Закриють чи переведуть на дистанційне навчання: що насправді відбудеться у школах з 23 вересня

Закриють чи переведуть на дистанційне навчання: що насправді відбудеться у школах з 23 вересня

Директори шкіл по всій України отримали від управлінь освіти листи, в яких зазначено зокрема: “Навчальні заклади, які не мають 80% вакцинації працівників, планують закрити, до моменту досягнення 80%. Навчальні заклади закриваються, а не переводяться онлайн”. Цю фразу навіть виділили жирним у листах. 

 

Голова Запорізької ОДА Володимир Старух заявив: “Жодної дистанційної роботи чи онлайн-уроків не буде. Освітній заклад продовжить свою роботу лише після того, як його працівники пройдуть щеплення”. Посилається начебто на “рішення Уряду”: "Це рішення Уряду та Державної комісії ТЕБ та НС. Воно обов'язкове до виконання по всій країні та не підлягає обговоренню, - підкреслив Олександр Старух (https://cutt.ly/HEjcNIH).

 

А з Херсона нам надіслали один із листів, які отримали директори міських шкіл 21 вересня:  

 

Коли батьки школярів та журналісти почали з’ясовувати, як можна закривати школи і на яких підставах, в регіонах стали посилатись на Рішення Уряду, Постанову Кабміну та протоколи регіональних комісій з ТЕБ та НС. Але і тут все доволі цікаво.

 

Фактчекери з проєкту “Без Брехні” розбирались у темі і з’ясували, що про закриття шкіл не йдеться в жодному документі Кабінету Міністрів України. Наприклад, ось Протокол №35 засідання Державної Комісії ТЕБ щойно оприлюднили на сайті ДСНС. І там — жодного слова про закриття шкіл! Посилання на текст протоколу: https://bit.ly/3zq17he

 

Про закриття шкіл замість переходу на дистанційне навчання також говорили у Львівській та Івано-Франківській областях. У згаданому вже Херсоні під час брифінгу в Херсонській ОДА перші особи області чітко проговорили: закриття, а не перехід на дистанційне навчання: https://cutt.ly/DEjcEhw

 

Однак, на сайті Кабміну в новині про результати засідання Держкомісії ТЕБ та НС — жодної згадки про закриття закладів освіти (https://cutt.ly/8EjcFnr):

 

“За результатами засідання Державна комісія ТЕБ та НС вирішила:

— встановити з 00 год. 00 хвилин 23 вересня 2021 р. «жовтий» рівень епідемічної небезпеки поширення COVID-19 на території всіх регіонів України;

— застосувати на території всіх регіонів України обмежувальні протиепідемічні заходи, передбачені для «жовтого» рівня епідемічної небезпеки”

— головам обласних та міста Києва державних адміністрацій вжити заходів щодо забезпечення дотримання відповідних обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених для відповідного рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19”.

 

Немає жодних додаткових заходів, окрім застосування обмежень, передбачених для “жовтого” рівня — карантинні обмежувальні заходи встановлюються не рішенням комісії, а Постановою Кабміну № 1236. 

 

Щоб не ставити під загрозу навчальний процес, обирайте, де вакцинуватись, на нашій Карті вакцинації: vac.shtab.net. Тут — всі актуальні пункти щеплення по всій Україні.

 

Читайте також

×