Закликаємо нардепів не голосувати за законопроєкт № 9439, який дозволить ОП призначати політично зручних суддів

Закликаємо нардепів не голосувати за законопроєкт № 9439, який дозволить ОП призначати політично зручних суддів

1 травня 2024 року Комітет з питань правової політики Верховної Ради України (ВРУ) рекомендував проєкт закону № 9439 до голосування у першому читанні. 9 травня його розгляне парламент. За законопроєктом, під час дії воєнного стану та рік після президент зможе в ручному режимі повертати подання Вищої ради правосуддя (ВРП) щодо призначення судді, якщо щодо цієї особи є «компромат» від Служби безпеки України (СБУ) чи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). При цьому ані Офіс президента, ані СБУ чи НАБУ не зобовʼязані публічно повідомляти, яку компроматну інформацію вони знайшли і чим вона підтверджується

Зазначимо, що раніше антикорупційний комітет ВРУ визнав проєкт закону № 9439 таким, що не відповідає вимогам антикорупційного законодавства.  

Прийняття такого законопроєкту особливо небезпечне під час проведення конкурсів до судів першої та апеляційної інстанцій (приблизно тисяча суддів), а також до Вищого антикорупційного суду (ВАКС). А надалі — в процесі створення Вищого адмінсуду і реформи Верховного Суду.

Створення механізму, який вручну коригуватиме добір суддів, дає ОП можливість штучно відсіювати небажаних кандидатів. Тому ми закликаємо народних депутатів не голосувати за законопроєкт  № 9439, оскільки підтримка такого підходу відкине більшість досягнень судової реформи останніх років.

Звуження ролі президента до виключно церемоніальної — одне з найважливіших досягнень судової реформи 2016 року. Таку зміну тоді привітала і Венеційська комісія. Натомість законопроєкт № 9439 ставить під питання незалежність судової влади і встановлює ризик наповнити суддівський корпус політичними призначенцями. 

Додаткова перевірка на рівні призначення президентом також не несе жодної цінності. Якісна робота оновлених ВРП та ВККС і так має відсіювати сумнівних кандидатів під час добору. Тож, якщо у СБУ є інформація, що кандидат становить загрозу національній безпеці України чи може завдати шкоди національним інтересам, цю інформацію СБУ має можливість надавати ВККС та ВРП на попередніх етапах відбору.

Оновлений і політично незалежний суддівський корпус — одна з основних вимог міжнародних партнерів для подальшої євроінтеграції України та надання їй допомоги та підтримки з-за кордону. 

Підписанти:

  • Фундація DEJURE
  • Центр протидії корупції
  • ВО “Автомайдан”
  • Центр економічної стратегії
  • Центр демократичних змін «Межа»
  • Центр прав людини ZMINA 
  • Платформа Громадський Контроль
  • Медійна ініціатива за права людини
  • Антикорупційний штаб
  • Міждисциплінарний науково-освітній центр протидії корупції в Україні (ACREC)

Читайте також

×