Як Дмитро на Харківщині фіксує зруйновані культурні об’єкти? Чому без фіксації руйнувань ми не отримаємо репарації?

Як Дмитро на Харківщині фіксує зруйновані культурні об’єкти? Чому без фіксації руйнувань ми не отримаємо репарації?

Від самого початку масштабного вторгнення Росії в Україну 2022 року неозброєним оком можна було побачити, що однєію з важливих мішеней росіян стали об’єкти культури, причому як культурна спадщина, так і пересічні об’єкти, що зберігають матеріальну спадщину України: бібліотеки, музеї тощо. Разом із ними — школи, університети, пам’ятники та інші об’єкти, які свідчать про українську ідентичність та унікальність української історії.

Громадська організація «Антикорупційний штаб», яка з 2014 року займається розробкою діджитал-інструментів для запобігання корупції та боротьби з нею, вже понад рік  – з 24 лютого 2022 року – займається не лише моніторингом корупційних ризиків, а й розробкою інструментів, які дозволять доводити злочини росіян – як у судах, так і в очах громадськості. 

Побачивши на власні очі, як росіяни нищать українську культуру – пропагандою та ракетами, ми вирішили що наша Карта Руйнувань потребує певного розширення – і вирішили поглибити нашу аналітику на об’єкти культури. Нашу ідею підтримали донори з Pact в Україні Програма «Долучайся!», і у 2023 році ми стартували із проєктом фіксування руйнувань культурної спадщини.

Проєкт наразі поширюється на 5 пілотних регіонів: Миколаївщина, Харківщина, Сумщина, Чернігівщина та Київщина. В кожному з таких регіонів у нас є координатори, які фіксують руйнування за допомогою спеціального додатку для смартфонів. Цей додаток дозволяє зберігати метадані, отже, фото виходять верифікованими: щодо них є підтвердження, що вони справжні. Це важливо для подальшого розповсюдження, адже росіяни у своїй пропаганді розповідають, що руйнування в Україні – це неправда.  

Як працюють наші координатори? Як проходить фіксація в громадах? Із якими викликами стикаються? На зв’язку Дмитро Твердохліб з Харкова — волонтер, громадський активіст, директор благодійного фонду «Гуманітарний центр Харківщини».

Із ГО «Антикорупційний штаб» Дмитро співпрацює ще з часів початку пандемії COVID-19, під час якої допомагав із перевіркою пунктів вакцинації на дотримання вимог законодавства. Коли «Штаб» оголосив вакансію координатора для фіксації руйнувань культурних об’єктів на Харківщині, зацікавився, оскільки зараз здебільшого працює у Харківській області: «Я розумію важливість фіксування і актуальність такої роботи. Оскільки я перебуваю саме на Харківщині, працюю тут, то цілком можу поєднувати основну діяльність саме з фіксацією. Досвід співпраці з «Антикорупційним штабом» вже був, я знаю організацію, довіряю їй, тож упевнений — проблем не буде. Так і став координатором».

Фіксувати злочини рф на території України потрібно на 100%, вважає Дмитро. Питання лише в тому, наскільки це може допомогти українській державі і українцям у виборюванні справедливості: «А оскільки я вірю у перемогу України у цій війні, то розумію, що притягувати рф до відповідальності треба, для репарацій мають бути юридичні підстави. Враховуючи те, що «Штаб», зокрема, вміє працювати із правоохоронними органами, то впевнений, така робота принесе результати. Тим паче, прокуратура вже відкриває або додає до існуючих кримінальних проваджень матеріали, які ми як координатори і я зокрема фіксуємо у своїх регіонах. Впевнений, що цю практику треба продовжувати, не зупинятися тільки на культурних об'єктах, а проводити моніторинг процесу відбудови та відновлення постраждалих об'єктів. Бо війна війною, а громадський контроль нікуди не дівається і комусь треба його здійснювати. І бажано, аби це були професіонали у своїй сфері —  такі організації, як «Антикорупційний Штаб».

Як Дмитро зауважив, прокуратура дійсно долучає до чинних проваджень щодо руйнації об’єктів в результаті обстрілів об’єкти, зафіксовані ГО «Антикорупційний штаб». Розслідування тривають, а координатори «Штабу» тим часом продовжують фіксувати руйнації.

Як же триває фіксація? Адже сфотографувати будь-який об’єкт наразі в Україні — це іноді небезпечно з точки зору реакції мешканців: дуже часто люди  переймаються, аби це не були представники ворожих ДРГ, які наводять на ціль для обстрілу. ГО «Антикорупційний штаб» попіклувалась на початку проєкту про такі особливості та «озброїлась» погодженнями від обласних адміністрацій щодо фіксації об’єктів. 

