Чому не реалізовані плани з відбудови Житомирщини?

Чому не реалізовані плани з відбудови Житомирщини?

На відновлення пошкоджених об’єктів в області у 2023 році виділили понад 830 млн грн.

Основну частку заклали на ремонт обласної дитячої та лікарні ім. О. Ф. Гербачевського. Розробити проєкт реконструкції без тендеру довірили фірмі сумнозвісної родини Гринкевичів. Проте підрядник документацію не підготував і, як наслідок, виділене фінансування уряд скоротив. У підсумку на два об’єкти витрачено 21,5 млн грн, або лише 5% коштів із початково передбачених.

При цьому в регіоні залишаються зруйнованими та пошкодженими сотні соціальних об’єктів, включно з 25 ліцеєм в самому центрі Житомира. Ми спробували розібратися в причинах фактично провального відновлення капітальних споруд в області та чому чиновники не подали на фінансування інші потребуючі відбудови об'єкти.

Втрачені можливості

Житомирська ОВА надіслала 21 пропозицію на виділення коштів з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії. В результаті розгляду та обговорення підтримали лише 5 з них: 

  • 70 млн грн на реконструкцію Коростенського міського ліцею № 2; 
  • 60 млн грн – капітальний ремонт Кирданівського ліцею Овруцької міської ради; 
  • 1 млн 365 тис. 356 грн на розробку проектної документації «Будівництво гуртожитку за адресою: шосе Бердичівське, 3, с. Зарічани, Житомирського району»; 
  • 400 млн грн – реконструкцію Обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського та 
  • 300 млн грн – реконструкцію Житомирської обласної дитячої клінічної лікарні.

У підсумку в 2023 році уряд зменшив передбачене фінансування з фонду ліквідації до 352 млн 267 тис. грн. Однак, як свідчить відповідь на інформаційний запит, змогли використати набагато менше. У листі департамент регіонального розвитку Житомирської ОВА повідомляє про сукупні витрати у 21,5 млн грн.

Фото відповіді департаменту Житомирської ОВА на інформаційний запит

Капітальний ремонт Кирданівського ліцею Овруцької міської ради оцінили у 118 млн 364 тис. 923,20 грн. Договір на виконання робіт підписали з ТОВ «Міське будівництво», яка взялося їх виконати за 88 млн 844 тис. грн. Ремонт мають завершити до кінця цього року.

За іншим озвученим департаментом об’єктом змогли сплатити лише за проектну документацію. Замовили її у Світлани Огорильцевської ще до ухваленого урядом фінансування – в березні 2023 року. Безпосередньо тендер на “Капітальний ремонт Коростенського міського ліцею №2” оголосили в грудні минулого року. Переможцем визнали ТОВ «АртХаус» із пропозицією в 199,82 млн грн. Та, оскільки договір підписали тільки в січні 2024 року, передбачені минулоріч 70 млн грн. не використали.

Ще більш сумною виявилася ситуація із закладеними коштами на ремонт лікарень. Спершу департамент вирішив відкоригувати проектну документацію з реконструкції обласної дитячої лікарні та обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського. Оголошені в липні 2023 року закупівлі провели без відкритих торгів, визнавши переможцем ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект». Обгрунтували пряму закупівлю наявністю в товариства авторського права на розроблені ним проекти. За них в 2021 році товариству вже перерахували відповідно по 17 млн грн та 6 млн грн. Тоді планували провести реконструкцію обох лікарень в рамках “Великого будівництва”. Тепер, більш ніж півтора роки, департамент вирішив відкоригувати проекти та уклав з ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» ще дві угоди на понад 14 млн 454 тис грн. Готову документацію мали були надати до кінця серпня. Та через зволікання проектанта дату довелося перенести: спочатку на вересень, потім на жовтень. Із 700 млн грн у липні уряд змінами в постанові залишив на кожен медичний заклад по 100 млн грн.

Проте й цю можливість змарнували. Робочу документацію по обласній дитячій лікарні передали в листопаді, а по обласній лікарні ім. О. Ф. Гербачевського - аж в кінці грудня.

Тільки після цього департамент зміг перейти до етапу публічних закупівель. Відповідно відкриті торги оголосили лише по обласній дитячій лікарні. В тендері з реконструкції майнового комплексу КНП "Житомирська обласна дитяча клінічна лікарня" Житомирської обласної ради (3 черга) перемогу віддали ТОВ «УК «Комфорт-Буд». Більше дешевшу пропозицію конкурента відхили за невідповідність поданих документів і 20 грудня 2023 року з товариством підписали угоду на 366 млн 859 тис грн. Але попри зафіксоване завершення робіт до грудня поточного року підряднику не змогли здійснити оплату. І фактично через проектанта основна частина коштів не була використана.

