ЄРобота та гранти на підтримку переробних підприємств: що приготував Уряд для підтримки бізнесу

ЄРобота та гранти на підтримку переробних підприємств: що приготував Уряд для підтримки бізнесу

Уряд запускає програму безповоротних грантів до 8 млн грн на створення й розвиток переробних підприємств, повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Уряду 24 червня. Це стосується тих, хто вже має бізнес у сфері переробки або хоче запустити нові проекти. 

Грант для бізнесу, який займається переробкою: для кого призначений

«Цього тижня Уряд уже прийняв документи щодо запуску програми «єРобота» й анонсував одразу три грантові програми підтримки створення власного бізнесу. Сьогодні ми запускаємо ще три програми, які так само спрямовані на створення нових робочих місць, збільшення доходів українців та розвиток нашої економіки», — зазначив Денис Шмигаль.

Серед них — програма безповоротних грантів на створення й розвиток переробних підприємств. За словами Прем’єр-міністра, це можуть бути підприємства у сфері деревообробки, меблевого виробництва, металообробки, агропереробки, виробництва будматеріалів тощо.

«Грант можна буде витратити на придбання обладнання. Головні вимоги до отримувачів: створення не менше 25 нових робочих місць і сплата податків.  Люди, які хочуть отримати грант, повинні представити робочу ідею, чіткий бізнес-план та залучити власні кошти на свою справу», — зауважив очільник Уряду.

Як повідомив Денис Шмигаль, для перших заявників власний внесок за цією програмою має скласти 30%. Також держава надає додаткові можливості отримати доступний кредити за програмою «5-7-9» у розмірі до 16 млн грн.

Загалом Уряд вже представив шість грантових програм. Це основа великого проекту «єРобота», який дозволить кожному, хто має бажання, навички та план – запустити власну справу, розширити свій малий або середній бізнес, а також розпочати нову кар’єру. Поступово в Дії з’явиться можливість і деталі, як податися на кожен із цих грантових проектів.

Що таке єРобота

1 липня Ощадбанк розпочне приймання заявок українців для отримання мікрогрантів до 250 тис. грн на новий бізнес або розвиток діючого бізнесу, повідомили на сайті банку. 

За рішенням уряду Ощадбанк став уповноваженим банком нової державної програми «єРобота» за напрямом надання українцям безповоротних грантів до 250 тис. грн для запуску нового або розвитку діючого бізнесу.  

Програма стартує 1 липня. Саме з цієї дати всі охочі зможуть подати заявку з бізнес-планом щодо створення або розвитку власної справи до відділень Ощаду. Наразі розробляється можливість подання заявок й через портал Дія. Учасником програми може стати будь-який українець (фізична особа) або юридична особа.   

За рахунок гранту від держави в розмірі до 250 тис грн. підприємець або юридична особа зможуть придбати обладнання, оплатити сировину та матеріали, здійснити часткову оплату оренди. В разі створення одного або двох робочих місць на період більше 3 років та сплати податків за цей період грант не повертається.    

Після розгляду проекту в разі його відповідності критеріям програми грантові кошти буде перераховано на окремий рахунок здобувача гранту в Ощадбанку. Рішення про надання гранту прийматиметься Державною службою зайнятості.      

Додаткові деталі програми «єРобота» оприлюднять пізніше.

×