Скільки культурних пам’яток зруйнували росіяни в Україні

Скільки культурних пам’яток зруйнували росіяни в Україні

Війна Росії проти України триває вже майже 9 років. У лютому 2022 року відбулось масштабне вторгнення, тоді як війна та окупація окремих територій тривають з 2014 року. Станом на кінець липня 2022 року за даними Міністерства культури та інформаційної політики України, внаслідок обстрілів російських окупантів зазнали руйнацій і пошкоджень 139 об’єктів культурної спадщини України. Йдеться про пам’ятки національного та місцевого значення, об’єкти цінної історичної забудови тощо.

Окрім того, були знищені або постраждали 361 мистецький об’єкт та заклад культури. Це релігійні споруди, бібліотеки, музеї та заповідники. Злочини російських окупантів зафіксовано у 15 регіонах України. Найбільше пошкоджень виявлено у Харківській та у Донецькій областях. 

«Культурні пам'ятки України мають надзвичайне значення для національної свідомості перш за все і національних почуттів, усвідомлення себе як українця. І культурна спадщина має бути матеріально присутньою в повсякденному житті і навколишньому середовищі – це один із дуже важливих аспектів», – розповідає історик Олександр Охріменко.

Культурні пам'ятки України перебувають під міжнародно-правовим захистом згідно Положення про закони і звичаї війни на суходолі, яке є додатком до IV Конвенції про закони і звичаї війни на суходолі 1907 року, Конвенція про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту з Протоколом 1954 року та Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року щодо захисту жертв міжнародних збройних конфліктів від 8 червня 1977 року. Знищення культурних пам'яток України є порушенням міжнародного права та воєнним злочином, зазначає юрист ГО “Антикорупційний штаб” Віталій Гусак.

«Ми реалізуємо проєкт за допомогою мобільного додатку «Project Providence», який об'єднує SDK для аутентифікації камер Truepic із хмарною платформою Microsoft Azure., — розповідає Голова Правління ГО “Антикорупційний штаб” Сергій Миткалик. — Технологія фіксування, яку ми використовуємо — Truepic Lens, або просто Truepic — дозволяє базі камери, що поєднує інформацію про дату, час, місцезнаходження та пікселі на зображенні, створити криптографічний підпис, який неможливо підробити. Простими словами: якщо фотографію зробили на смартфоні з програмою, на якій запущений SDK Truepic, справжність фото можна легко перевірити».

Пілотний проєкт включає 5 областей для того, аби продемонструвати, як за допомогою програмного додатку можна фіксувати зруйновані та частково відновлені об’єкти на Карті Руйнувань та Відновлення — вона також розроблена “Антикорупційним штабом” – зі збереженням метаданих. 

Метадані — це відомості про інші дані, і іноді їх називають "цифровим відбитком" електронних доказів, додає юрист ГО “Антикорупційний штаб” Віталій Гусак з посиланням на судову практику. Вони важливі для того, аби в майбутньому можна було використати ці дані, як належні та допустимі докази злочинних дій росіян з урахуванням часу зйомки, адже під час дослідження електронних доказів (ми впевнені, що кожне руйнування буде доведено в судах) має відбуватись належна ідентифікація. Це означає, зокрема, що будь-яка технологія, яка підтверджує автентичність, точність і цілісність даних, повинна бути прийнята. 

Саме такою технологією, яка підтверджує автентичність, точність і цілісність даних, і є технологія TruePic. Наші координатори в кожній з громад вже зробили кілька десятків фото руйнувань. Тут можна знайти заклади освіти, бібліотеки, житлові будинки тощо. Житлові будинки ми також відносимо до історичної спадщини, адже кожен із них має свою історію та відбиває архітектурні та культурні особливості епохи. Наприклад, збудовані у 30-х – 50-х роках ХХ століття “сталінки” були здебільшого житлом для “еліти”. Сталінки в різних містах носили різні особливості. Наприклад, в Миколаєві та Києві сталінки мають різні особливості архітектури. Але однією з ознак житлових сталінок є перестінки з камишу, особливо у південній частині України. І так можна розповісти про кожну з будівель, яку пошкодили або знищили росіяни: саме з таких знань складається історична та культурна картина епохи.

Ми продовжуємо фіксувати наслідки російських злочинів – обстрілів об’єктів історичної та культурної цінності. Незабаром ви зможете побачити їх на нашій Карті Руйнувань та Відновлення. А ще ми обов’язково розповімо, як можна довести в судах злочини росіян.

×