Рахуємо руйнування, завдані росією, разом: до підрахунку втрат України у війні доєдналися низка громадських організацій

Рахуємо руйнування, завдані росією, разом: до підрахунку втрат України у війні доєдналися низка громадських організацій

Для роботи над проєктом damaged.in.ua, започаткованим KSE Institute спільно з Офісом Президента України та Міністерством економіки, об’єднали свої зусилля низка громадських організацій. Зокрема, Центр економічної стратегії, Антикорупційний штаб, Інститут аналітики та адвокації, Трансперенсі Інтернешнл Україна та ДП «Прозорро.Продажі».

Вони документуватимуть інформацію про державні, приватні та комерційні втрати, пов’язані з російською агресією. Для цього між громадськими організаціями був укладений меморандум щодо:

  • • взаємного обміну даними про завдану матеріальну шкоду внаслідок російської агресії, а також відкритого доступу до таких даних;
  • • відкритості та прозорості у спільній діяльності в межах проєкту, підзвітності для громадянського суспільства, а також дотримання вимог антикорупційного законодавства;
  • • підтримки у висвітленні діяльності проєкту та його результатів;
  • • сприянні діяльності партнерів проекту для досягнення спільної мети; 
  • • сприяння в розробці та застосуванні методологій фіксації та обрахунку завданої російською агресією шкоди;
  • • сприяння у розробці нормативно-правової бази, необхідної для фіксації завданої шкоди та подальшого притягнення до відповідальності Росії, а також у роботі юридичної команди, яка буде представляти та захищати інтереси України, українських компаній та громадян.

Меморандум відкритий для підписання, і сторони закликають громадське суспільство доєднуватись до роботи.

Окрім спільної роботи по рахуванню втрат від військової агресії Росії, в подальшому громадські організації мають намір працювати над відбудовою України на принципах ефективності, прозорості та відкритих даних.

Наразі загальні втрати для економіки України в результаті війни складають вже $543–600 млрд. З них $63 млрд – це прямі втрати інфраструктурних об’єктів станом на 24 березня.

З початку військової агресії Росії 24 лютого, в Україні пошкоджено, зруйновано або захоплено щонайменше 4431 житловий будинок, 92 заводів / підприємств, 378 закладів освіти, 138 закладів охорони здоров’я, 8 цивільних аеропортів та 10 військових аеродромів, 7 ТЕС / ГЕС тощо.

З повною останньою оцінкою інфраструктурних втрат можна ознайомитися тут.

Надати інформацію про втрати фізичної інфраструктури, зокрема житлових будинків, в результаті війни, може кожен громадянин. Для цього командою KSE Institute (аналітичний підрозділ Київської школи економіки) спільно з Офісом президента та Міністерством економіки України було створено проєкт «Росія заплатить» (https://damaged.in.ua/).

Його мета – зібрати інформацію про усі об’єкти, зруйновані в результаті війни, яку Росія розв‘язала проти України, в єдину базу.

Дані будуть використані для аналізу та оцінки потреб, спричинених шкодою, а також для організації діяльності, пов’язаної з реконструкцією, та планування міжнародної допомоги та її розподілення. Окрім того, інформація буде використана українським урядом в міжнародних судах для відшкодування Росією завданих збитків та сплати нею репарацій.

Для того, аби інформацію взяли в роботу, вона має бути перевіреною та структурованою. Зокрема, потрібно максимально докладно заповнити форму на порталі, обовʼязково додати відео та фото об’єкта і за можливості контакти свідків. Маєте фото руйнувань? Надішліть нам у форму за посиланням або на пошту map.shtab.net@gmail.com із зазначенням точної адреси. Ми перевіримо всю інформацію та розмістимо на Карті руйнувань, яку створили за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".

Також подати інформацію щодо пошкоджень можна за допомогою чат-боту https://t.me/Damage_in_ua_botКожному, хто надаватиме інформацію про руйнування, забезпечується конфіденційність даних. Інформація про конкретні руйнування під час воєнного стану також не оприлюднюватиметься: публічно наразі буде доступна лише узагальнена статистика.

 

Текст меморандуму Russia Will Pay

Читайте також

×