ДАЙДЖЕСТ "ЯКИМ БУЛО ПЕРШЕ ПІВРІЧЧЯ 2024 РОКУ ДЛЯ “АНТИКОРУПЦІЙНОГО ШТАБУ”?

ДАЙДЖЕСТ

У першій половині 2024 року в “Антикорупційному штабі” було спекотно, як у липневому Києві. Ми продовжували роботу над проєктами, створювали нові діджитал-інструменти та розширювались.

 

Україну продовжують накривати російські снаряди, а разом з ними й нові корупційні скандали. Масштаби вражають. Тож ми тримаємо руку на пульсі та йдемо власною антикорупційною стежкою. Беріть попкорн, будемо ділитися. 

Посадовцям стало важче приховувати кумівство та таємні інтереси

Разом з ГО “Проти корупції” ми створили ювілейний 10-й діджитал-інструмент “Місцеві інтереси”.  З ним кожен українець може виявляти конфлікт інтересів у депутатів та посадовців місцевого рівня.

Наразі сервіс містить понад 37 тисяч документів, які допомагають швидко дізнатися про зв’язки посадовця з компаніями, які беруть участь в тендерах, про родинні зв’язки з іншими посадовцями, а також про ризиковані подарунки. 

До речі, цей портал вже використовують Національна Поліція та НАЗК, тож не пасіть задніх, долучайтеся!

Також ми активно використовуємо ще один наш сервіс – “Приховані інтереси”. Саме завдяки ньому ми промоніторили 2300 конфліктів, знайшли 54 ризики та направили 32 звернення до правоохоронних органів. Вже маємо проміжний результат – складено 22 протоколи за адмінправопорушення, що пов’язані з корупцією.

Кожній громаді по антикорупційній програмі 

Продовжуємо розробку антикорупційних програм у 5 громадах: у Миронівці Київської області, Новоукраїнці Кіровоградської області, Жовкві на Львівщині, Кам'янець-Подільському на Хмельниччині та Ємільчиному на Житомирщині.

Такі програми унікальні для кожної громади, адже корупційні ризики відрізняються у кожній з них. За ці пів року ми познайомили місцевих жителів з перевагами антикорупційної програми та участі в нашому проєкті “Розробка дієвих інструментів для забезпечення прозорої та підзвітної діяльності у громадах”. До зустрічей долучилися представник місцевої влади, а до презентування представники НАЗК.

Також провели серію навчальних вебінарів для учасників з 5 громад. 46% учасників успішно завершили навчання та отримали сертифікати.

Ще зробили тематичні інформгодини. Наприклад, у Миронівці навчали виявляти конфлікт інтересів, а у Кам’янці-Подільському показували, як стежити за витратами коштів на облаштування укриттів. Тож тепер місцеві активісти озброєні новими знаннями, а це вже половина успіху! 

Рухаємось далі. Прагнемо не тільки написаних програми, а й їх впровадження місцевою владою. 

Реєстр російських воєнних злочинців. Знайдемо кожного!

За пів року ми спільно з нашими партнерами ГО “Слідство Інфо” зібрали вже 14 666 російських загарбників у “Реєстрі російських воєнних злочинців”, ідентифікували 14 702 особи. 150 осіб виявилися колаборантами. Щоб усі ці нелюди не уникли покарання, ми підготували десятки заяв про злочини і звернулися до правоохоронних органів. 

Карта відновлення та руйнувань – фіксуємо наслідки кожної атаки

За 6 місяців ми зафіксували 2380 зруйнованих об’єктів на “Карті відновлення і руйнувань”. Наша платформа сприяє відновленню цих споруд, тож 1105 з них вже відбудували. Загальна кількість коштів, виділених на відновлення всіх об’єктів – більше 23 млрд грн. Віримо, що росіянам доведеться вигрібати навіть скарбничку Тищенка, щоб з нами розрахуватися. Ми врахуємо кожен сантиметр зіпсованого українського простору. 

Загалом, провели 10 зустрічей з метою обговорення ключових проблем відбудови в громадах, а також залучили 33 журналіста і представника громадських організацій до тематичного чату. Провели публічних захід з оцінкою Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України.

Дуже тішимось, що отримали 72 медіазгадки цього проєкту!

Молодь генерує суспільні зміни! Зокрема у сфері корупції

У цьому навчальному році цілих 10 вишів вивчали дисципліну “Антикорупція та доброчесність”.

Скажемо по секрету: з вересня ще 50 ВНЗ запровадять дисципліну! До речі, загалом на конкурс подалося понад 150 вищих навчальних закладів з усіх куточків України, що свідчить про важливість та попит на просвіту.  

Ми віримо, що молодь рухає цей світ та направляє його правильно, тож висловлюємо захоплення всіма, хто долучився до вивчення дисципліни.

“Школа Антикору” 2.0

У квітні ми виступили співорганізаторами та тренерами другої “Школи антикору”, яка створена для медійників та громадських активістів. 

6 щасливих днів 12 топових експертів розповідали про інструменти ведення розслідувань, вчили користуватися реєстрами та ділилися лайфхаками боротьби з корупцією. 

Розповідали про антикорупцію навіть мовою тіла! 

Знищення культурної спадщини – не пробачимо жодного об’єкта

Росіяни століттями знищують нашу ідентичність через мову, культуру, адже це наша ідентичність! 

Ми вирішили продовжити роботу над фіксацією знищених культурних об’єктів в Україні внаслідок російських обстрілів за допомогою додатку “Project Providence” (True Pic), там збираємо культурні збитки, щоб згодом можна було відновити культурні об’єкти України. 

Уявіть, ми зафіксували 572 об’єкти знищеної та пошкодженої культурної інфраструктури. Це призвело до створення десятків запитів на кримінальні розслідування. 

Війна продовжується, і знищеної культурної спадщини ставатиме дедалі більше. Ми маємо боротися за кожен елемент свого українського коріння, щоб передати його у спадок своїм дітям.

 

Хвилиночку! Ми ще не договорили. 

Бо ще ми плакали на Євро-2024, допомагали нашим військовим, були в шоці від корупційних скандалів, щедро про них говорили, давали інтерв’ю та коментарі! А щодо спеки… Корупція не ходить у відпустки, тож і ми не зупинимось на своєму шляху! 

Чекайте на наш наступний дайджест, там буде ще більше цікавинок.

Сподіваємось, ви вже стали нашими топовими підписниками. Бо, як ні, то ми, звісно, ні на що не натякаємо…

 

Facebook

Instagram

X

Telegram

Tik-Tok

 

Читайте також

×