Військовий облік для жінок: які деталі потрібно знати, аби не натрапити на штрафи

Військовий облік для жінок: які деталі потрібно знати, аби не натрапити на штрафи

17 грудня набув чинності наказ міноборони №313, яким затвердили перелік професій, що дозволяє брати на облік військовозобов'язаних жінок віком від 18 до 60 років.

 

Міноборони створило цей перелік відповідно до вимог Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку». Повний список професій можна подивитись ось тут.

 

Контролювати дотримання вимог мають роботодавці, інакше на них чекає штраф — він становитиме від 5 100 до 8 500 грн. Цікаво те, що під дію наказу підпадають чи не всі українки віком від 18 до 60 років.

 

Наразі чіткого алгоритму, як жінкам встати на військовий облік, немає. Радниця заступника міністра оборони Наталія Воронкова в ефірі Громадського радіо повідомила, що алгоритм та додаткова інформація з’явиться на сайті військкоматів (територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки) або Міністерства оборони. Такий алгоритм обіцяли розробити до кінця тижня (власне, робочий тиждень завершується вже 24 грудня, фізичний - 26-го). У Міноборони під час пресконфереції також повідомили, що встати на облік військовозобов’язаних жінки мають до кінця 2022 року. 

 

Голова правління ГО “Антикорупційий штаб”, юрист Сергій Миткалик зазначає: “Відповідно до статті 1 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов'язком громадян України. Отже, військовий облік - це не право, а обов’язок. В той же час, за умов постановки на військовий облік в короткий час великої кількості жінок значно зростуть корупційні ризики. Тому ми виступаємо за максимальну прозору процедуру постановки на військовий облік та зробимо все можливе, аби звести до мінімуму випадки корупції».


Якщо ви стикнетесь із випадками корупції у військкоматах або інших закладах, то пишіть нам на shtab.net@gmail.com.

Фотоматеріали

  • Військовий облік для жінок: які деталі потрібно знати, аби не натрапити на штрафи
  • Військовий облік для жінок: які деталі потрібно знати, аби не натрапити на штрафи

Читайте також

×