ЗАЯВА: Політично вмотивовані спроби звільнення Генпрокурора та директора НАБУ в догоду олігарху є неприпустимими

ЗАЯВА: Політично вмотивовані спроби звільнення Генпрокурора та директора НАБУ в догоду олігарху є неприпустимими

Протягом останніх тижнів під тиском опинилися одночасно Офіс Генерального прокурора України та Національне антикорупційне бюро (далі – НАБУ). 

Щодо Директора НАБУ Артема Ситника, депутати зареєстрували незаконну постанову про його звільнення. Звільнення у непередбачений законом спосіб є безпрецедентним свавіллям та посяганням на незалежність бюро.

Нагадуємо владі, що НАБУ було створено як правоохоронний орган, уповноважений розслідувати корупцію ТОП-посадовців у відповідь на запит суспільства на справедливість після Революції Гідності. Для забезпечення незалежності новоствореної інституції законодавець передбачив низку гарантій.

Серед них і особлива процедура та виключний перелік підстав звільнення директора НАБУ. Зокрема, призначення групи незалежних аудиторів, за результатами роботи яких і мало б ухвалюватися рішення про ефективність роботи бюро і можливе звільнення директора.

Попри це, зареєстрована у Верховній Раді постанова абсолютно не відповідає визначеним законом вимогам, що підтверджують ключові експерти, Міністерство юстиції та Національне агентство з питань запобігання корупції.

Так само, неприпустимою є зміна Закону України “Про НАБУ” та порушення вже чинних гарантій незалежності директора інституції виключно для реалізації “забаганок” олігарха та міністра внутрішніх справ.

Одночасно, під загрозою звільнення опинився і Генеральний прокурор Руслан Рябошапка, щодо якого народні депутати відновили збір підписів під постановою про висловлення недовіри. Спроби звільнення Генпрокурора, який вперше в Україні розпочав масштабну “чистку” в системі прокуратури фактично в процесі реформи, свідчить про бажання негайно припинити будь-які зміни в системі. 

Нагадаємо, що за результатами атестації прокурорів Генпрокуратури успішно її пройшли лише 45% прокурорів. На черзі — атестація обласних та окружних прокуратур і кадровий набір на вакантні посади в системі. Все це ризикує бути проваленими після звільнення Генпрокурора.

Збір підписів  під звільненням Генерального прокурора України — це політичний тиск, який суттєво вплине на проходження переатестації прокурорів в обласних та місцевих прокуратурах.

Варто зауважити, що обидві спроби звільнення йдуть паралельно з підсиленням позицій нереформованих МВС та СБУ. В свою чергу, від звільнення очільників Офісу Генпрокурора та НАБУ отримають дивіденди міністр  Арсен Аваков та олігарх Ігор Коломойський. Адже саме НАБУ та Офіс Генпрокурора акумулюють кримінальні провадження щодо Приватбанку та оточення міністра внутрішніх справ.

Ми бачимо, що посади Генпрокурора та Директора НАБУ стають розмінною монетою в політичних іграх. Це загрожує ще більшим беззаконням і безкарністю.

Подібні ініціативи є недопустимими та підривають довіру до українського парламенту та президента як з боку суспільства, так і на міжнародній арені. Адже створення НАБУ та гарантування його незалежності, як і реформа прокуратури, були ключовою вимогою наших міжнародних партнерів. 

Незаконне звільнення Директора НАБУ та Генпрокурора означатимуть відмову від раніше виконаних державою домовленостей з Міжнародним Валютним Фондом, що призведуть до припинення подальшого кредитування України. Наслідком цього в умовах нестабільності світових ринків може стати масштабна фінансова криза в країні. 

Антикорупційний штаб

Центр Протидії Корупції

Transparency International Ukraine

Центр  громадського моніторингу та досліджень 

StateWatch

Центр економічної стратегії

Всеукраїнське об’єднання “Автомайдан”

Інститут законодавчих ідей

Платформа Громадський Контроль

Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції Києво-Могилянської академії

Медійна ініціатива за права людини

Фундація DEJURE

Рух Чесно

×