Роль Гринкевичів

Слід зауважити, що про обраного департаментом розробника проєктів ми неодноразово писали. ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» очолюване Романом Гринкевичем неодноразово ставало фігурантом журналістських розслідувань. Після публікації відео затримання при передачі хабаря в 500 тисяч доларів США його батьком - родина Гринкевичів стала відома на всю країну.

Фото затримання правоохоронцями Романа Гринкевича. Джерело: ДБР

Роками підконтрольні їм компанії постійно вигравали тендери в регіоні. Першою «ластівкою» у ланцюжку заїжджих підрядників стало товариство «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія». Тоді прихід львівської компанії в місто схвалював сам очільник міста:

- Любой тендер, можно сказать, что это инсинуация, потому что кто-то доволен, а кто-то нет. По крайней мере, проверяли, львовская компания – реальная компания, которая выполняла большие объемы работ по Львову, по такому виду работ, – запевнював Сергій Сухомлин на брифінгу для журналістів у липні 2016 року.

За рік невиконання робіт і взаємних судових претензій мер Житомира продовжував переконувати в успіху співпраці з товариством. Витягнувши з міського бюджету понад зо два десятки мільйонів гривень, «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія» залишила розритими тротуари центра міста, дороблювати які довелось іншим виконавцям.

Далі в місті з'явилася ТОВ “Перспектива “Місто буд”. Цілих три роки товариство вигравало тендери та виконувало підряди без чинної ліцензії на будівельні роботи. При цьому на якість виконання робіт скаржилися навіть депутати міськради. Через неналежне облаштування суспільного простору в районі Малікова вони включили ТОВ «Перспектива Місто Буд» в чорний список. Перерахувавши з бюджету 4 млн грн, завершувати роботи довелося найняти іншого виконавця.

У 2019 році підряд в 110 млн грн на ремонт хірургічного корпусу Новоград-Волинської лікарні отримує ТОВ “Будівельний альянс “Монтажпроект”. Того ж року Роман Гринкевич як фінансовий директор товариства балотується від партії «Слуга народу» до складу Житомирської районної ради. Та необхідної підтримки від людей не отримав і вибори програв.

Під час огляду реконструкції будівлі Магістрату заступник голови Житомирської обласної ради спілкується знову ж таки з Романом Гринкевичем. Хоча виконавцем робіт є інша фірма - «Візин Річ». І саме з нею департамент у 2019 році уклав угоду реконструкцію басейну. Формально оформлені на різних людей, як свідчить відкрите кримінальне провадження, фірми знаходилися під контролем сім’ї Гринкевичів. Під час обшуку правоохоронці вилучили печатки та кутові штампи «Візин Річ», «Перспектива «Місто Буд», скандального підрядника з укладання плитки в Житомирі - «Ві.Ай.Пі. Будівельна компанія», а також близько десяти інших фірм. Серед них: «АТ Західенерго», «Рівне Тепло Транс Сервіс», «Бориславтепло», «Еко-Н», «Вест Білдінг Груп», «Будгарант Плюс», «Буд Імперіал Груп», «Мегабудмакс», «Енерго Девелопмент», «Мастер трейд компані», «Львівський будівельний Холдинг», «Будівельний Альянс Монтажпроект», та «Красно» засноване Житомирською обласною радою Українського фонду «Реабілітація інвалідів». За однією адресою у Львові розмістили цілий фінансовий центр, де бюджетні кошти переводилися в готівку.

Частині фірм відводилася роль формального власника необхідного обладнання та машин. До прикладу, у багатьох тендерах таку функцію виконувало ТОВ «Еко-Н», яке надавало передбачені вимогами тендеру договори оренди транспорту та механізмів. Та насправді угоди були фіктивними, оскільки жодною одиницею техніки товариство ніколи не володіло. Згідно з фінансовими звітами ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект» зарплата штатних працівників й зараз сплачувалося ледь більше встановленого мінімуму. Натомість кошти виводилися через численних ФОПів, серед яких як Роман Гринкевич, так і його матір Світлана Гринкевич.

Навіть з початком повномасштабного вторгнення бюджетні кошти перекидали з однієї на іншу підконтрольну фірму. Зокрема ТОВ «Перспектива Місто Буд» десятки мільйонів гривень сплачувало за будівельні матеріали виключно ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект».