Дмитро також розповідає, що для нього фіксація об’єктів проходить відносно неважко в плані пошуку об’єктів, оскільки Харківщина суттєво постраждала під час вторгнення російських загарбників. Російські обстріли тривали і під час фіксації. 

В той же час, були і труднощі: саме ті, про які ми згадали раніше. На початку процесу фіксації люди дуже прискіпливо та з насторогою звертали увагу на фотографування будівель, особливо коли їх декілька поспіль. Були і ситуації, коли питали документи і запитували, на якій підставі Дмитро фотографує об'єкти по місту та області. Кожного разу необхідно було пояснювати, показувати документи та показувати лист від «Антикорупційного Штабу», що засвідчував задачі, які я виконую як координатор проєкту з фіксації воєнних злочинів рф проти України та українців: «Одного разу пояснював хвилин 15, що таке геноцид і чому руйнування культурних об'єктів є частиною здійснення геноциду українського народу з боку росіян. Але можна сказати, що таким чином, в рамках проєкту, як координатор я ще й здійснив освітньо-просвітницьку діяльність для понад 25 осіб, із якими мав подібні розмови під час фіксацій об'єктів».

Якщо говорити про найбільші труднощі, то це – фіксація необхідної кількості об'єктів. За проєктом кожен із координаторів мав зафіксувати 150 об’єктів культури або таких, які становлять культурну та історичну цінність. Загалом їх по Харківщині багато пошкоджених і зруйнованих (саме культурних об'єктів), але є "але", зауважує Дмитро. По-перше,: їх всі важко віднайти і перевірити, чи вони дійсно пошкоджені. По-друге: всі об'єкти дуже розкидані по місту та області, на пересування між об'єктами витрачалось суттєво багато часу. По-третє: за кожним об’єктом необхідно надати інформацію про його культурну цінність, точну адресу (а деякі адреси через перейменування вулиць та особливості містобудування було важко визначити навіть з другого разу і необхідно було звірятись по декількох картах і джерелах паралельно) та фото до руйнування. Інформації ж щодо більшості зафіксованих об'єктів у інтернеті не було, як і окремих фото: «Довелось замість фото брати скріншоти будівель з Google maps, а інфу розпитувати у місцевих».

Технічних проблем на початку роботи було достатньо багато, резюмує Дмитро. Однак, вдалось зафіксувати необхідні майже 200 зруйнованих росіянами об’єктів – і саме зараз триває їх опрацювання та описи кожного з них. 

Пошкоджені університети, бібліотеки, зруйновані школи та багато іншого, – все це принесло не лише людське горе, а й безліч непоправних втрат для української культури. Втім, Збройні сили України виборюють кожен сантиметр нашої землі, а ми займаємось тим, що фіксуємо кожен російський злочин. Саме завдяки такій роботі ми принаймні зможемо і розповісти світу про те, що роблять росіяни, і якомога швидше оновити зруйновані об’єкти. Попереду – всі області України. 

Читайте також

  • Держаудитслужба підтвердила наявність порушень у тендері, через який втрачено 1,8 млн.грн.
    Держаудитслужба підтвердила наявність порушень у тендері, через який втрачено 1,8 млн.грн.

    Державна аудиторська служба підтвердила наявність тендерних порушень, через які вже втрачено близько 1,8 млн. грн. бюджетних коштів. Антикорупційний штаб Києва вже писав про численні порушення на одному з тендерів від  Кремінської міської ради, що на Луганщині. Нагадаємо, що в жовтні 2016 року, вище згадана, Кремінська міськрада провела тендер на реконструкцію системи водопостачання. Переможцем виявилася компанія ТОВ "Домінант Траст Сервіс" із найвищою ціновою пропозицією – 3,9 млн. грн. В цей же час, на тендері брало участь ще 10 інших компаній, пропозиції яких було відхилено з різних причин: – замовник вимагав від учасників надання ліцензії на провадження господарської діяльності у будівництві, однак рівень складності заявленого об’єкту не вимагав наявність такої ліцензії.

  • Держаудитслужба проведе перевірку реконструкції котельні
    Держаудитслужба проведе перевірку реконструкції котельні

    Чиновники у Верхньому Рогачику хотіли нажитись на реконструкції шкільної котельні. Антикорупційний штаб оскаржив закупівлю в Держаудитслужбу.   3 жовтня 2016 року КУ «Верхньорогачицький районний центр по обслуговуванню закладів освіти» оголосила закупівлю «Реконструкція котельні загальноосвітньої школи, с. Первомаївка і Верхньорогачицького району Херсонської області /монтажні роботи/»  з очікуваною вартістю 1 026 268 грн. 11 жовтня 2016 року було проведено аукціон, за результатами якого перемогу отримала компанія ПП «РИК» з найдорожчою ціновою пропозицією – 1 026 267,60 грн. Слід відзначити, що пропозиція ПП «РИК» у ході аукціону залишилась незмінною. 20 жовтня замовник оприлюднив повідомлення про намір укласти договір з ПП «РИК».

