Омікрон, бустерна доза і нова хвиля коронавірусу: розповідаємо, що до чого

Омікрон, бустерна доза і нова хвиля коронавірусу: розповідаємо, що до чого

Всі ці словосполучення і слова наприкінці 2021 року бентежили людей чи не найбільше. Розповідаємо про всі ризики за порядком.

 

Скільки в Україні випадків “Омікрону”

 

Отже, МОЗ інформує, що 28 грудня в Україні виявлено 5 нових випадків захворювання на коронавірус штаму “Омікрон (https://cutt.ly/jIrZMQm). Перший же офіційний випадок підтвердили 18 грудня 2021 року. Тобто всього таких випадків на 28 грудня було шість. Наразі медики не можуть сказати точно, чи передається “Омікрон” швидше, ніж, до прикладу, штам “Дельта”. Також достеменно невідомо, чи викликає нова мутація більш важкий перебіг захворювання у порівнянні з іншими варіантами. 

Для мінімізації ризиків інфікування новим штамом Міністерство охорони здоров’я радить утриматись від поїздок до країн, де поширений коронавірус штаму “Омікрон”, а також носити захисні маски, дотримуватись дистанції, регулярно мити руки та вакцинуватись. 

 

Навіщо потрібна бустерна доза

 

Бустерну дозу вакцини від коронавірусу вже почали отримувати медики та люди, старші 60 років. У МОЗ пояснили, для чого потрібна бустерна доза вакцини і чим вона відрізняється від додаткової (https://cutt.ly/zIrXQvJ). Отже, бустерна доза вакцини проти коронавірусу потрібна для посилення її ефективності, а додаткова - для убезпечення хворих, яким дві дози можуть не дати належного захисту. Так пояснили у роз'ясненні міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко.

 

Також МОЗ схвалює позицію Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики щодо питання ревакцинації населення проти COVID-19: ревакцинувати можна, незалежно від того, яку вакцину людина отримала під час первинної вакцинації. Оптимально ввести ревакцинальну дозу в період від 181-го до 270-го дня від отримання останньої дози.

 

Чи буде чергова хвиля коронавірусу

 

Нарешті, про третю хвилю коронавірусу: чи буде вона? Власне, про нову хвилю коронавірусу каже головний санітарний лікар Херсонської області Юрій Ромаскевич. Про це він повідомив в ефірі програми «Новини Приазов’я» на Радіо Свобода (https://cutt.ly/BIrCxGi). Нову хвилю коронавірусу в Україні, за прогнозом херсонського лікаря, слід очікувати через 10-12 діб. Слова Ромаскевича щодо прогнозів нової хвилі епідемії коронавірусу через штам «омікрон» в Україні підтверджує також лікар-імунолог Інституту педіатрії, акушерства та гінекології Національної академії медичних наук України Борис Донськой.

 

Також лікарі наголошують: дієвим способом захисту від важких форм коронавірусу є вакцинація. Перелік пунктів дивіться на Карті вакцинації ГО “Антикорупційний штаб”: https://vac.shtab.net/

 

Заходьте та користуйтесь нашими інструментами та слідкуйте за владою:

 

×