Дайджест "Антикорупційного штабу" за 155 днів війни

Дайджест

Що ми робили раніше 

Ви всі знаєте “Антикорупційний штаб” як організацію, яка залучає українців до запобігання корупції. Тож у вас може виникнути закономірне питання: а що там з Картою ремонтів? Або що чути про Приховані інтереси? Річ у тім, що корупція — це наш давній внутрішній ворог. Але ранком 24 лютого ми зрозуміли, що загроза від зовнішнього ворога набагато більша. Тож ми паралельно із корупцією вирішили боротися з Росією у звичний для нас спосіб — діджитал-інструментами. 

 

Карта руйнувань: відновимо зруйноване разом

22 червня стало дуже важливим днем для нас. Ні, це не те, що ви подумали. Це дата публічного старту нашої Карти руйнувань — онлайн-мапи України, куди ми наносимо зруйновані Росією об’єкти з фото до та після. На сайті встановлений лічильник зруйнованих споруд, і він жодного дня не зупинявся. На момент оприлюднення мапа містила вже більше 1500 об’єктів, адже збирати їх ми почали з перших днів повномасштабної війни. Але кілька місяців зволікали з публічним запуском і наважилися на нього тільки після погодження Міністерством оборони.

 

 

Тільки уявіть: за місяць ми зібрали на сайті мапи майже 130 тисяч користувачів! У заголовки новин Карта руйнувань потрапляла щонайменше 150 разів і навіть декілька разів — у телесюжети. Ці цифри дуже важливі для нас, адже одна із місій мапи — допомогти зібрати кошти на відбудову України через фандрайзингову платформу UNITED24. З моменту запуску Карти платформі на відбудову пожертвували 650 тис.  дол. США. Перепрошую, а ви вже задонатили?

 

 

Можете сміливо це робити, адже невдовзі Карта руйнувань планує трансформуватись у Карту відновлення і  ми будемо відслідковувати витрати коштів на відбудову. А на цьому ми, повірте, розуміємося!

 

Карта російських військових злочинців: знаємо кожного
Останні чотири місяці ми спільно з “Слідством інфо” збираємо інформацію не лише про руйнування, а і про тих, хто це зробив. І руйнування — це не найстрашніший злочин російських катів. У Бучі, Бородянці і Маріуполі Путіна не було, але ми вже знаємо багатьох із тих, хто був. На сьогодні наш Реєстр російських військових злочинців налічує понад 147 тисяч профілів. Непогано, як для 155 днів війни, чи не так? Деякі військові РФ там верифіковані повністю, деякі — частково, а деякі, на щастя, вже мертві (про це є відповідна позначка). 

 

 

Карта російських військових злочинців найповніший подібний сервіс в Україні. Кожен злочин має свого виконавця, кожен виконавець повинен бути покараний. Однак цей причинно-наслідковий ланцюг не такий простий для українських правоохоронців. Приміром, із більше 20 тисяч відкритих проваджень за статтею “порушень законів і звичаїв війни” до суду за 4 місяці дійшли лише 5. Ми не слідство, тож можемо собі дозволити називати їх вбивцями ще до вироку суду. 


 

Допомагаємо українцям з роботою по всій Європі

“Антикорупційний штаб” разом із партнерами Hurma System, Happy Monday та провідними фахівцями з пошуку роботи реалізовують проєкт «Допомога  українським біженцям  з працевлаштуванням». За результатами роботи проєкту вже 275 людей повідомили нам, що змогли знайти роботу. Із них більше половини працевлаштувалися завдяки нашим ресурсам: семи телеграм-каналам із пошуку роботи за кордоном. 

 

Наша команда продовжує працювати, допомагаючи українцям адаптуватися в нових умовах.

 

Також наприкінці червня відбулась прес-конференція, на якій нашою командою разом з Державним центром зайнятості,  компанією з пошуку роботи robota.ua, економічним експертом була піднята важлива тема “Чи є робота для українців, які повертаються в Україну?”. 

 

 

Ми маємо дружню команду волонтерів, яка систематично поповнюється рекрутерами, HR менеджерами та перекладачами. До нашої компанії можна долучитись тут: http://surl.li/bpcyk

Запит на допомогу для українців, які проживають в Україні і втратили роботу через війну, можна відправити до наших консультантів ось тут: https://cutt.ly/bHPDTnO

 

Знаємо колаборантів в обличчя

З 24 лютого Генеральна прокуратура України відкрила понад 1000 кримінальних справ за підозрою у державній зраді. ГО “Антикорупційний штаб” разом із НАЗК та Рухом ЧЕСНО так само обліковує та висвітлює діяльність тих публічних осіб, щодо яких є підозри у вчиненні державної зради. Ми знаємо кожного зрадника і кожну зрадницю в обличчя. За ці 155 днів ми оприлюднили за хештегом #реєстр_колаборантів 18 оглядів діяльності колаборантів і не збираємось зупинятись. Щодо кожного у нас є мінідосьє, яке має стати додатковим доказом провини і не дати зрадникам уникнути покарання. Наразі таких досьє – понад триста. А ми готуємо для наших читачів також круту аналітику, в якій ви чітко побачите, хто, де і з ким співпрацював і продовжує співпрацювати.

 

Літній табір для дітей-переселенців
За ініціативи двох громадських організацій — «Антикорупційний штаб» і «7fields» — у селі Семиполки (Броварський район) відкрився літній дитячий табір «7fields». Упродовж літа тут відпочинуть 300 дітей, які через воєнні дії змушені переїхати у більш безпечні регіони країни. 

Діти, які відпочивають та відновлюються у таборі, — мешканці Донецької, Луганської, Харківської, Запорізької, Херсонської, Миколаївської, Сумської, Чернігівської та Київської областей. Наслідками російського вторгнення стали не лише загиблі мирні українці, зруйновані міста та села, а й велика кількість внутрішньо переміщених осіб. За даними Міжнародної організації з міграції, понад 7 мільйонів українців з початку війни покинули свої домівки та втікали з місць, де йдуть активні бойові дії.

Наш табір виявився настільки крутим, що про нього написали в американському тижневику People! Його аудиторія - понад 40 мільйонів читачів! 

На сторінці табору можна дізнатись про його діяльність, подивитись фото та відео щасливих діточок, а також дізнатись, чим займаються дітлахи у кожній зміні. А на сайті табору ще більше інформації про ініціативу.

Наші плани: насамперед, перемога

Цей розділ буде коротким, бо в нас ду-у-уже багато роботи. У нас вже сверблять руки повернутися до викриття корупції і зловживань (бо під час війни вони, на жаль, нікуди не поділися) і ми поступово будемо це робити. 

 

Читайте також

×