Завантаженість ліжок хворими на COVID-19 у кожній області України: чому не варто довіряти офіційній статистиці

Завантаженість ліжок хворими на COVID-19 у кожній області України: чому не варто довіряти офіційній статистиці

Аналітики ГО “Антикорупційний штаб” дослідили рівень госпіталізації хворих на COVID-19 станом на 12 жовтня 2021 року.

За даними РНБО з’ясувалось, що найвищий рівень госпіталізації — 64,16% — у Донецькій області. За нею — Запорізька область із показником 62,71%. На третьому місці — Одеська (61,23%).

Найменше госпіталізованих із COVID-19 у Кіровоградській області (22% зайнятих ліжок), Черкаській області (34,65%) та Полтавській області (37,15%). 

Скільки ліжок у лікарнях зайняті хворими на COVID-19 станом на 12 жовтня 2021 року 

Лише в Луганській та Житомирській областях кількість госпіталізованих за тиждень знизилась: відповідно на 2 та 9 осіб. В усіх інших областях рівень госпіталізації збільшився, зокрема хворих на коронавірус. Це стосується і областей, день рівень найнижчий: іще кілька днів тому він був іще нижчим в середньому на 2%.

Втім, на наше переконання рівень статичних даних не відповідає реальності. Наприклад, за інформацією волонтерки, голови благодійного фонду "Свої" Лесі Литвинової, у місті Харкові закінчились вільні місця інтенсивної терапії. Пацієнта з сатурацією 42% (пацієнт потребує госпіталізації при сатурації нижче 92%) довгий час не змогли знайти вільної кисневої точки. Хоча за даними статистики у Харківській області ще є 22% вільних місць. Аналогічна ситуація в Одесі: Катя Ножевнікова з БФ ''Корпорація монстрів'' повідомляє, що “швидкі” з пацієнтами часами їздять між лікарнями, очікуючи на вільні місця.

Голова правління ГО “Антикорупційний штаб” Сергій Миткалик вважає, що рівень наповненості у певних лікарень критичний: “Обласні департаменти охорони здоров’я заспокоюють, повідомляючи що ситуація контрольована, хоча знайти вільне місце із сатурацією нижче 92% у деяких містах неможливо. Єдиний спосіб зберегти життя від COVID-19 - вакцинація. Саме це убезпечить від подальших страшних наслідків. Сьогодні ми вже маємо понад 16 тисяч хворих на коронавірус в Україні на добу, причому понад 98% випадків важкого перебігу — у невакцинованих українців”.

Рівень госпіталізації втім недостатньо відображає поточний стан зі смертністю від коронавірусу. Так, за даними МОЗ, станом на 12 жовтня найвища смертність — в Херсонській області: за добу померло 65 осіб. Це абсолютний добовий лідер смертності. На другом місці — Харківська область (45 осіб за добу 12 жовтня), на третьому — Одеська (38 осіб). Варто зазначити, що, по-перше, Херсонська область в цілому за весь період пандемії має один із найнижчих рівнів смертності (1463 особи). По-друге, Херсонська область набагато менша за ті самі Харківську чи Одеську, тобто відсотковий рівень смертності в області — дуже високий.

На Карті вакцинації Антикорупційного штабу ви завжди можете знайти найближчий пункт щеплення та за контактами дізнатись, коли вам зручно прийти і вакцинуватись.

Аналітика складена за даними офіційного сайту Апарату РНБО України.

×