Антикорупційний штаб презентував портал, який виявляє конфлікт інтересів у місцевих депутатів

Антикорупційний штаб презентував портал, який виявляє конфлікт інтересів у місцевих депутатів

3 квітня в ІА «Інтерфакс-Україна» ГО «Антикорупційний штаб» у партнерстві з ГО «Разом проти корупції» презентували портал «Місцеві інтереси». Це новий діджитал-інструмент, завдяки якому українці можуть виявляти конфлікт інтересів у депутатів та посадовців місцевого рівня. Інструмент пропонує уніфіковану базу нормативних актів місцевих рад, а також можливість їх пошуку за ключовими словами. 

 

«Нашою метою було створити інструмент для автоматичного виявлення конфлікту інтересів у рішеннях усіх місцевих рад. Однак виявилося, що не всі громади публікують свої рішення у формі відкритих даних. Саме через це до порталу на сьогодні підключені 17 міських рад. Ми наполягаємо, щоб усі рішення, проєкти рішень місцевих рад, протоколи були у відкритому доступі», – розповів голова правління «Антикорупційного штабу» Сергій Миткалик

 

Організатори показали, як працює портал та поділилися кейсами, які конфлікти інтересів уже вдалося виявити аналітикам «Антикорупційного штабу».

 

Як приклад Миткалик навів Кропивницьку міську раду. Приміром, ексмер Кропивницького, чинний голова Кіровоградської ОДА Андрій Райкович володіє компанією «Ятрань», а два чинних депутати Дмитро Бірець та Надія Павленко також є працівниками цього підприємства. Аналітики вже перевіряють цей випадок на предмет голосування депутатів в інтересах м’ясокомбінату. Якщо це підтвердиться - то це може свідчити про наявність реального конфлікту інтересів. Загалом аналітики «Антикорупційного штабу» підсумували, що в кожному 11-му рішенні Кропивницької міської ради наявний потенційний конфлікт інтересів. 

 

«Цінність порталу «Місцеві інтереси» у тому, що ми маємо можливість не тільки бачити конфлікт інтересів, тобто ознаки того, що є певна домовленість у контексті прийняття відповідного рішення, але й можливість бачити широкий спектр процесів, які й становлять підґрунтя для корупційного злочину. Також важливість «Місцевих інтересів» полягає в тому, що портал є демонстрацією прозорості місцевих рад», - зазначив керівник Департаменту моніторингу та контролю за виконанням актів законодавства про конфлікт інтересів та запобігання корупції НАЗК Олександр Шульга.

 

Олег Лозовий, начальник відділу управління запобігання корупції Національної поліції України, зауважив, що портал «Місцеві інтереси» допоможе пришвидшити перевірку отриманих повідомлень про потенційний конфлікт інтересів та дозволить правоохоронцям зосередитись на перевірці інших пов’язаних правопорушень. 

 

Портал «Місцеві інтереси» містить понад 36 тис. документів. Пошук здійснюється по ключових словах у текстах рішень відповідних рад.

Порталом вже користуються у НАЗК та Національній поліції для виявлення потенційних конфліктів інтересів. Крім того, інструмент буде корисним громадським активістам та журналістам, а скористатися можуть всі охочі. 

 

Перевірити наявність «Місцевих інтересів» можна за посиланням https://localinteres.shtab.net/ 

 

Повний запис презентації — за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=vu7WjG08f8w

Читайте також

×