Закликаємо відновити обов’язок політичних партій подавати щоквартальні звіти про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру

Закликаємо відновити обов’язок політичних партій подавати щоквартальні звіти про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру

Закон України «Про політичні партії в Україні» накладає обов’язок на політичні партії щоквартально подавати звіти про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру (далі – фінансові звіти) до Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК). Звіти подаються не пізніше ніж на сороковий день після закінчення звітного кварталу й підлягають оприлюдненню, що забезпечує високий рівень прозорості фінансування політичних партій і, відповідно, довіри суспільства як до самих партій, так і до влади загалом. Обов’язок регулярного звітування було запроваджено у 2015 р. на виконання міжнародних стандартів у сфері фінансування політичних партій і зовнішніх зобов’язань України.

Однак 30 березня 2020 р. Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким звільнила партії від обов’язку подавати фінансові звіти до НАЗК до закінчення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби, передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України (КМУ).

У час ухвалення цього закону для такого винятку були об’єктивні причини, які ускладнювали вчасне подання фінансових звітів політичними партіями, проте з того часу вони втратили свою актуальність. По-перше, політичні партії мають можливість подати фінансові звіти за відповідні квартали 2020 р. як шляхом особистого відвідування НАЗК, так і засобами поштового зв’язку. По-друге, у травні 2021 року НАЗК запустило Єдиний державний реєстр звітності політичних партій про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру POLITDATA. Тому фінансові звіти за 2021 рік партії можуть подавати тільки в електронному вигляді, що усуває будь-які ризики, пов’язані з поширенням коронавірусної хвороби.

Положення про відтермінування подання фінансових звітів діє й досі, що робить Україну єдиною країною в Європі, яка призупинила вимогу до партій подавати фінансові звіти у зв’язку з поширенням COVID-19.

Багато партій скористалися своїм правом не подавати фінансових звітів: наприклад, за другий квартал 2021 року фінансові звіти подали лише 28 із 380 політичних партій (7,4%). Водночас жодна з представлених у парламенті партій не подала звітів за 2021 рік і навіть за четвертий квартал 2020 року, на який припало проведення чергових місцевих виборів. Останній факт є особливо тривожним, адже парламентські партії отримують кошти з державного бюджету на фінансування своєї статутної діяльності, однак не звітують про їх використання. За таких умов ані НАЗК як контролюючий орган, ані суспільство не можуть дізнатися, яким чином парламентські партії використовують надані їм державні кошти. Можливість партій не звітувати суперечить суспільному інтересу щодо доступу до правдивої інформації про джерела фінансування й витрати партій, який не можна ігнорувати навіть в умовах затяжних карантинних обмежень.

Ця практика йде всупереч міжнародним стандартам, згідно з якими регулярне звітування партій є ключовою умовою для отримання ними державного фінансування. На цьому, зокрема, наголошують у своїх документах Венеційська комісія Ради Європи й Бюро демократичних інститутів і прав людини Організації з безпеки і співробітництва в Європі. Крім того, регулярне звітування партій є невіддільною складовою реформи політичного фінансування, яка була однією з основних передумов для лібералізації візового режиму між Україною та Європейським Союзом (ЄС).

З огляду на вищевикладене, ми закликаємо:

Верховну Раду України – виключити пункт 5 Розділу VI «Заключні положення» Закону України «Про політичні партії в Україні» про відтермінування подання щоквартальних звітів для політичних партій на період карантину, тим самим відновивши обов’язок політичних партій подавати звіти про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру щоквартально. Враховуючи кількість неподаних за останні квартали звітів партій і відповідне навантаження на НАЗК після відновлення дії попередньої редакції статті 17 Закону, доцільно передбачити одноразове раціональне збільшення строку подання звітів, що очікуються, та строку для їх перевірки НАЗК.

Політичні партії – подати звіти за відповідні квартали 2020 та 2021 років згідно з вимогами Закону України «Про політичні партії в Україні».

Підписанти:

  1. Міжнародна фундація виборчих систем
  2. Громадський рух «ЧЕСНО»
  3. Громадянська мережа «ОПОРА»
  4. Центр політико-правових реформ
  5. Комітет виборців України
  6. Одеська обласна організація Комітету виборців України
  7. Черкаська обласна організація Комітету виборців України
  8. Центр журналістських розслідувань «Сила правди»
  9. Bihus.Info
  10. Інтегріті ЮА
  11. Платформа прав людини
  12. Платформа суспільної взаємодії
  13. Локатор-Медіа
  14. Асоціація Політичних Наук
  15. Антикорупційний штаб
  16. Громадська рада при Національному агентстві з питань запобігання корупції
  17. Центр протидії корупції
  18. Трансперенсі Інтернешнл Україна
  19. Агромегаполіс
  20. Платформа консолідації жінок
  21. Святошинська громада
  22. Незалежні журналісти «МедіаПро»
  23. Об’єднання «Маю право»
  24. Інформаційно-аналітичний центр Вільний голос (Free Voice IAC)
  25. Всеукраїнський антикорупційний центр
  26. Інститут Республіка
  27. StateWatch
  28. Інститут законодавчих ідей
  29. Центр інформаційних досліджень та ресурсних послуг «Меридіан»
  30. Агенція міських ініціатив
  31. Clarity App
  32. Всеукраїнське об’єднання «Автомайдан»
  33. Центр політичних студій
  34. Лабораторія цифрової безпеки
  35. Львівський Регуляторний Хаб
  36. СД Платформа
  37. Слідство.Інфо
  38. OpenUp: за все відкрите

Фотоматеріали

  • Закликаємо відновити обов’язок політичних партій подавати щоквартальні звіти про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру
  • Закликаємо відновити обов’язок політичних партій подавати щоквартальні звіти про майно, доходи, витрати й зобов’язання фінансового характеру
×