Донорські гроші мають дійти до конкретних об’єктів та бути використані прозоро

Донорські гроші мають дійти до конкретних об’єктів та бути використані прозоро
Естонія стала першою країною, за підтримки якої на Житомирщині відкрили новий дитячий садок. Набутий практичний досвід, завдяки розширенню співпраці, може слугувати зразком для наслідування у подальшому відновленні України міжнародними організаціями та закордонними партнерами. 
 
Міжнародні зобов'язання щодо допомоги Україні під час Конференції з відновлення в Лондоні сягнули $60 мільярдів. Водночас ключовим при виділенні таких колосальних коштів є збереження високої довіри зі сторони донорів, завдяки підзвітності та прозорості під час витрачання кожної виділеної гривні. Тому на сьогодні вкрай важлива успішна реалізація проєктів з відбудови та відновлення в регіонах. 
 
Завдяки яким складовим вдалося досягти бажаного результату та що важливо для продовження співпраці варто дослідити на прикладі шефства напряму від уряду іноземної країни.

Від планів до втілення

Після масованих атак в березні 2022 року країни Європейського Союзу підтримали пропозицію щодо прямої комунікації та підтримки постраждалих областей. Естонія взяла на себе зобов'язання допомогти у відновленні Житомирщини.

Наприкінці травня 2022 року експерти Естонського агентства з питань розвитку та співробітництва (ESTDEV) вперше відвідали область для ознайомлення з об'єктами, реконструкція яких, на думку українських партнерів, була критично важливою для відновлення нормального життя в регіоні. Регіон представив майстер-план реконструкції та модернізації регіону, який включає інформацію про зруйновані під час війни будівлі та споруди, а також незавершені через повномасштабне вторгнення об’єкти.


Приймаючи рішення, Естонія враховувала свої сильні сторони та відповідний досвід.

- Країна є найбільшим експортером дерев'яних модульних будівель в Європі. Ми маємо експертизу світового рівня в галузі освіти, освітніх технологій та цифрової педагогіки, тому будівництво дитячого садка було завданням, яке Естонія добре могла виконати, - ділиться представниця ESTDEV Тіна Йоозу-Палу.

Довідково:

Естонський центр міжнародного розвитку (ESTDEV) – це спеціально уповноважена  організація, яка фінансується Урядом Естонії. Вона здійснює управління і реалізацію міжнародних проєктів з надання гуманітарної допомоги Естонії. Проєкти спрямовані на зміцнення демократичного врядування, розбудову економіки та допомогу населенню.

З підписанням в липні минулого року тристороннього меморандуму між урядовим центром Естонії, Житомирською ОВА та Овруцькою міською радою відразу розпочався етап планування та запуску проєкту. Гарна співпраця та регулярні зустрічі з міською радою Овруча для обміну інформацією відіграли ключову роль у будівництві дитячого садка. До прикладу, завдяки необхідній підтримці на місцевому рівні процес детального планування зайняв менше 1,5 місяців.

Довідково:

Загалом Міністерство закордонних справ Естонії виділило 2,7 млн євро на будівництво дитячого садка. Компанія Harmet OÜ взялася за проектування та виготовлення модулів для дитячого садка вартістю 1,7 мільйона євро. Nordecon AS та її дочірня ТОВ «Єврокон Україна» отримали публічний тендер на виконання основного контракту на будівництво вартістю 780 000 євро. Kumer Saag OÜ отримала тендер на суму 59 510 євро на виробництво меблів для дитячих садків. Metos AS виграла тендер на суму 33 289 євро на забезпечення та встановлення кухонного обладнання в дитячому закладі.

Будівельні роботи розділили на дві окремі частини. В рамках одного контракту передбачили виготовлення та монтаж модульних будівель. В рамках другого - роботи з бетонування, підведення комунікацій та благоустрій території.


Щоб зменшити ризики, пов'язані з військовими діями на будівництві, найбільший естонський виробник Harmet OY виготовив модульні елементи в Естонії та перевіз їх до Овруча.

- Використовуючи дистанційні рішення, можна зробити внесок у відбудову України, навіть коли в країні все ще триває війна, – визнає генеральний директор Естонської асоціації Woodhouse Анніка Кадая.

За словами генерального директора Harmet OÜ Ало Тамма, найбільшим викликом проєкту був не 170-денний термін виробництва та будівництва, а транспортування модулів в Україну. Складним завданням через довгі очікування був перетин кордону між Польщею та Україною. Для його вирішення знадобилася дипломатична допомога Міністерства закордонних справ Естонії, Посольства Естонії в Польщі та інших урядових організацій.

