Чи є успішними результати антикорупційних реформ новообраного парламенту?

Чи є успішними результати антикорупційних реформ новообраного парламенту?

Під час заходу було проаналізовано ефективність нової влади в антикорупційному напрямку, та результати роботи парламенту за 3 місяці. Також було визначено проблеми, які ще необхідно розглянути парламентом у 2020 році.

Дискусія складалася з двох блоків: “Правоохоронні органи і судовий блок” та  “Антикорупційна політика”.

На заході була присутня т.в.о. голови Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія НОВАК, яка зазначила: “Перші кроки “перезапуску” НАЗК були  складними, але дієвими. Було створено зв’язок із більш ніж 13 реєстрами, завдяки яким перевірка декларацій стала швидше. Також було підписано угоду з Міністерством юстиції, що було умовою міжнародних партнерів. Таким чином, міжнародні партнери отримали допуск до реєстру декларацій для ведення розшукової діяльності. Адже попереднє керівництво НАЗК довго не давала дозволу на цю діяльність”.

У свою чергу, народна депутатка, членкиня комітету ВРУ з питань правоохоронної діяльності Олександра УСТІНОВА розповіла про реформування СБУ: “Щодо реформування СБУ перші речі, які потрібно зробити – це ліквідувати так званий “департамент К” та департамент контррозвідки. Наразі керівництвом СБУ та Офісом президента є бачення залишити ці департаменти не реформованими. Хоча лише 3 % переданих до суду справ щодо організаційної злочинності було передано до суду від Служби безпеки.” 

На публічній дискусії також була присутня Олена Кроловецька, керівниця першого відділу детективів НАБУ. За її словами, НАБУ вже має багато позитивних результатів внаслідок прийнятих змін до законів. Зокрема, скасування “правок Лозового”, початок роботи Вищого антикорупційного суду, а також встановлено кримінальну відповідальність за незаконне збагачення тощо. 

“Проте перед НАБУ стоїть великий виклик, що стосується обмеженого штату детективів. З листопада до нас надійшло 60 кримінальних проваджень від Генеральної прокуратури України. Це десятки тисяч томів. Така кількість проваджень може значно уповільнити роботу НАБУ”, – розповіла Кроловецька.

У другому блоці дискусії, експерти обговорили складові антикорупційної політики в Україні. 

Заступник Голови Комітету ВРУ з питань антикорупційної політики Олена МОШЕНЕЦЬ відмітила, що прийняті законопроєкти щодо відновлення покарання за незаконне збагачення та перезавантаження НАЗК є  хорошим кроком в антикорупційній реформі. Проте, є ще напрямки, в яких потрібно доопрацьовувати: “Я вважаю, що закон про викривачів корупції треба удосконалити. Через швидкість, з якою приймаються закони, вони не завжди є якісними. Ми готові до діалогу з громадськістю”.

Завершив дискусію виконавчий директор ГО “Антикорупційний штаб” Сергій МИТКАЛИК зі словами “Хочемо подякувати парламенту за прийняті законопроєкти і важливі  рішення в напрямку боротьби з корупцією. Водночас, варто наголосити на необхідності розв’язання деяких питань. Це, зокрема, реформування СБУ,  Міністерства внутрішніх справ та необхідності перезавантаження керівництва САП”.

 

Додатково: Порядок денний встановлення справедливості – це висунуті коаліцією провідних громадських організацій антикорупційного напрямку спільні вимоги до політичних партій, які балотуються до Верховної Ради на виборах 2019 року.  

Антикорупційний штаб – громадська організація, створена у 2014 році. ГО “Антикорупційний штаб” розробляє цифрові інструменти, які підвищують спроможність громадян контролювати прозорість та ефективність роботи органів місцевої влади. Метою Антикорупційного штабу є запобігання і протидія корупції, а також зменшення толерантності до корупції серед населення. 

 
×