В Україні розробляють методологію оцінки пошкоджень об’єктів культурної спадщини внаслідок російських обстрілів

В Україні розробляють методологію оцінки пошкоджень  об’єктів культурної спадщини внаслідок російських обстрілів

Скільки коштує відновити зруйновану пам’ятку? Скільки нам винна Росія за зруйнований музей Сковороди на Харківщині чи бібліотеку в Чернігові? Через 2,5 роки після повномасштабного вторгнення ці обрахунки досі не проведені. Без такої оцінки неможливо ефективно провести консервацію та реставрацію, а найголовніше – притягнути Росію до відповідальності у міжнародних судах. 

 

Саме задля цього експерти проєкту “Фіксація зруйнованих культурних об’єктів України внаслідок обстрілів РФ за допомогою програмного комплексу TruePic” розробляють методологію оцінки пошкоджень об’єктів культурної спадщини внаслідок російських обстрілів.

 

“Коли ми говоримо про методологію – це не про детальну формулу, за якою реставратор буде оцінювати якусь конкретну церкву, адже це неможливо. Наша задача – запропонувати механізми, який може використати Мінкульт, щоб оцінити приблизний обсяг втрат культурної спадщини, визначити пріоритети щодо відновлення та скільки на це піде грошей. І з цим запитом звернутись по допомогу”, розповів Максим Нефьодов, розробник методології, засновник ГО “Технології прогресу”.

 

 

×