення шкоди та збитків, згідно згаданого порядку, є втрати житлового фонду й об’єктів житлово-комунального господарства, об’єктів незавершеного будівництва житлової нерухомості, дачних і садових будинків, фактичні витрати, здійснені для їх відновлення.

 

Зараз важко спрогнозувати конкретні суми та строки виплат компенсацій, однак слід розуміти, що вказана процедура буде тривалою і потребуватиме вчинення різних юридичних дій.

Однак маємо і гарні новини. В Україні вже почалися виплати компенсацій постраждалим домогосподарствам — щоправда із місцевих бюджетів. Так, по 10 тис. грн компенсації отримали три родини у селі Засулля на Полтавщині. Будинки постраждали внаслідок ракетного обстрілу 20 травня. Про це йдеться у відповіді Лубенської міської ради на запит Антикорупційного штабу. Не виключено, що цей досвід переймуть й інші громади. 

 
×