Як тютюнові компанії вбивають українців під час війни з росією? Блог Сергія Миткалика

Як тютюнові компанії вбивають українців під час війни з росією? Блог Сергія Миткалика

Голова правління ГО "Антикорупційний штаб Сергій Миткалик — про тютюнову галузь наразі. Пропонуємо почитати блог Сергія, який вийшов на LIGA.net.

Тютюнові компанії продовжують виробництво продукції та сплату найбільших податків в росії, в той час, як дві з них в Україні змушені закрити виробництво.

Міжнародні транснаціональні тютюнові корпорації з корінням в США, Японії, Великої Британії, Швейцарії продовжують виробництво продукції та відповідно будуть і надалі сплачувати найбільші податки в росії, в той час, як дві з них в Україні змушені закрити виробництво.

В умовах війни не варто пояснювати, що бізнес, який платить до російського бюджету гроші, автоматично “виробляє” бомби та зброю, якими вже майже місяць в Україні знищуються міста та вбиваються тисячі українців. А український бізнес, який через бомбардування змушений призупинити виробництво, не створює можливості забезпечувати належну оборону України. 

Саме в цьому одну із важливих ролей відіграють тютюнові компанії. Навіть у мирний час 85 тисяч українців вмирають від хвороб, пов’язаних із тютюнопалінням. А зараз — іще й від зброї, купленої за гроші міжнародних тютюнових корпорацій.
 

Дві найбільші тютюнові компанії в Україні зупинили виробництво

На другий день широкомасштабного вторгнення росії в Україну — 26 лютого — американська компанія Philip Morris (Філіп Морріс) оголосила про припинення діяльності в Україні. Компанія має одну фабрику на Харківщині, на якій було задіяно приблизно 1300 співробітників.

9 березня вже британська компанія British American Tobacco (BAT) призупинила роботу своєї фабрики та ділові операції в Україні через російське воєнне вторгнення. Основні виробничі потужності розташовані на базі колишньої Прилуцької тютюнової фабрики у м. Прилуки, Чернігівської області. Штат її дочірніх підприємств нараховує 1 тисячу співробітників в Україні. Хоча варто зазначити, що місто не зазнало серйозних обстрілів від окупантів.

Будь-які згадки про зупинку діяльності британської компанії Imperial Tobacco (Імперіал Табакко) та японської компанії Japan Tobacco International (Дже Ті Інтернешнл) у ЗМІ відсутні, що означає, що компанії продовжують працювати. Виробничі потужності Імперіал Табакко розташовані в Києві та налічують понад 300 працівників, в той час, як у Джей Ті Інтернешинал — понад 400 працівників. Сама фабрика з виробництва тютюнових виробів розташована у місті Кременчук, Полтавська область.

Отже, основні українські виробники тютюнових виробів зупинили свою роботу та понад 2 тисячі працівників наразі на межі звільнення. Відтак, виробляти продукцію та сплачувати податки до бюджету України у них немає можливості.

Монопольний дистрибьютор в Україні може працювати на російські збройні заводи

 

Основний дистриб'ютор цигарок в Україні — ТОВ “Тедіс Україна”. До 2016 року компанія мала назву “Мегаполіс-Україна”, похідну від російської тютюнової компанії «Мегаполис». 

У 2021 році “Тедіс Україна” контролювала понад 60% усіх продажів тютюнових виробів. Власниками є 4 кіпрські компанії. А основними бенефіціарами є одеський бізнесмен Борис Кауфман (понад 52%) і два Річарда з Великої Британії – Річард Даксбері та Річард Доріан Фенхальц, кожен із яких володіє 23,51% акцій. За інформацією Forbes.ua компанія “Тедіс Україна” може належати росіянину Ігорю Кесаєву. 

Ігор Кесаєв — російський олігарх, який скуповував контрольні пакети акцій в двох російських підприємствах, які займаються виробництвом зброї: Ковровський механічний завод (КМЗ) і Завод імені Дегтярьова. Кесаєву перейшло все військове виробництво КМЗ, який займався займався випуском переносного зенітно-ракетного комплексу "Игла", протитанкової керованої ракети "Атака", легкої і стрілецької зброї. 

До 2013 року “Мегаполіс-Україна” контролювала 90% ринку роздрібної торгівлі тютюновими виробами в нашій країні, а протекцію їй нібито склали члени сім'ї Віктора Януковича. Зміна влади у 2014 році не відразу вдарила по позиціях тютюнового монополіста. Лише в січні 2016 року почалася кампанія активістів з пікетування складів готової продукції компанії, її звинуваченнями у фінансуванні ФСБ РФ через фонд "Моноліт" Ігоря Кесаєва та ВС РФ через поставки зброї виробництва ВАТ "Завод Дегтярьова". Антимонопольний комітет України кілька разів накладав мільярдні штрафи за картельну змову між компанією “Тедіс Україна” та транснаціональними тютюновими корпораціями, які працюють в Україні: PMI, JTI, BAT, IT.

Про відомих “бізнесменів” у Великій Британії — Річарда Даксбері та Річарда Доріан Фенхальц — мені нічого не вдалось відшукати. 

Отже, аналізуючи власність, достеменно неможливо сказати, чи компанія “Тедіс Україна” повністю втратила усі зв'язки зі “збройним” росіянином Кесаєвим та не працює для російського олігархату. Бо досі серед власників монопольного дистрибьютора, крім одеського бізнесмена Бориса Кауфмана, зберігаються власність двох маловідомих британських імен. 

За продаж цигарок в росії купують зброю

 

Найбільшим платником податків в бюджет росії є Philip Morris. У 2020 році цей американський гігант виручив з ринку РФ 359 млрд руб (5 млрд доларів). Компанія забезпечує роботою близько 4 тисяч працівників. 9 березня 2022 р. Філіп Морріс оголосила про зупинення запланованих інвестицій у Росії, включаючи запуски нових продуктів та інвестиції в рекламу, інновації та модернізацію. Це означає не зупинення виробництва, а лише неможливість інвестувати у розширення бізнесу. 

Російська компанія з японським бек-офісом Дже Ті Інтернешн (Japan Tobacco International), яка включає 4 заводи, на яких працює понад 4500 осіб, у 2020 році сплатила до федерального бюджету РФ 262 мільярди рублів ($3.8. млрд). По суті, JTI, як і Філіп Морріс, продовжує виробництво цигарок та наповнення російського бюджету, але для замилювання очей західним країнам оголосила про призупинення нових інвестиції, маркетингову діяльність та запуск нових продуктів у росії. 

Британська тютюнова компанія Imperial Tobacco “припинила” діяльність ще більш оманливо. 9 березня вона оголосила про припинення роботи та зупинки продажів в росії, проте за 6 днів змінила думку і повідомила, що має намір передати свої активи та право вести операційну діяльність зареєстрованій в РФ юрособі, щоб обійти санкції та ізоляцію з боку міжнародних компаній. По суті, компанія формально перепишеться на російську компанію і продовжить виробництво та сплату шалених податків до російського бюджету. 

Лише British American Tobacco оголосила про намір піти з росії, хоча ще за 16 днів від початку війни проти України продовжувала платити податки країні-агресору.

Таким чином, тютюнові компанії після 28 днів відкритої масштабної війни росії проти України продовжують наповнювати бюджет росії, у свою чергу, перетворюючи гроші на зброю, які вбивають мирних українців. В той же час, найбільші тютюнові компанії в Україні через загрозу знищення не можуть продовжити роботу.

Читайте також

×