“Антикорупційний штаб” в період війни: раніше шукали корупціонерів — тепер шукаємо зрадників і руйнування

“Антикорупційний штаб” в період війни: раніше шукали корупціонерів — тепер шукаємо зрадників і руйнування

Громадська організація “Антикорупційний штаб”, яка веде свою діяльність з 2014 року, і має досвід викривання фактів корупції та повернення державних коштів після спроб незаконного їх використання, з 24 лютого 2022 року повністю змінила напрямки своєї діяльності. Втім, як і мабуть вся Україна. 

 

За 7 років діяльності ми розробили 7 онлайн-сервісів, які допомагають контролювати використання бюджетних коштів, викривати корупцію — від побутового до загальнодержавного рівня. Ймовірно, ви всі ці інструменти бачили і знаєте: 

 

 

Однак, після 24 лютого 2022 року частково наші інструменти відключені через міркування безпеки. І ми змушені були також перелаштувати свою роботу так, аби бути корисними під час війни. До речі, наша команда також розсіяна по всій Україні: Київ, Закарпаття, Херсон, Дніпро тощо. Є і ті, хто змушені були виїхати за кордон. Але ми тримаємо зв’язок і активно працюємо на Перемогу України. 

 

Отже, за цей короткий час ми вже змогли напрацювати зовсім нові, актуальні інструменти.

 

Карта руйнувань

 

За підтримки Міжнародного фонду “Відродження” ми створили інтерактивну карту, на яку наносимо всі зруйновані в ході повномасштабної війни росії проти України руйнування. Ми фіксуємо вигляд об’єктів до та після “визволення” росіянами. Це моторошна і складна робота, але така потрібна, аби після завершення війни ми змогли відкрити карту і надати правоохоронцям, аби їм було легше добитись репараційних виплат від росії. Жоден злочин не має лишитись безкарним, тому ми працюємо з джерелами даних про руйнування, шукаємо фото. 

 

До речі, допомогти нам може анонімно кожен бажаючий. Ось форма для заповнення за посиланням. Можна також надіслати нам на пошту map.shtab.net@gmail.com із зазначенням точної адреси. Ми перевіримо всю інформацію та розмістимо на Карті руйнувань. До речі, збір доказів та руйнувань здійснюємо спільними зусиллями з KSE Institute, Трансперенсі Інтернешнл Україна, Центр економічної стратегії, Інститут аналітики та адвокації, ДП «Прозорро.Продажі» та іншими об’єднаннями. 

 

Віримо, що разом ми зробимо повний інтерактивний реєстр, який дозволить відшкодувати всі фізичні руйнації росії в Україні.

 

Пошук колаборантів

 

Повномасштабна війна стала реальністю зокрема і тому, що чимало колаборантів здійснювали підривну діяльність на території України. Ми це добре бачили і бачимо зараз, коли окупаційні “адміністрації” призначають своїх “очільників”-гауляйтерів. Повідомляли ми про подібні випадки і раніше, проте далеко не всі вони доходили до судів. 

 

Ситуація змінилась - і ми сподіваємось, що тепер таких людей судитимуть, а їхню діяльність розслідуватимуть куди швидше. Відтак ми допомагаємо збирати відомості про колаборантів: шукаємо та систематизуємо інформацію про них і надаємо до НАЗК, а вони вже ведуть плідну співпрацю із правоохоронними органами. До цієї роботи також долучились кілька організацій, зокрема Рух “Чесно”. У Чесно реєстр зрадників вже відкритий — там близько 100 фігурантів: посилання. Ми наразі опрацьовуємо інформацію щодо 200 колаборантів. 

Яка наша мета у зборі інформації?

Зробити так, аби всі, причетні до війни в Україні, отримали покарання і більше ніколи не обіймали публічних посад в цілому, та політичних зокрема. Тобто аби ніколи не брали участь у виборах будь-якого рівня та не були призначені на будь-які посади. Надто вже великою виявилась ціна їхньої діяльності за понад 8 років.

 

До речі, якщо ви маєте інформацію про колаборантів, також можете анонімно надіслати нам їх у формі за посиланням: тинць! Зробіть внесок у спільну Перемогу!

 

Карта російських військових злочинців

 

Цей перелік також необхідний для того, аби ніхто з російських військових, які причетні до війни в Україні  не уникнув відповідальності. Вже понад 130 тис. фігурантів увійшли до нашого переліку — і, на жаль, цей перелік постійно поповнюється, як і Карта руйнувань. Але в результаті ми маємо отримати інформацію, яка допоможе зібрати докази злочинів для подальшого використання українськими та міжнародними слідчими в українських судах та у Міжнародному кримінальному суді (Гаага, Нідерланди) 

 

Допомога українцям у працевлаштуванні

 

Метою цього проєкту є вирішення головної проблеми працевлаштування українських біженців у нинішній кризі, — тих людей, які були змушені покинути свої домівки, залишити роботу та в безпрецедентній кількості евакуюватися за кордон до Європи. Коли вони втратили роботу, вони втратили кошти та інші ресурси для утримання себе та своїх сімей. Заробляючи гроші, українці стимулюватимуть економіку України, , що дуже важливо для країни під час війни. Таким чином, наш проект має на меті допомогти як українським біженцям, так і українській економіці.


Ось так коротко можна описати основну діяльність “Антикорупційного штабу” сьогодні. Долучайтесь до наших соцмереж та слідкуйте за нашою роботою, долучайтесь в якості волонтерів. Все буде Україна!

 

Фейсбук Антикорупційного штабу: https://www.facebook.com/shtab.net 

Фейсбук Карта ремонтів: https://www.facebook.com/karta.remontiv 

Інстаграм: https://www.instagram.com/anticor_shtab/ 

 

Читайте також

×