- Наша компанія відправила тисячі модулів у різні країни, але ніколи не в країни, де ведуться військові дії, — пояснив Тамм. - Ситуація на кордоні може змінитися за лічені хвилини. Довелося перевезти через кордон 34 вантажівки трьома групами. Поїздка пройшла не без перешкод, але модулі прибули та встановили за графіком.

Результат співпраці

Будівництво дитячого садка в Житомирській області є першим масштабним проєктом розвитку Естонії, в якому державний і приватний сектори спільно працювали над спільною метою. Долучилися й ряд приватних естонських компаній як філантропів.
«Естонські компанії безкоштовно надали продукти та послуги на будівництво цього дитячого садка на суму близько 100 000 євро, — повідомив керівник проєктів розвитку інфраструктури ESTDEV в Україні Тармо Нідо.— «Це значно прискорило весь проєкт».

Зокрема Solarstone і Sunly пожертвували набір сонячних панелей і блок живлення, зменшивши витрати на технічне обслуговування дитячого садка та забезпечивши необхідну енергію в разі відключення електроенергії. Архітектурна фірма Sport OÜ Tiit Sild розробила креслення для дитячого садка, а Primostar OÜ постачала гідроізоляційні матеріали для підземного бомбосховища школи. Інші незамінні донори включають Sportservice OÜ, який пожертвував спортивне обладнання, і Kitman Thulema AS, який надав офісні меблі для персоналу. Крім того, Woodhouse Estonia виступає консультантом проєкту з самого початку.

Під час першої черги будівництва завершено чотири групові кімнати, приміщення загального користування, дитячий майданчик, бомбосховище, без якого не може працювати жоден дитячий садок в Україні. Для дитячого садка, як і для інших будівельних проєктів в Україні, життєво важливо, щоб Естонія пропонувала сучасні рішення, які є енергоефективними, довговічними та екологічно чистими.


Завдяки угоді в дитячому садку встановлюють сонячна система потужністю 20 кВт, включаючи відповідні батареї. Ці джерела сонячної енергії будуть стійкими та екологічно чистими, дозволяючи дитячому садку заощаджувати витрати на електроенергію та гарантувати, що школа матиме доступ до енергії навіть у разі відключення електроенергії. Дитячий садок є чудовим прикладом того, як естонські інноваційні рішення досягають України через співпрацю в галузі розвитку та пропонують натхнення для реставрації інших будівель.

У той же час значне посилення якості початкової освіти вдасться досягти завдяки співпраці з Міністерством закордонних справ Ісландії, яке внесло 66 000 євро на закупівлю меблів та обладнання для презентацій, та урядом Фландрії, який виділив 100 000 євро на навчання вихователів дитячих садків та лідерів освіти Житомирщини.

- Овруцька міська рада та Житомирська обласна військова адміністрація були чудовими партнерами. Овруцький дитячий садок є першим естонським проєктом реконструкції в Україні, де українські та європейські будівельні норми були змішані в одному проекті. Модулі були побудовані відповідно до європейських норм, а бомбосховище та зовнішня територія - відповідно до українського законодавства. Той факт, що з моменту прийняття рішення про фінансування з боку Естонії до відкриття дитячого садка в Україні пройшло менше 12 місяців, чітко свідчить про те, що наша співпраця була професійною та ефективною з обох сторін, - переконана Тіна Йоозу-Палу.


Естонський підхід полягає в тому, щоб масштабувати всі реалізовані в Україні проєкти. Зважаючи на успіх зведеного об’єкту, ми готові продовжувати працювати та ділитися досвідом з іншими країнами чи організаціями в розбудові систем освіти та соціального захисту. Наприклад, персонал нового дитячого садка в Овручі проходить педагогічні тренінги і буде використовувати технологічні рішення, які застосовують естонські садочки. Крім того, завдяки тісній співпраці з муніципалітетом Овруча, директори всіх 6 дитячих садків міста Овруч мали можливість відвідати Естонію у квітні, щоб ознайомитися з естонськими практиками та пройти тренінг з управління.

Усі 18 дитячих садків Овруцької територіальної громади пройшли навчання з програмного забезпечення для дошкільної освіти Eliis, розробленого в Естонії спеціально для дошкільних закладів.

Завдячуючи цьому тепер є можливість більш зручно управляти повсякденним життям дитячого садка в цифровому форматі. Подібна схема буде застосована і до малих групових будинків сімейного типу для дітей, які осиротіли внаслідок війни.