Шанс виправити

Якби не початок активний бойових дій реконструкцією обласної лікарні займалися б також Гринкевичі. Тендери на рекордні за суми оголосили в лютому 2022 року. Переможцем з реконструкції корпусу №1 визнали ТОВ «Перспектива Місто Буд». Вона запропонувала 512,6 млн грн, або ж на 2 млн менше ціну за автора проекту реконструкції - згадану вище ТОВ «Будівельний альянс Монтажпроект». Тобто півмільярда гривень на ремонт корпусу обласної лікарні розіграли між собою дві фірми Гринкевичів.

Тендер на ремонт обласної лікарні у 2022 році між собою розіграли фірми Гринкевичів

У квітні тендерний комітет скасовує результати торгів через відсутність потреби. Однак решта тендерів залишалися чинними. А в лютому 2022 року з ТОВ «Перспектива Місто Буд» уклали аж чотири угоди: 

Отже, за менш, ніж 2 роки, вартість спорудження лише одного з корпусів зросла у понад 8 разів. З кінця 2021 року третя черга будівництва корпусу №3 збільшилася на понад 310 млн грн.

Згідно експертного висновку в 2021 році вартість будівництва була у 8 разів меншою

При цьому загальний індекс інфляції в країні за останні два роки склав 132%. В будівельній сфері підвищення цін склали 53%. Однак жодним чином не вдвічі чи втричі. А тим паче у 8 разів, як це відбулося на проєкті реконструкції корпусу обласної лікарні.

Поряд із набагато вищими за ринкові цінами на будівельні матеріали в розрахунок вартості підряду департамент включив ще й 75 млн грн інфляційних очікувань.
За оновленим проєктом фірми Гринкевичів будівництва усіх п’яти черг медичного закладу обійдеться в 4 млрд 27 млн грн. При тому, що на розгляд комісії з відновлення в травні 2023 року озвучувалась сума в 851 млн 890 тис грн.

Нову вартість включено у перелік цьогорічних пропозиції до фінансування. Загалом з державного бюджету департамент регіонального розвитку розраховує отримати 904 млн грн. Водночас серед 6 поданих на розгляд комісії з відновлення немає жодного нового об’єкта. Відсутній і зруйнований ліцей №25 в центрі Житомира. І навіть проєкти з капітального ремонту чотирьох зруйновані мостів у Народицькій громаді, котрі не пропонувалися в минулому році.

Чому так відбулося, ми намагалися дізнатися у виконуючого обов’язки директора департаменту регіонального розвитку Житомирської ОВА Сергія Сорокіна. На момент виходу матеріалу коментар нам отримати не вдалося. В свою чергу заступниця голови правління ГО «Антикорупційний штаб» Євгенія Вірлич констатує, що подібні розбіжності у цінах викликають багато запитань:

“Особливо якщо взяти до уваги попередні тендери, фактично розіграні між фірмами, дотичними до родини, щодо членів якої наразі проводяться розслідування за хабарі у схемах проведення закупівель. Тобто є ймовірність того, що закупівлі в буквальному сенсі «підлаштовують» під конкретних виконавців, які мають виконати ті чи інші роботи, - зазначає експертка.

Також викликає подив розподіл пріоритетів в ремонтах. І це одна з найбільших проблем нинішнього відновлення: як саме розміщують пріоритети, за якими ознаками, чому відновлюють саме ті чи інші об’єкти, вартість яких ще й зростає у 8 разів. 

“Я впевнена, що «Антикорупційний штаб» буде і надалі слідкувати разом із журналістами регіону за перебігом цих житомирських закупівель, означених у статті. Абсолютно всі об’єкти потребують якомога скорішого відновлення, вони є критично важливими для громади, але витрати коштів мають бути прозорими, а пріоритетність – зрозумілою і бажано описаною та зафіксованою у відповідних документах (Ред. обґрунтуванні, протоколі тендерного комітету тощо). Адже йдеться про розподіл коштів або платників податків, або кошти партнерів нашої країни. Ми не можемо собі дозволити ані зайвих витрат, ані чергових корупційних скандалів, кожен із яких дорого обходиться, в першу чергу, бюджету країни, яка змушена воювати за свої території», — впевнена Євгенія Вірлич.

Укладені нові угоди з ТОВ “Будівельний альянс “Монтажпроект” передбачають авторський нагляд за реконструкцією обласної дитячої лікарні та лікарні ім. Гербачевського. За арешту директора Романа Гринкевича та блокування рахунків товариство навряд чи зможе виконати свої зобов’язання. На практиці, якщо департамент не підготує альтернативні об’єкти, а це означатиме повторний крах планів з відбудови області.

Матеріал підготовлений у рамках проєкту ГО “Антикорупційний штаб”: “Розбудова спільноти активних громадян задля прозорої комунікації відновлення інфраструктури України внаслідок руйнувань, завданих російськими військовими”, що реалізується за підтримки Міжнародного Фонду “Відродження”.

Читайте також

×