Боротьба з корупцією переходить в діджитал: громадянське суспільство й бізнес об’єднуються

Боротьба з корупцією переходить в діджитал:  громадянське суспільство й бізнес об’єднуються

Цифрова антикорупційна конференція стала платформою для обговорення ситуації з корупцією та шляхів боротьби з нею. 

 

Від Міністра до айтішника. Понад 20 спікерів поділилися здобутками і викликами, які пов’язані з застосуванням ІТ-технологій для проведення реформ.

Конференція об’єднала громадянське суспільство та бізнес Центрально-Східної Європи, зокрема й України, для створення спільних проєктів у боротьбі з корупцією. Учасники поділилися підходами до роботи на перетині прозорості, підзвітності, доброчесності й доступу до інформації з одного боку та розробки цифрових інструментів з іншого. Обговорили цифрові інструменти, які вже активно використовуються  та як можна розширити їхнє застосування. 

 

Віцепрем'єр-міністр — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров озвучив плани свого міністерства оцифрувати всі послуги до 2024 року. Він вважає, що якщо послуга не існує онлайн, вона не може існувати офлайн. Крім того, урядовець зазначив: «Цифрова трансформація на рівні держави несе значний антикорупційний ефект. Це інструмент зупинення багатьох схем на мільйони гривень, які осідали у кишенях корупціонерів.  Як показують дослідження, потенційний економічний ефект цифровізації тільки 17 державних послуг у семи сферах становить майже 495 млн грн на рік. А потенційний антикорупційний — це економія на хабарях — становить 841 млн грн на рік».

 

Керівник Бюро боротьби з корупцією Департаменту поліції та прикордонної служби Естонії Атс Кюбарсепп, він пропрацював у правоохоронних органах понад 19 років у боротьбі з організованою та службовою злочинністю, сказав: «Добробут людей дуже сильно залежить від того, наскільки корумповані чиновники, розпорядники коштів. Технології дуже важливі у боротьбі з корупцією. Зокрема вони знижують «людський фактор». Цифрові процеси сильно знижують рівень хабарництва. Естонія у цьому відношенні дуже пішла вперед».

 

Старший експерт та виконавчий директор Естонської академії електронного урядування Ганнес Асток вважає: «Дуже важко дати хабаря комп’ютерові. Якщо ви сидите за комп’ютером, між вами немає посадовця, який би просив або вимагав хабара. Тож ви уникаєте корупційної складової.

Чим більше у нас цифрових транзакцій без взаємодії, тим менше ризик корупційної складової. На 100% уникнути спілкування ми не можемо, адже посадова особа має ухвалити кваліфіковане рішення, тож без людської взаємодії обійтись неможливо, але виключно тоді, коли це потрібно».

Крім того, представники різних країн представили вже наявні інноваційні рішення для боротьби з корупцією і розповіли яких успіхів вдалося завдяки завдяки таким інструментам. 

Більш детально про конференцію: https://dacc.org.ua/ 


Відеозапис конференції: https://cutt.ly/OYcCXhJ

 

Організували подію ГО «Антикорупційний штаб» (Київ, Україна) та Трансперенсі Інтернешнл Естонія (Таллінн, Естонія).

 

Конференція відбулась за фінансової підтримки Європейського Союзу і Black Sea Trust for Regional Cooperation, проєкту German Marshall Fund США.

Читайте також

×