Дайджест Антикорупційного штабу "8 місяців повномасштабної війни"

Дайджест Антикорупційного штабу

Ми і далі робимо те, що добре вміємо 

 

“Антикорупційний штаб” вам добре знайомий, як організація, яка запобігає корупції за допомогою діджитал інструментів. Але повномасштабне вторгнення і війна Росії в Україні додали нам нових завдань. Відтак ми вже 240 днів займаємось не лише виявленням корупційних схем та їхнім запобіганням, а й робимо все, аби злочини Росії не минули безкарно. Саме тому цього року у нас з’явились Карта Руйнувань та Реєстр російських воєнних злочинців. Відтак, ми продовжуємо робити те, що вміємо робити дуже добре: залучати людей за допомогою діджитал-інструментів до запобігання корупції та боротьби з Росією. А що іще ми робили ці 240 днів? 

 

Карта руйнувань: продовжуємо фіксувати, але тепер не лише зруйноване

 

22 червня 2022 року ми презентували наш черговий діджитал-інструмент — Карту руйнувань. Цей день став стартом нового проєкту — онлайн-мапи України, куди ми наносимо зруйновані Росією об’єкти з фото до та після, а також описами українською та англійською мовами із зазначенням джерел, звідки нам відомо про руйнування. На сайті встановлений лічильник зруйнованих споруд — і він вже містить пнад 3500 об’єктів. Наразі це єдина та найбільш повна мапа, яка містить відкриті дані щодо руйнувань.

 

Тільки уявіть: за три місяці ми зібрали на сайті мапи майже 134 тисяч користувачів! У заголовки новин Карта руйнувань потрапляла щонайменше 150 разів і навіть декілька разів — у телесюжети. Ці цифри дуже важливі для нас, адже одна із місій мапи — допомогти зібрати кошти на відбудову України через фандрайзингову платформу UNITED24. З моменту запуску Карти платформі на відбудову пожертвували 11,7 млн дол. США. Ви вже відправили свій донат на відбудову? Вартість філіжанки кави може допомогти відбудувати Україну!

 

Наразі ми не лише рахуємо руйнування, а й уже обліковуємо відновлення, адже частина об’єктів відновлюються, а деякі вже відновили. Соцмережі облетіли фото жахливих руйнувань у Києві 10 жовтня 2022 року — вже за два дні частину дорожнього полотна відновили. А ще ми готуємо проєкт візуалізації руйнувань об’єктів, які становлять історичну та культурну цінність. Адже обстріли Росії в Україні — це ніщо інше, як спроби знищити українську ідентичність. Чимало об’єктів вже неможливо відновити, адже втрачене те, що фізично не оновлюється. Світ має про це знати — і ми про це попіклуємось. Тож чекайте на старт проєкту. 

 

 

Ключовим викликом у найближчому майбутньому залишається відкриття даних про зруйноване та пошкоджене майно, активний збір інформації по відновленню та демонстрація кожної витраченої копійки на відновлення, яке вже активно розпочалось. Тим часом, наш Сергій Миткалик долучився до роботи Міжвідомчої комісії з розгляду звернень та підготовки пропозицій щодо розподілу коштів Фонду від Мінінфраструктури. Ми і надалі будемо адвокатувати прозору відбудову, обліковувати та оприлюднювати інформацію про відновлення, а окремий проєкт у нас буде присвячений знищенню культурних та історичних пам’яток.  До речі, маємо вже передпроєктну публікацію — ми порахували, а згодом оприлюднимо руйнування в різних містах та областях, а наразі маємо Херсонщину: читайте ось тут про руйнування, які вчинили росіяни на Херсонщині, а ось тут — про те, які руйнування завдали Житомирщині.

