Що задекларував син головного казначея Волині, який невдовзі стане суддею

Що задекларував син головного казначея Волині, який невдовзі стане суддею

Очільник юридичного відділу Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Волинській області, а у майбутньому – суддя Житомирського адмінсуду Дмитро Леміщак задекларував квартиру у Луцьку, будинок на Львівщині та рахунки в 15 банках. Окрім зарплати у Службі відновлення та розвитку інфраструктури він мав дохід і від найбільшого її підрядника – товариства «Волиньдорбуд». Чи можна це вважати конфліктом інтересів, поцікавився Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Син начальника Головного управління Державної казначейської служби України у Волинській області Михайла Леміщака Дмитро Леміщак незбаром стане суддею на Житомирщині. У січні цього року він пройшов співбесіду у Вищій кваліфікаційній комісії суддів. За її результатами його рекомендували призначити до Житомирського окружного адміністративного суду. 11 квітня 2024-го Вища рада правосуддя прийняла рішення про внесення подання Президентові України щодо його призначення.

«Чому Житомирський адміністративний суд? Бо у Волинському не було вільної посади. У мене – хороший рейтинг і я міг вибирати посеред 30 судів. Житомирський був найближчим географічно», – прокоментував своє рішення Дмитро Леміщак.

До цього Дмитро Леміщак працював у волинській прокуратурі та був адвокатом. На час співбесіди він очолював юридичний відділ Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Волинській області (перейменована Служба автомобільних доріг, – авт.), яка займається будівництвом та ремонтом автошляхів державного значення.

Дмитро Леміщак проживає з 2020 року в квартирі у Луцьку разом із дружиною Юлею та сином Андрієм. Площа помешкання – 76 квадратів, вартість – 1,14 мільйона гривень. Окрім цього у Дмитра Леміщака у спільній власності з Галиною Леміщак є дві земельні ділянки та будинок на 95,7 квадратів в Бродах Львівської області. Ще Дмитро Леміщак декларує безплатне користування офісом у Луцьку, який належить адвокатській компанії «Конфідент». Власниками цієї компанії є Сергій Сафулько та Юрій Щирба. 

Пересувається родина Леміщаків на Mercedes Benz ML-350, який був придбаний новим у 2008 році за 778 тисяч гривень. До речі, цим автомобілем користувався і батько Дмитра Леміщака. 

За основним місцем роботи – в Службі відновлення та розвитку інфраструктури у Волинській області – Дмитро Леміщак заробив торік понад пів мільйона гривень, або 42,2 тисячі гривень в середньому на місяць. А також задекларував дохід у 189 тисяч від головного підрядника цієї структури – товариства «Волиньдорбуд». 

«Я з «Волиньдорбудом» працюю як адвокат набагато більше, ніж керував юридичним відділом Служби відновлення та розвитку інфраструктури у Волинській області. В товаристві я допомагаю юридичним супроводом водіям. І жодного разу ніякі інтереси не пересікалися», – прокоментував Дмитро Леміщак.

«Сила правди» поцікавилася у голови ГО «Антикорупційний штаб» Сергія Миткалика чи можна такі доходи розцінювати як конфлікт інтересів. В Антикорупційному штабі повідомили, що така робота за сумісництвом не є конфліктом інтересів. Адже Леміщак не був публічною особою і за останні роки подавав лише декларації кандидата на посаду. 

Надавав торік юридичні послуги Дмитро Леміщак і сільськогосподарському товариству «П’ятидні». Там йому заплатили 450 тисяч гривень. 

«Так це теж за юридичні послуги», – пояснив походження прибутку Дмитро Леміщак.

Він також отримав 3000 гривень від надання правової допомоги Степану Шикалюку. Інші його доходи за 2023 рік складалися з виплати у розмірі 412,2 тисячі гривень від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, майже 180 тисяч гривень банківських процентів та 821 гривні «кешбеку» від банків. Загалом сумарний дохід за 2023 рік Дмитра Леміщака сягнув понад 1,7 мільйона гривень. 

Його дружина Юлія одержала торік 251,4 тисячі гривень зарплати від Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області та 887 гривень банківських процентів. 

Заощадження Дмитро Леміщак тримає аж у п’ятнадцяти банках. На рахунках у нього – 1,3 мільйона гривень, 35,2 тисячі доларів, а також 3 євро. У банківському сейфі він тримає також 24,5 тисячі доларів. Дружина має на банківських рахунках 31,2 тисячі гривень, 5 доларів та 9 євро. Родина Леміщаків зберігає і готівку: у Дмитра Леміщака це – 93 тисячі гривень та 5100 доларів, а у дружини – 325 тисяч гривень. 

Володіє Дмитро Леміщак і державними облігаціями. Їх у нього – 12. Вартість кожної – 37 тисяч гривень. Ще майбутній суддя декларує незначну кількість криптовалюти – 0,007 біткоїна вартістю 4422 гривні. 

Читайте також

  • Держаудитслужба підтвердила наявність порушень у тендері, через який втрачено 1,8 млн.грн.
    Держаудитслужба підтвердила наявність порушень у тендері, через який втрачено 1,8 млн.грн.

    Державна аудиторська служба підтвердила наявність тендерних порушень, через які вже втрачено близько 1,8 млн. грн. бюджетних коштів. Антикорупційний штаб Києва вже писав про численні порушення на одному з тендерів від  Кремінської міської ради, що на Луганщині. Нагадаємо, що в жовтні 2016 року, вище згадана, Кремінська міськрада провела тендер на реконструкцію системи водопостачання. Переможцем виявилася компанія ТОВ "Домінант Траст Сервіс" із найвищою ціновою пропозицією – 3,9 млн. грн. В цей же час, на тендері брало участь ще 10 інших компаній, пропозиції яких було відхилено з різних причин: – замовник вимагав від учасників надання ліцензії на провадження господарської діяльності у будівництві, однак рівень складності заявленого об’єкту не вимагав наявність такої ліцензії.

