Підприємці оскаржили неправомірні дії ДБР у суді і викрили корупційну «схему»

Підприємці оскаржили неправомірні дії ДБР у суді і викрили корупційну «схему»

У вівторок, 8 жовтня, у приміщенні інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" відбулась пресконференція на тему: "Бізнес VS ДБР. Історія успіху без "відкатів".

Участь в обговоренні взяли:

  •  Лариса ОНУЛ, власниця ТОВ «АПК «НІКА»;
  •  Любомир ДРОЗДОВСЬКИЙ, адвокат пані Лариси;
  •  Сергій МИТКАЛИК, виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб»;
  • Олексій ЖМЕРЕНЕЦЬКИЙ, член комітету Верховної Ради Украни з питань антикорупційної політики.

 

Розпочала пані Лариса, яка розповіла історію про те, як ряд її спільних із чоловіком компаній стали заручниками змови слідчих суддей Печерського суду м. Києва та Державного Бюро Розслідувань.

Її адвокат – Любомир ДРОЗДОВСЬКИЙ зазначив, що в серпні 2019 року слідчим суддею Печерського районного суду було постановлено ухвали, якими задоволено клопотання прокурора третього відділу процесуального керівництва і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, яке здійснюється слідчими центрального апарату Державного бюро розслідувань (далі – ДБР), нагляду за додержанням законів його оперативними підрозділами та підтримання публічного обвинувачення у відповідних провадженнях Генеральної прокуратури України про накладення арешту у кримінальному провадженні 42017111200000142.

Цими ухвалами, власне, і було накладено арешт на кошти-суми ПДВ у системі електронного адміністрування ПДВ, та кошти на поточних рахунках, належні суб‘єктам підприємницької діяльності пані Лариси.

«Ці ухвали є яскравим прикладом свавілля та незаконного втручання в правомірну господарську діяльність товариств із єдиною, на мою думку, метою – створення передумов для отримання неправомірної вигоди. Схема проста – відкривається реальне кримінальне провадження проти осіб, які справді могли вчинити протиправні дії, а потім, у це ж провадження включаються інші фізичні чи юридичні особи, які не мають і ніколи не мали жодного стосунку до справи і її фігурантів. Але вже за самим фактом існування такого кримінального провадження слідчий суддя Печерського суду виносить рішення арештувати рахунки, про що клопоче прокурор, і що призводить до зупинки правомірної підприємницької діяльності та збитків. У цей же час з‘являються певні особи з пропозиціями за певну "винагороду" вирішити ці питання. Як кажуть, "за відкат"», – додав пан ДРОЗДОВСЬКИЙ.

Виконавчий директор ГО «Антикорупційний штаб» Сергій МИТКАЛИК додав: «Якщо ми хочемо розвинути економіку, нам потрібно залучати інвестиції та працювати з бізнесом. Із даної ситуації стає зрозуміло, що все навпаки: правоохоронні органи "тиснуть" на бізнес, намагаються всіляко не давати працювати у нормальних умовах. Ми, як громадська організація, представляли Антикорупційний порядок денний для кандидатів у президенти, і серед пунктів Порядку денного було дві частини, які стосувалися бізнес-компаній. Перший пункт – забрати підрозділ К у Служби безпеки України, а другий – перезапуск ДБР. Але за півроку  випадків звернення представників бізнесу щодо свавілля правоохоронних органів не зменшилось

 

Присутній на пресконференції народний депутат, член комітету ВРУ з питань антикорупційної політики Олексій ЖМЕРЕНЕЦЬКИЙ зауважив: «Правова держава починається з кожного нас. На рахунок справи, яка була озвучена адвокатом, гадаю потрібно підготувати депутатський запит на керівника ДБР, аби він роз’яснив, що це за практика в них».

 

Фотоматеріали

  • Підприємці оскаржили неправомірні дії ДБР у суді і викрили корупційну «схему»
  • Підприємці оскаржили неправомірні дії ДБР у суді і викрили корупційну «схему»
×