 

Реєстр російських військових злочинців: знаємо кожного в обличчя, а іноді і з біографією


З перших днів весни 2022 року ми разом із “Слідством інфо” збираємо інформацію про безпосередніх винуватців руйнувань в Україні — про російських військових, які воюють на території України. Ми ж усі розуміємо, що у Бучі, Бородянці, Маріуполі, Миколаєві, Чернігові та інших громадах, які нещадно обстрілюють, особисто Путіна чи Шойгу не було: обстрілюють російські військові – і ми вже знаємо більшість тих, хто це робив. На сьогодні наш Реєстр російських воєнних злочинців налічує інформацію про понад 150 тисяч російських військових! Деякі військові РФ там верифіковані повністю — 5 тисяч осіб, деякі — частково, а деякі, на щастя, вже мертві: про це ви також легко дізнаєтесь, адже на сайті є відповідна позначка. 

 

 

Карта російських воєнних злочинців – це найповніший подібний сервіс в Україні. Кожен злочин має свого виконавця – кожен виконавець має бути покараний. Однак, цей причинно-наслідковий ланцюг не такий простий для українських правоохоронців. Приміром, із майже 40 тисяч відкритих проваджень за статтею “порушень законів і звичаїв війни” до суду за 2022 рік дійшли лише 412. Сергій Миткалик у блозі на LB пояснив, з якими складнощами правоохоронці зустрічаються під час розслідування проваджень. А в багатьох випадках навіть допомагаємо слідству, адже Реєстр російських військових злочинців включає не лише дані російських катів, а й мапу їхнього розташування, а також публікацію розслідувань щодо діяльності російських злочинців. 

 

30 серпня 2022 року ми провели прес-конференцію щодо роботи реєстру: ось тут можна подивитись. Голова правління ГО «Антикорупційний штаб» Сергій Миткалик, а також керівниця агенції журналістських розслідувань «Слідство. Інфо» Анна Бабінець і керівник департаменту документування воєнних злочинів Української Гельсінської спілки з прав людини Сергій Мовчан розповіли про роботу реєстру, можливість покарання злочинців та інші аспекти роботи з обліку військових та воєнних злочинів. 

Наразі ми продовжуємо збір даних та ідентифікацію і вже маємо домовленості щодо співпраці з Департаментом війни Офісу Генерального прокурора України та Представництвом Президента в АР Крим. Отже, покарання російським катам уникнути стає дедалі важче. 

 

Найближчі наші плани: продовжувати збір даних про військових злочинців, співпрацювати з держорганами та дещо удосконалити сайт — ми хочемо, аби кожен охочий побачив, як росіяни ведуть війну в Україні. 

 

Допомагаємо українцям з пошуком роботи в Україні і світі

 

“Антикорупційний штаб” разом із партнерами Hurma System, Happy Monday, Robota.ua та провідними фахівцями з пошуку роботи реалізовують проєкт «Допомога  українським біженцям  з працевлаштуванням». За результатами роботи проєкту вже 746 людей повідомили нам, що змогли знайти роботу. 

У цьому проєкті ми досягли справді значних, як на нас показників. Наприклад, уклали партнерство з трьома сайтами пошуку роботи, сформували базу з 1195 резюме, а до самого проєкту залучили 105 волонтерів: це HR- спеціалісти, перекладачі та рекрутери.

Для тих, хто шукає роботу, ми провели 352 консультації зі складання резюме, а ще — 100 кар’єрних консультацій. Все це — виключно безкоштовно та у виконанні фахівців своєї справи. Наші телеграм-канали про пошук роботи у 7-ми країнах об’єднали 2 281 актуальну вакансію. 

Окрім того, ми провели 4 навчальних тренінги для внутрішньо-переміщених осіб по всій Україні, в результаті чого 215 людей отримали корисні консультації щодо працевлаштуванні, і хоча проєкт офіційно вже завершився, ми і досі отримуємо відгуки та новини про працевлаштування наших слухачів.

