Найбільша проблема COVID-кризи: витрати на лікування лягають на плечі громадян

Найбільша проблема COVID-кризи: витрати на лікування лягають на плечі громадян

Саме до такого висновку дійшли учасники онлайн прес-брифінгу “СOVID-криза на Київщині: хто винен?”, який відбувся 30 листопада. 

На брифінгу представники міських рад, громадські активісти, експерти та журналісти обговорили: 

- ситуацію з COVID- кризою на Київщині;

- особливості боротьби з пандемією у найбльших містах Київської області: Біла Церква, Ірпінь та Бориспіль. 

Команда ГО “Антикорупційний штаб” представила аналітику по видатках, витратах та готовності лікарень до боротьби з пандемією. За 9 місяців Київщина витратила понад 440 млн гривень. Найбільші видатки області здійснили міста: Біла Церква - 39 млн, Бровари - 28 млн , Переяслав - 17 млн, Васильків - 14 млн, Бориспіль - 13 млн та Ірпінь - 12,6 млн гривень. 

В середньому на одного хворого припадає 13,6 тис гривень, порівняно з іншими регіонами це невелика сума.

Незважаючи на ці суми, у районних лікарнях хворі на COVID-19 досі лікуються за свій рахунок. Через Карту коронавірусних закупівель громадська організація вже отримала декілька скарг з Київщини, що родичі пацієнтів зобов'язані з власної кишені оплачувати лікування. В той час, як очільник МОЗ Максим Степанов запевняє, що стаціонарне лікування від COVID-19 проводиться безкоштовно. 

Сергій Миткалик, виконавчий директор ГО “Антикорупційний Штаб” зазначив: “Київська область по витратах та забезпеченню лікарень займає “золоту середину”. Наприклад, забезпечення обладнанням складає 83%, в той час, як показник по Україні коливається від 76% до 96%. Наявність персоналу складає 79%, в той час як по Україні показник складає в межах від 68% до 88 %. Отже, обладнення, захисту індивідуального захисту, медичного персоналу в порівнянні з іншими областями повинно вистачати. А пацієнти на COVID-19 не повинні купувати за свій рахунок.

Головний лікар КНП Ірпінської центральної міської лікарні Антон Довгопол визначив: “Три найголовніших проблеми, з якими стикаються лікарні сьогодні: високі ціни на ліки, низька кількість потрібних медичних препаратів на ринку України та кисневе забезпечення лікарні”. Також наголосив: “Питання неконтрольованих цін на медикаменти і засоби індивідуального захисту, через ажіотаж не завжди можна на ринку знайти окремі дороговартісні медикаменти”.

Начальник Управління охорони здоров'я Білоцерківської міськради Юрій Кух повідомив, що наразі у м. Біла Церка створюються додаткові ліжка з киснем для лікування хворих на COVID-19. Проблема із коштами та забезепеченням лікерень наразі відсутня, але вважає, що при прирості щоденної статистики інфікованих на COVID-19, введення карантину є необхідним. 

Представниця Бориспільської міської ради Тетяна Пархоменко зазначила в свою чергу, що “КНП Бориспільський міський центр первинної медико-санітарної допомоги та КНП Бориспільська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування всім забезпечені: засобами індивідуального захисту, медикаментами, киснем. В листопаді довиділили з міського бюджету 4,5 млн гривень. Основна проблема - те, що всі ліжко-місця вже заповнені” і це питання зараз в процесі вирішення, адже завершується ремонт на створення 45 додаткових ліжко-місць. 

Участь у заході погодила директорка департаменту охорони здоров'я Київської облдержадміністрації Олена Єфіменко. Проте, на сам захід так і не з’явилась, хоча саме із роботою Міністерства охорони здоров’я та їх структурних підрозділів були пов’язано найбільше питань у представників органів місцевого самоврядування. Зокрема залишилось питання, чому існує затримка із оплатою Національною службою здоров'я України окремими лікарням. Чому у районних лікарнях хворі на COVID-19 зобов'язані самостійно оплачувати лікування. 

За словами Юлії Гречки, Голови правління ГО “Антикорупційний штаб”, карта коронавірусних закупівель отримує скарги щодо вимог від лікарів на оплату ліків і навіть на термометри та вату. Тому вона закликає повідомляти пацієнтам та містянам про даний інструмент, таким чином ми і влада будемо дізнаватись про корупцію у медичних закладах.” 

Довідково: Діджитал-інструмент “Карта коронавірусних закупівель” та чат-бот “Медсестра Іванка” були представлені аудиторії. Карта коронавірусних закупівель допомагає відслідкувати скільки ваша лікарня, школа, університет витратила грошей на боротьбу з коронавірусом. Також присутня функція “поскаржитись на корупцію”. Чат-бот “Медсестра Іванка” дає можливість підписатися на будь-яку лікарню, та отримувати оновлення щодо її закупівель, залишити скаргу або повідомлення про корупції в медичному закладі, переглянути статистику захворюваності у будь-якому куточку України, дізнатися про товари, які закуповують лікарні України та їх ціни.


Захід відбувся завдяки підтримці Британського Посольства в Україні в рамках проєкту "Антикорупційні розслідування закупівель COVID-19 у 4 пілотних регіонах на основі інтерактивної карти", який виконує Антикорупційний штаб. Погляди, висловлені в цій публікації, належать автору і можуть не збігатися з офіційною позицією Уряду Великої Британії.

Фотоматеріали

  • Найбільша проблема COVID-кризи: витрати на лікування лягають на плечі громадян
  • Найбільша проблема COVID-кризи: витрати на лікування лягають на плечі громадян

Читайте також

×