Антикорупційний штаб підтримує законопроект про вдосконалення відповідальності для колаборантів

Антикорупційний штаб підтримує законопроект про вдосконалення відповідальності для колаборантів

ГО “Антикорупційний штаб” закликає народних депутатів якомога скоріше ухвалити законопроєкт про удосконалення відповідальності для колаборантів №7570, який ініціювали парламентарі фракції “Голос”.

 

Законопроект готувався у “воєнному турборежимі” в перші дні повномасштабного вторгнення. Тому не врахував усіх складнощів, з якими зіштовхуються правоохоронці при розслідуванні проваджень, зокрема, щодо збору доказів на тимчасово окупованих територіях. Законопроект № 7570 пропонує більш зважені та структуровані статті щодо колабораціонізму, а також виправляє всі попередні недоліки. Відтак, у колаборантів практично будуть відсутні можливості оскаржити своє провадження у Європейському суді з прав людини.  

 

“Ми закликаємо парламент не зволікати із ухваленням цього законопроекту. Після запровадження кримінальної відповідальності за колабораціонізм у березні цього року, на практиці виявилося, що законодавство містить прогалини, неточності та дублювання. Якщо їх зараз не виправити, колаборанти матимуть поле для маневрів, аби уникнути покарання”, – заявив голова правління “Антикорупційного штабу” Сергій Миткалик. 

 

Зокрема, законопроектом №7570 пропонується внести низку змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів. Ініціатори пропонують чітко визначити відмінні ознаки колабораціонізму, аби відмежувати цей злочин від суміжних статей – державної зради (ст. 111 КК України) та виправдовування збройної агресії Росії проти України (ст. 436-2 КК України).

 

Також нардепи ініціюють по-новому викласти статтю про відповідальність за колабораціонізм, розділивши її за формою діяльності колаборантів на чотири частини замість восьми: 

  • колабораційна діяльність в інформаційній та освітній сферах; 

  • в економічній та адміністративній сферах; 

  • у політичній сфері; 

  • у воєнній, правоохоронній, безпековій та судовій сферах.

 

На думку авторів законопроекту, відповідні зміни створять законодавче підґрунтя для правильного розмежування колабораційної діяльності від інших суміжних правопорушень та удосконалять відповідальність за них. 

 

Законопроект №7570 зареєстрований у Верховній Раді 20 липня і нині перебуває на розгляді у профільному комітеті. 

 

Нагадаємо, ГО “Антикорупційний штаб” разом із НАЗК та Рухом ЧЕСНО з початку повномасштабного вторгнення шукає та висвітлює колаборантів за допомогою Реєстру Зрадників.

 

×