32 країни долучилися до позову України проти РФ щодо геноциду

32 країни долучилися до позову України проти РФ щодо геноциду

Україна не сама. Ми часто нарікаємо на недостатню рішучість міжнародних організацій щодо протидії російській агресії в Україні. Утім шалена підтримка цивілізованого світу в особі багатьох держав збільшує шанси та наближає нашу перемогу. Зокрема Міжнародний суд ООН ухвалив рішення про прийнятність заяв про втручання 32 країн щодо звинувачень у геноциді в рамках Конвенції про попередження злочину геноциду та покарання за нього (Україна проти РФ), повідомляє суд.

 

Про що йдеться? Через два дні після початку повномасштабного вторгнення Україна подала до Секретаріату Міжнародного суду ООН провадження проти РФ щодо порушення «Конвенції про геноцид». Минулого року рекордна кількість – 33 держави – заявили про свою інтервенцію, тобто бажання долучитися, до цього позову України проти Росії. Серед них – США, Канада, всі країни ЄС крім Угорщини, Австралія, повідомляє Голос Америки.

 

Нині ж суд офіційно дав такий дозвіл 32 із 33 країн. Вони повинні до 5 липня висловити свою думку. Окрім того, на наступних етапах доєднатися зможуть ще й інші країни. 

 

Як зазначається у матеріалі АрміяInform, напавши на Україну ще у 2014 році, Росія зруйнувала світове уявлення про недопустимість насильства і порушення міжнародного права. У 2017 році Україна подала заяву в Міжнародний суд правосуддя (ООН). Мовляв, РФ порушила 2 міжнародні угоди. А саме: Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму 1999 року та Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1965 року.

 

Відтоді наша держава доводить у Гаазі безпосередню причетність Кремля до нехтування зобов’язаннями, взятими під час підписання відповідних угод. Після успішного завершення цього позову в суді Україна очікує отримати від РФ компенсації за завдану шкоду від агресії. 8 листопада 2019 року Міжнародний суд ООН визнав свою юрисдикцію в справі України проти Росії. Іншими словами, ця судова інстанція винесе остаточний вирок за позовом, щоправда, поки невідомо коли.

 

І якщо на цей судовий процес роками міжнародна спільнота мало звертала уваги, то події 24 лютого 2022 року істотним чином змінили ситуацію в розгляді цієї безпрецедентної справи. Світ побачив, що Росія є країною-терористом, яка вчиняє воєнні злочини проти цивільного населення України та українських військовополонених. Відтак, країни-партнери почали підтримувати Україну в притягнення Росії до відповідальності.

 

Тож після початку повномасштабного вторгнення Україна знову пішла до Міжнародного суду ООН – скаржитися на геноцид. І цей позов підтримали 33 держави.

 

З 6 по 14 червня в Міжнародному суді ООН тривав розгляд позову України щодо Росії по суті. Наша держава наводила аргументи щодо порушення країною-агресором норм міжнародного права. І це ще один крок, який наближає нас до засудження російських окупантів за все те зло, яке вони вчиняють в Україні з 2014 року, йдеться у матеріалі АрміяInform.

 

Після першого дня слухань, Антон Кориневич, посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ, зауважив, що справа слухається "в досить хорошому швидкісному режимі".

 

"Ми з боку юридичної команди України будемо продовжувати робити все для того, щоб і ця справа, і всі інші справи були завершені якомога швидше, безумовно – перемогою України. Коли ти щодня розумієш, що відбуваються такі речі, як обстріли наших міст, жахливі злочини, як підрив Каховської ГЕС, – звісно, як українські юристи, як громадяни України будемо робити все, щоб притягнути РФ – найбільшого порушника міжнародного права в сучасному світі – до відповідальності”, – наголосив представник МЗС.

 

Паралельно триває робота над створення спецтрибуналу для РФ, де найвище керівництво держави відповідатиме за злочин агресії в Україні. Наша держава вже готує відповідний проєкт резолюції для Генасамблеї ООН. Громадянське суспільство теж не стоїть осторонь. ГО “Антикорупційний штаб” збирає найповнішу базу Російських воєнних злочинців – аби кожен окупант відчув покарання та поніс відповідальність. На сьогодні у нашому реєстрі більше 170 тисяч профайлів. Від генералів до рядових солдатів. Якщо у вас є інформація про злочини росіян в Україні – напишіть нам на пошту.

Читайте також

×