 

 

Знаємо колаборантів в обличчя: це давні фігуранти корупційних скандалів

 

З 24 лютого Генеральна прокуратура України відкрила понад 1000 кримінальних справ за підозрою у державній зраді. ГО “Антикорупційний штаб” разом із НАЗК та Рухом ЧЕСНО так само обліковує та висвітлює діяльність тих публічних осіб, щодо яких є підозри у вчиненні державної зради. Ми знаємо кожного зрадника і кожну зрадницю в обличчя: за дивним “збігом”, переважна більшість – фігуранти корупційних скандалів. За 240 днів ми маємо досьє на понад 500 публічних осіб, а загалом колаборантів ми нарахували близько 2000 разом із НАЗК та ЧЕСНО. Можете не сумніватись: за кожною гучною підозрою у скоєнні державної зради, скоріш за все, є слід нашої аналітики. 

 

Наші найближчі плани: зробити досьє на кожного публічного діяча, який пішов на співпрацю з росіянами, та продовжувати ідентифікувати тих колаборантів, чиї обличчя іще розкриються (таке теж можливо).

 

 

Літній табір для дітей з небезпечних регіонів і школа-пансіон


За ініціативи двох громадських організацій — «Антикорупційний штаб» і «7fields» — у селі Семиполки Київської області відкрився літній дитячий табір для дітей з Харкова, Сєверодонецька, Ірпеня та інших міст, які знаходяться під обстрілом або були в окупації. Упродовж літа тут відпочили 300 дітей.

 

Оскільки війна та окупація фактично вже зруйнували дитинство багатьом дітям, ми вирішили, що маємо сили, можливості та ресурси принаймні організувати для них відпочинок та відволікти від суворих реалій. Нас підтримали наші друзі-партнери — так і з’явилась ідея літнього табору, а згодом і сам табір. Три сотні дітей не просто відпочивали, а ще й знаходили нових друзів з різних міст, працювали з психологами, займались спортом, розвивали різні навички. Було справді цікаво і пізнавально.

Наш табір виявився настільки успішним, що про нього написали в американському тижневику People! Його аудиторія - понад 40 мільйонів читачів! 

А після відпочинку в таборі наші партнери ГО «7fields» організували навчання у приватній школі з проживанням.

Наші плани не змінились: спочатку Перемога

 

Цей розділ, на жаль, ми повторюємо з минулого дайджесту, адже Перемоги ще немає. Проте ми віримо в ЗСУ і волонтерів, а отже, маємо дуже багато завдань і роботи. А ще ми впевнені: після Перемоги цієї роботи буде лише більше. Під час війни, на жаль, нікуди не ділась корупція, тож ми потроху повертаємось до її запобігання та викриття. Активно беремо участь у публічних обговореннях Державної антикорупційної програми при НАЗК. А ще — поступово відкриваються державні реєстри, а отже, нам є що аналізувати! Тож крок за кроком наша робота принаймні стає схожою на те, що було ще 240 днів тому. Але давайте оновимо наші плани:

 

  • Ми будемо зміцнювати антикорупційну інфраструктуру — добиватися виконання Антикорупційної стратегії, прозорого конкурсу на директора НАБУ, посилення незалежності та ефективності роботи антикорупційних органів, продовження судової реформи, в тому числі Конституційного суду.
  • Карту руйнувань ми незабаром транформуємо у Карту відновлення, щоб показати кожну гривню, витрачену на відбудову.
  • Намагатимемось відкрити всі реєстри та дані, які через воєнний стан були приховані. Частково це вже навіть вдалось зробити.
  • Будемо ідентифіковувати більше російських військових та продовжувати поповнювати реєстр колаборантів, і, звісно, добиватись покарання усіх причетних. Над цим невпинно працюють наші юристи та аналітики.
  • Удосконалимо Приховані інтереси. Вони працюють, НАЗК активно користується та складає протоколи, проте оновити відомості через закриття реєстрів дуже складно.

 

Наші соцмережі:
×