  • Аудиторська служба перевірить закупівлю бензину
    Аудиторська служба перевірить закупівлю бензину

    Антикорупційний штаб виявив чергову спробу дніпропетровських чиновників «наваритися» на закупівлі бензину. Держаудислужба вже відреагувала на звернення Антикорупційного штабу. 4 жовтня 2016 року Дніпропетровське обласне комунальне підприємство «Спецавтобаза» оголосило закупівлю талонів на бензин А-95 з очікуваною вартістю 137 250 грн. 13 жовтня 2016 року було проведено аукціон, за результатами якого від учасників були отримані наступні пропозиції: ТОВ «Торговий дім «Нєфтек» - 124 363,75 грн. , ТОВ «Східна нафтогазова компанія» - 124 989 грн. та ТОВ «Пром Гарант Плюс» - 131 150 грн. Переможцем була обрана компанія із найдорожчою ціновою пропозицією -  ТОВ «Пром Гарант Плюс», яка жодного разу не понизила свою цінову пропозицію в ході аукціону. Натомість дешевші пропозиції інших компаній безпідставно було відхилено замовником.

  • Викрили схему по закупівлі шкільних вікон
    Викрили схему по закупівлі шкільних вікон

    Чиновники Печерської РДА обрали найдорожчу цінову пропозицію від компанії, яка не виконала роботи до кінця. Антикорупційний штаб вже оскаржив закупівлю. У березні 2016 року Управління житлово-комунального господарства та будівництва Печерської РДА оголосила тендер на капітальний ремонт (заміну вікон) в школі № 134, iменi Ю. Гагарiна на вулиці Печерський узвіз, 13-а. Очікувана вартість – 1 млн. грн. Участь у тендері взяли 4 компанії з такими ціновими пропозиціями: ТОВ Промбуд-Пласт – 599 999 грн. , ТОВ «Будівельна інвестиційна компанія «Новобуд» - 600 000 грн. , ТОВ «Каскад-СД» - 627 303 грн. та ТОВ «Укрмонтажлюкс» - 949 985 грн. За дивним збігом обставин, чиновники печерської РДА визначили переможцем компанію з найвищою ціновою пропозицією – ТОВ  «Укрмонтажлюкс».

  • #едекларації сильного та незалежного з причіпом
    #едекларації сильного та незалежного з причіпом

    Рибинський Андрій Ігорович, головний державний інспектор відділу митного оформлення №2 митного посту “Столичний” Київської міської митниці ДФС має суттєву різницю між наявними активами та доходами. За 2016 рік та 4 місяці цього року заробив 80 тис грн, при цьому задекларував земельну ділянку 1587 кв м у с. Стоянка під Києвом (там купа дорогих дач і дуже дорога земля), там же - недобудований будинок на 250 кв м та причіп, при тому, що жодного атомобіля у декларації не зазначено. Андрій Ігорович також зазначив, що фактично проживає у Києві, однак не вказав жоден об'єкт нерухомості в оренді чи на іншому праві користування у Києві. У пана Рибинського сім'ї немає, тому перевести на когось стрілки буде складно. І взагалі, з наступної декларації кудись пропав недобудований будинок під Києвом.

  • Лайфак від київського прокурора як дешево купити машину
    Лайфак від київського прокурора як дешево купити машину

    Поки на травневих святах всі їли шашлички, Євген Олександрович Шаповалов, прокурор Прокуратури міста Києва, придбав собі авто Honda Accord 2008 року випуску за супер вигідною ціною - всього 149 000 грн!За нашим попереднім аналізом, ринкова ціна такої моделі авто становить щонайменше 190 341 грн, а взагалі такі автомобілі коштують більше 300 000 грн. Іншими словами - прокурор Євген купив авто із суттєвою знижкою, що є порушенням обмежень щодо отримання подарунків, бо знижка на авто теж кваліфікується як подарунок. Відповідно до Закону подарунок може бути не дорожче за 3 200 грн, а в цьому випадку маємо різницю близько 41 000 грн. Написали відповідне звернення в НАЗК. Просимо перевірити та притягнути до адміністративної відповідальності, що означає штраф та конфіскація подарунка.  .

×