Очікування громадянського суспільства від Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК)

Очікування громадянського суспільства від Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК)

4 червня, у форматі онлайн-дискусії керівництво НАЗК і представники громадських організацій обговорили результати чотирьох місяців роботи оновленого керівництва. У ході цієї дискусії представники громадянського суспільства – висловили власні оцінки, відзначивши як позитивні моменти у діяльності Національного агентства, так і деякі застереження, які, на наше переконання, потребують уваги з боку керівництва Національного агентства.

 

У підсумку, учасники дискусії напрацювали спільний перелік, в якому хочуть висловити свої побажання і зауваження для збільшення  ефективності роботи НАЗК.

1.Розробити та подати проєкт Антикорупційної стратегії до Верховної Ради України протягом тримісячного строку.

2.Визначити показники ефективності роботи Національного агентства.

3.Забезпечити інформування громадськості про прийняті рішення та результати діяльності Національного агентства на  офіційному сайті НАЗК. Зокрема, вважаємо за необхідне інформувати про результати судового розгляду протоколів про адміністративні правопорушення, складених уповноваженими особами Національного агентства; оприлюднювати проекти нормативно-правових актів для проведення їхнього належного громадського обговорення і консультацій

4.Реалізовувати концепцію роботи Управління захисту викривачів та обробки повідомлень про корупцію за напрямами

4.1 Навчання: для співробітників відділу НАЗК, які будуть здійснювати перевірку внутрішніх повідомлень від працівників цього органу про можливі факти корупційних правопорушень; для уповноважених осіб з питань запобігання та виявлення корупції; для працівників суб'єктів владних повноважень;

4.2. Розробка навчально-методичних матеріалів (Посібник для викривачів корупції; Методичний посібник щодо проведення тренінгів для викривачів корупції; Методичні рекомендації для уповноважених осіб щодо здійснення перевірок повідомлень викривачів про можливі факти корупційних правопорушень та повідомлень про порушення прав викривачів; Методичні рекомендації для уповноважених осіб щодо заходів захисту прав викривачі; Написання коментаря до положень Закону України "Про запобігання корупції" в частині викривачів корупції);

4.3. Просвітницькі заходи (Соціальна реклама щодо формування культури поваги до викривачів у суспільстві; Організація публічних заходів, в тому числі круглих столів для обговорення правозастосовної практики щодо викривачів корупції). 

5.Розпочати ефективне проведення антикорупційної експертизи законопроектів та підзаконних актів: 

5.1. Розробити оновлену методологію проведення антикорупційної експертизи;

5.2. Розпочати проведення антикорупційної експертизи законопроектів до 2-го читання в найбільш корупціогенних сферах.

5.3. Розробити проекти змін до Регламенту ВРУ та Регламенту КМУ з метою створення дієвого механізму блокування проектів актів у випадку виявлення в них корупціогенних факторів;

5.4. Оприлюднювати тексти висновків та квартальні звіти про результати проведення антикорупційної експертизи у доступній формі на веб-сайті НАЗК.

6.Фінансова звітність політичних партій.

6.1. Підвищити рівень комунікації з партіями та організувати інформаційну кампанію для роз'яснення особливостей роботи з електронним реєстром фінзвітності, а також покрокові інструкції із заповнення звітів та пояснювальні записки про типові помилки при заповненні звітів.

6.2. Запровадити моніторинг діяльності партій, який дозволить співставляти реальні масштаби активностей і витрат із даними відображеними у фінансових звітах партій.

6.3. Посилити роботу із виявлення у фінансових звітах партій “підставних” донорів, зокрема, через аналіз фінансової спроможності фізичних та юридичних осіб перераховувати партіям значні внески.

6.4. Розгорнути аналітичну роботу із фінзвітністю партій, яка дозволить фіксувати явища і тенденції, що у свою чергу дозволить сформувати якісні і обгрунтовані пропозиції по змінах до законів чи підзаконних актів. Також, наявність аналітики може підвищити якість інформування суспільства, зокрема про те як витрачаються кошти державного фінансування статутної діяльності партій.

7.Окремі з положень затвердженого Національним агентством порядку проведення автоматизованого розподілу обов’язків з проведення перевірок мають бути уточнені та деталізовані для уникнення маніпуляцій та ризиків неналежного втручання у його проведення.

8.Провести комплексну оцінку ІТ-інфраструктури.


 

З повагою, 

ГО “Антикорупційний штаб”

ГО Рух Чесно, 

Інститут законодавчих ідей, 

Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції, 

Трансперенсі Інтернешнл Україна, 

Центр протидії корупції

Читайте також

×