Вакцинація не за планом: літні люди пасуть задніх у темпах імунізації від COVID-19

Вакцинація не за планом: літні люди пасуть задніх у темпах імунізації від COVID-19

З 22 березня в Україні стартував другий етап вакцинації проти COVID-19. Однією з пріоритетних груп другого етапу вакцинації є літні люди, а саме люди віком від 80 років. Окрім того, із початком нового етапу розпочалася й вакцинація працівників соціальної сфери та сфери громадського здоров'я.

Антикорупційний штаб вирішив дослідити тенденції другого етапу вакцинальної кампанії та вивчив дані дашборду РНБО та Міністерства охорони здоров’я про перебіг вакцинації. Відтак, з 22 березня (першого дня другого етапу) по 26 квітня 2021 вакциновано 428 100 осіб. З них осіб похилого віку – 30 624 особи, що складає аж понад 7% від усіх вакцинованих за цей період. Водночас кількість щеплених осіб, що віднесені до категорії «інші» сягає 30%.

При цьому темпи вакцинації літніх людей мають чітку тенденцію до зменшення: якщо з 29 березня по 4 квітня щепилися майже 1300 літніх людей за день, то вже з 19 по 25 квітня – понад 250. Категорія «інші» ж навпаки з успіхом виривається в лідери: з 19 по 25 квітня таких осіб вакцинувалося більше ніж 5,5 тис. на день. 

На фоні скасування Міністерством вакцинації публічних осіб, втім непоодиноких випадків нецільового використання вакцин постає питання: кого насправді вакцинують? І хто ж ці міфічні «інші», які складають левову частку на мапі імунізації українців та українок?

Знаєте випадки порушень на вакцинації? Повідомте нам на пошту shtab.net@gmail.com. Ми продовжуємо пильно стежити за процесом вакцинації на регіональному та місцевому рівнях.

Якщо ви прагнете стати частиною коаліції громадських організацій та благодійних фондів, що слідкують за процесом вакцинації від COVID-19 в Україні – заповнюйте реєстраційну форму і долучайтесь: https://forms.gle/u8WAhsirghbjepfN9.

Проєкт став можливим завдяки підтримці Посольства Франції в Україні.

 

Читайте також

×