Антикорупційні програми по-українськи

Антикорупційні програми по-українськи

Коаліція антикорупційних громадських організацій напередодні місцевих виборів перевірила антикорупційні програми 22 обласних рад. В Україні такий моніторинг проводиться громадськістю вперше.

 

У трійці лідерів Львівська область - 55, місто Київ - 46 балів та Дніпропетровська область - 37. Топ аутсайдерів очолює Івано-Франківська область з результатом у 17 балів, крім неї найгірші результати в Тернопільської (17 балів) та

Черкаської (18 балів) областей.

 

Так, середній показник усіх обласних рад складає лише 28 балів із 136 можливих.

 

Серед критеріїв оцінки програм:

      - відповідність програми вимогам антикорупційного законодавства;

      - відкритість процедури прийняття програми;

      - конкретність поставлених цілей та інше.

 

Найбільша ж кількість балів присвоювалась за якісну деталізацію програми: 

- коректне визначення корупційних ризиків;

- покрокове планування антикорупційних заходів;

- чітке визначення строків, до яких вони мають бути виконані.

 

Для перевірки активісти користувалися спеціально розробленою методологією за рекомендаціями Національного агентства з питань запобігання корупції. 

 

За результатами громадського моніторингу антикорупційні програми обласних рад виявилися неефективними для запобігання корупції. 

 

«Такі низькі бали демонструють, що підхід до розробки антикорупційної програми є формальним, так само як і боротьба з корупцією у регіонах. Якщо обласна рада готова запроваджувати дієві заходи для запобігання корупції –– ми як представники громадськості готові допомогти», –– розповідає керівниця проекту Ольга Іванова.

 

Примітка: Коаліція антикорупційних громадських організацій – це спільнота регіональних активістів з усієї України, створена Антикорупційним штабом. Мета коаліції –– розробка і просування антикорупційного порядку денного в регіонах.

 

Ініціатива впроваджується в рамках проєкту ПРООН "Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні", що реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.  

 
 

Читайте також

×