Реальні потреби

Під час нещодавнього візиту в Україну прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас підтвердила, що розпочнеться друга черга будівництва, яка забезпечить дитячий садок достатньою кількістю місць для 160 дітей. Найближчими тижнями ESTDEV має оголосити публічні тендери.

Окрім цього естонській стороні передали на розгляд 15 проєктів, серед яких відбудова мосту в місті Малин. Його планували відремонтувати ще до початку повномасштабного вторгнення, оцінивши вартість робіт у 56 млн грн. Але торги припали на перші дні війни, а 6 березня 2022 року внаслідок ракетного обстрілу міст обвалився.


Отримавши погодження на співфінансування, в серпні минулого року департамент Житомирської ОВА провів новий тендер на ремонт мосту. Вартість робіт зросла до 105 млн грн. Перемогу здобула ТОВ “ПБС” Олександра Шевченка, людини з орбіти мільярдера Ігоря Коломойського.


Видання “Наші гроші”, проаналізувавши дану закупівлю, наводить інформацію про можливе завищення цін в кошторисі. Вартість робіт зросла майже вдвічі, хоча ринкова ціна асфальтної суміші збільшилася лише на 16%, а цементу - тільки на 7%. До того ж більш дешеву пропозицію іншого учасника торгів відхили з досить сумнівною аргументацією. В результаті департамент сам себе позбав можливості заощадити 5 млн грн і підписав угоду з підрядником, який запропонував дорожчу пропозицію.

Слід нагадати, що міст має важливе значення для мешканців Малина, зєднуючи дві половини міста воєдину. Але обіцяного до кінця 2022 року завершення його відновлення не відбулося. Зведену тимчасову переправу через річку з початком весняних паводків повністю змило. І на зведення нової з обласного бюджету довелося в екстреному порядку виділяти 4 млн грн.

Тимчасову переправу в березні змило. Фото: Малин.media
У червні 2023 року департамент фінансів Житомирської ОВА отримав 16 мільйонів гривень фінансової допомоги від Естонії. Після цього робота над відновленням мосту активізувалася. Через місяць представники естонської сторони разом з чиновниками проінспектували хід їх виконання. У вересні підрядник має завершити відбудову, на яку міжнародні партнери виділили 1 млн євро. 

Журналіст звернувся до представниці ESTDEV із запитанням, що стримує швидку та ефективну реалізацію таких проектів реконструкції на місцевому рівні:

- Вкрай важливо зрозуміти реальні потреби України, які є найбільш важливими проектами відновлення, що допоможуть Україні відновити нормальне життя для свого народу. Цей вибір не повинен залежати від політичних інтересів, а має ґрунтуватися на реальних потребах, - стверджує Тіна Йоозу-Палу.

ESTDEV регулярно спілкується з представниками Житомирської області та громадами регіону. Перша мета - завершити розпочаті об'єкти. По-друге, допомогти побудувати в регіоні два сімейні будинки для дітей, які залишилися без батьків через війну. Заплановано звести два групових будинки для дітей, які залишилися без батьків, навчати їхніх прийомних батьків та допомогти Житомирській області розвивати систему соціального захисту. В ці дні оголошується переможець архітектурного конкурсу на будівлю у співпраці з Спілкою архітекторів України. По-третє, надалі тісно співпрацювати з навчальними закладами області для впроваджень реформ у сфері професійно-технічної освіти та е-рішень у навчанні.

У цьому зв'язку органам місцевого самоврядування та виконавчої влади необхідно знати, як ефективно комунікувати з партнерами та донорами:

- Найважливіше сьогодні - допомогти донорським грошам дійти до конкретних об'єктів і забезпечити прозоре використання донорських коштів. Для ефективної допомоги структурі, безумовно, добре, якщо інформація про пріоритети поширюється на районному рівні. Це полегшує донору доступ до об'єкта, який найбільше потребує допомоги. Підтримка місцевої влади у вирішенні організаційних питань також дуже необхідна, - додає наша співрозмовниця.

Відновлення збитків від війни в Україні - тривалий і складний процес, що може розтягнутися на довгі роки. І подальша швидкість відновлення та розвитку країни багато в чому залежить від успішності поточних проєктів та плідній співпраці з закордонними партнерами.

 

Матеріал підготовлений в рамках проєкту ГО «Антикорупційний штаб»: “Дорожня карта відновлення регіонів в Україні: пошук рішень на прикладі трьох областей”, що реалізується за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”.

×