  • Держаудитслужба проведе перевірку реконструкції котельні
    Держаудитслужба проведе перевірку реконструкції котельні

    Чиновники у Верхньому Рогачику хотіли нажитись на реконструкції шкільної котельні. Антикорупційний штаб оскаржив закупівлю в Держаудитслужбу.   3 жовтня 2016 року КУ «Верхньорогачицький районний центр по обслуговуванню закладів освіти» оголосила закупівлю «Реконструкція котельні загальноосвітньої школи, с. Первомаївка і Верхньорогачицького району Херсонської області /монтажні роботи/»  з очікуваною вартістю 1 026 268 грн. 11 жовтня 2016 року було проведено аукціон, за результатами якого перемогу отримала компанія ПП «РИК» з найдорожчою ціновою пропозицією – 1 026 267,60 грн. Слід відзначити, що пропозиція ПП «РИК» у ході аукціону залишилась незмінною. 20 жовтня замовник оприлюднив повідомлення про намір укласти договір з ПП «РИК».

  • Аудиторська служба перевірить закупівлю бензину
    Аудиторська служба перевірить закупівлю бензину

    Антикорупційний штаб виявив чергову спробу дніпропетровських чиновників «наваритися» на закупівлі бензину. Держаудислужба вже відреагувала на звернення Антикорупційного штабу. 4 жовтня 2016 року Дніпропетровське обласне комунальне підприємство «Спецавтобаза» оголосило закупівлю талонів на бензин А-95 з очікуваною вартістю 137 250 грн. 13 жовтня 2016 року було проведено аукціон, за результатами якого від учасників були отримані наступні пропозиції: ТОВ «Торговий дім «Нєфтек» - 124 363,75 грн. , ТОВ «Східна нафтогазова компанія» - 124 989 грн. та ТОВ «Пром Гарант Плюс» - 131 150 грн. Переможцем була обрана компанія із найдорожчою ціновою пропозицією -  ТОВ «Пром Гарант Плюс», яка жодного разу не понизила свою цінову пропозицію в ході аукціону. Натомість дешевші пропозиції інших компаній безпідставно було відхилено замовником.

  • Викрили схему по закупівлі шкільних вікон
    Викрили схему по закупівлі шкільних вікон

    Чиновники Печерської РДА обрали найдорожчу цінову пропозицію від компанії, яка не виконала роботи до кінця. Антикорупційний штаб вже оскаржив закупівлю. У березні 2016 року Управління житлово-комунального господарства та будівництва Печерської РДА оголосила тендер на капітальний ремонт (заміну вікон) в школі № 134, iменi Ю. Гагарiна на вулиці Печерський узвіз, 13-а. Очікувана вартість – 1 млн. грн. Участь у тендері взяли 4 компанії з такими ціновими пропозиціями: ТОВ Промбуд-Пласт – 599 999 грн. , ТОВ «Будівельна інвестиційна компанія «Новобуд» - 600 000 грн. , ТОВ «Каскад-СД» - 627 303 грн. та ТОВ «Укрмонтажлюкс» - 949 985 грн. За дивним збігом обставин, чиновники печерської РДА визначили переможцем компанію з найвищою ціновою пропозицією – ТОВ  «Укрмонтажлюкс».

  • #едекларації сильного та незалежного з причіпом
    #едекларації сильного та незалежного з причіпом

    Рибинський Андрій Ігорович, головний державний інспектор відділу митного оформлення №2 митного посту “Столичний” Київської міської митниці ДФС має суттєву різницю між наявними активами та доходами. За 2016 рік та 4 місяці цього року заробив 80 тис грн, при цьому задекларував земельну ділянку 1587 кв м у с. Стоянка під Києвом (там купа дорогих дач і дуже дорога земля), там же - недобудований будинок на 250 кв м та причіп, при тому, що жодного атомобіля у декларації не зазначено. Андрій Ігорович також зазначив, що фактично проживає у Києві, однак не вказав жоден об'єкт нерухомості в оренді чи на іншому праві користування у Києві. У пана Рибинського сім'ї немає, тому перевести на когось стрілки буде складно. І взагалі, з наступної декларації кудись пропав недобудований будинок під Києвом.

  • Лайфак від київського прокурора як дешево купити машину
    Лайфак від київського прокурора як дешево купити машину

    Поки на травневих святах всі їли шашлички, Євген Олександрович Шаповалов, прокурор Прокуратури міста Києва, придбав собі авто Honda Accord 2008 року випуску за супер вигідною ціною - всього 149 000 грн!За нашим попереднім аналізом, ринкова ціна такої моделі авто становить щонайменше 190 341 грн, а взагалі такі автомобілі коштують більше 300 000 грн. Іншими словами - прокурор Євген купив авто із суттєвою знижкою, що є порушенням обмежень щодо отримання подарунків, бо знижка на авто теж кваліфікується як подарунок. Відповідно до Закону подарунок може бути не дорожче за 3 200 грн, а в цьому випадку маємо різницю близько 41 000 грн. Написали відповідне звернення в НАЗК. Просимо перевірити та притягнути до адміністративної відповідальності, що означає штраф та конфіскація подарунка.  .

×