Активісти та журналісти ідентифікували 182 тис. російських воєнних злочинців — засуджені вже 66

Активісти та журналісти ідентифікували 182 тис. російських  воєнних злочинців — засуджені вже 66

 

Активісти ГО “Антикорупційний штаб” та журналісти “Слідства.Інфо” ідентифікували вже 182 тис. російських воєнних злочинців, які причетні до війни в Україні. Вони створили Реєстр російських воєнних злочинців, який наповнюють з березня 2022 року. Утім покарані далеко не всі окупанти. Із початку 2022 року в Україні зареєстровано понад 100 тис. проваджень за статтею “порушення законів та звичаїв війни”. Підозри отримали 450 росіян, а засуджені нині — 66.

У Реєстрі російських воєнних злочинців нам вдалося зібрати дані про 182 тис. росіян, які причетні до війни в Україні. Ми послуговуємося журналістськими розслідуваннями, російськими телеграм-каналами, ресурсами, де шукають зниклих окупантів. Також ми співпрацюємо зі слідчими органами, зокрема Офісом Генпрокурора. Однак темпи розслідування цих злочинів із об’єктивних причин не такі швидкі, як того очікує суспільство. На сьогодні ми маємо близько 170 вироків проти росіян, включно з депутатами Держдуми”, розповів голова правління ГО “Антикорупційний штаб”, співзасновник Реєстру російських воєнних злочинців Сергій Миткалик під час пресконференції 13 листопада 2023 року.

Своєю чергою Офіс Генпрокурора пояснює такі темпи розслідувань тим, що Україна перша країна, що розслідує воєнні злочини під час активних бойових дій. Перший рік-півтора слідчі органи витратили на те, щоб фіксувати докази і не втратити їх.

За статтею “порушення законів і звичаїв війни” нині маємо 109 538 проваджень. Підозрюваних за цими злочинами 450, обвинувальні акти складені щодо 291 особиобвинувальні вироки винесені щодо 66 осіб”, — зазначив Олександр Зюзь, начальник відділу взаємодії з міжурядовими, державними та неурядовими організаціями Департаменту війни Офісу Генпрокурора.

Зі свого боку, Олександр Волошин з агенції журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» наголосив на відсутності належної підготовки прокурорів та працівників поліції щодо фіксації воєнних злочинів. Він підкреслив, що таке навчання мало б розпочатися раніше, і припустив, що подібні проблеми можуть впливати на темпи притягнення до відповідальності. Водночас ідентифікувати злочинців стає складніше, навіть за допомогою дослідників світового масштабу. При цьому інтерес громадськості до воєнних злочинів, особливо пов'язаних із колабораціоністською діяльністю, знизився. «Розвиток і успіх реєстру залежить від постійної участі та пильності громадян у відстеженні та обміні інформацією про воєнних злочинців та колаборантів. Важливо пам'ятати, що Україна все ще перебуває у стані війни, і що обізнаність громадськості є ключовими для вирішення поточних питань, пов'язаних з воєнними злочинами. Реєстр російських воєнних злочинців слугує інструментом для відстеження дій осіб та правових наслідків, навіть якщо не всі з них будуть притягнуті до відповідальності негайно», - зазначив Олександр Волошин.

Керівник Департаменту документування воєнних злочинів Української Гельсінської спілки з прав людини Сергій Мовчан також погодився, що інтерес аудиторії до воєнних злочинів падає. Крім цього, існують проблеми у випадках, коли розслідування не отримують належного продовження. Деякі люди втрачають віру в судовий процес через затримки, нерозуміння того, як отримати доступ до інформації у справі, та труднощі з отриманням необхідних документів від правоохоронних органів. Спікер підкреслює важливість терпіння і наполегливості у пошуку справедливості: «Для того, щоб знайти і покарати всіх причетних до воєнних злочинів, можуть знадобитися десятиліття. Поєднання зусиль громадськості, журналістів та правоохоронних органів шляхом створення реєстрів і баз даних є важливим компонентом документування воєнних злочинів і притягнення злочинців до відповідальності.»

Альона Мовчан, свідок окупації Херсона, підкреслила важливість стійкості та мужності усіх громадян. Попри те, що з плином часу, рівень насильства може збільшуватися, а присутність окупантів може створювати напружені ситуації, варто розуміти, що документація злочинів та сторітелінг необхідні для розслідуваннія воєнних злочинів і забезпечення відповідальності.

Відповідно, ми закликаємо проявляти інтерес, а свідкам, потерпілим та інших громадянам повідомляти про російські воєнні злочини. Для цього є різні зручні способи: правоохоронних органам, журналістам, громадським активістам та правозахисникам. Це пришвидшить покарання від російського диктатора до звичайного рядового солдата та колаборанта.

Захід відбувся в рамках проєкту “Ідентифікація російських воєнних злочинців: удосконалення ресурсу https://rwc.shtab.net за підтримки програми сприяння громадській активності “Долучайся!, яка фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

×