ЗАЯВА - Генпрокурорка Венедіктова має бути негайно звільнена через саботаж у боротьбі з корупцією і провал реформ

ЗАЯВА - Генпрокурорка Венедіктова має бути негайно звільнена через саботаж у боротьбі з корупцією і провал реформ

Вчора, 23 грудня 2020 року, о 23:42 Офіс Генпрокурора передав кримінальне провадження щодо заступника керівника Офісу Президента Олега Татарова від Національного антикорупційного бюро України до Служби безпеки України. Це трапилось напередодні обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою Олега Татарова. Нагадаємо, 1 грудня 2020 року в цій же справі Генеральна прокурорка таємно і всупереч вимогам Кримінального процесуального кодексу, не ставлячи до відома самих процесуальних керівників, змінила їх у кримінальному провадженні.

 

Маємо зауважити,  Ірина Венедіктова неодноразово втручалась у справи НАБУ та САП. Зокрема, 10 вересня 2020 року НАБУ і САП за наявності обґрунтованих доказів скерували до Генеральної прокурорки проєкт повідомлення про підозру чинному нардепу Олександру Юрченку як ймовірному учаснику злочинної групи, які отримували неправомірну вигоду за використання законних повноважень народних депутатів України. Проте Генеральна прокурорка із незрозумілих причин підписала підозру тільки 16 вересня. При цьому, зауважень до тексту підозри та викладених у ньому доказів не було, жодні зміни до поданого спочатку документа не вносилися.

 

Офіс Генерального прокурора двічі безпідставно відмовляв НАБУ у направленні документів для екстрадиції бенефіціарного власника ПАТ «ВіЕйБі Банк» Олега Бахматюка, підозрюваного у заволодінні грошовими коштами стабілізаційного кредиту Національного банку для ПАТ «ВіЕйБі Банк» у розмірі 1,2 млрд грн. Окрім цього, кейс стосовно виведення коштів через банк “Фінанси і кредит”, що належав олігарху Костянтину Жеваго, також знаходиться в “замороженому” стані. Його адвокати заявляють, що проблеми зникли і Жеваго не знаходиться в розшуку. Також зауважимо на загрозі розвалу Генеральною прокуроркою проваджень щодо виведення понад 5 млрд доларів з «Приватбанку» - в цих провадженнях вона включила себе до груп прокурорів.

 

Наголошуємо, що Генеральна прокурорка системно перешкоджає слідству у корупційних справах та намагається всіляко зашкоджувати кримінальним провадженням проти топ-посадовців, що завдає серйозної шкоди у протидії корупції в Україні.

 

Зазначаємо, що без кадрових змін в Офісі Генерального прокурора та Офісі Президента будь-які успішні кримінальні розслідування щодо високопосадовців стають неможливими. Антикорупційна реформа в Україні перетворюється на профанацію, якщо високопосадовці не тільки не сприяють, але й перешкоджають розслідуванню корупційних схем. 

 

Антикорупційна реформа в Україні постійно знаходиться під загрозою і ми, як представники громадянського суспільства, стурбовані діями Генеральної прокурорки Ірини Венедіктової в інтересах президента Зеленського, провалом реформи органів прокуратури, гальмуванням цілого списку проваджень щодо представників олігархічних кіл.

Зважаючи на перелічені факти, закликаємо Верховну Раду України звільнити Генеральну прокурорку Ірину Венедіктову. В той же час, звертаємось до Президента України з вимогою згодом внести подання до парламенту з пропозицією призначити нового Генерального прокурора, що відповідатиме високим професіональним якостям і не матиме в кар’єрі випадків, які ставили б під сумнів його доброчесність.

 

Підписались:

 

Антикорупційний штаб

ГО “Молода Черкащина”

StateWatch

Інститут законодавчих ідей

ГО Платформа Громадський контроль

ГО “Лабораторія демократичних трансформацій”

ГО “ТО” Нівроку”

ГО Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції в Україні ( ACREC)

Автомайдан

ГО “Центр медіарозслідувань “Прозоро”

ГО “Харківський антикорупційний центр”

 
Надішліть листа на електронну пошту: shtab.net@gmail.com, якщо бажаєте долучитись до підписання заяви.

Читайте також

×