Громадськість у процесі повоєнного відновлення країни: складові успіху

Громадськість у процесі повоєнного відновлення країни: складові успіху

29-30 вересня в Києві та Львові проходить конференція «Зі стійкості до відновлення: ключова роль громадянського суспільства України».

У заході беруть участь багато міжнародних донорів і лідерів громадянського суспільства, більше — за посиланням. Головна ідея конференції – зрозуміти, де саме місце громадянського суспільства у процесі державотворення в умовах війни та майбутньому відновлені країни після перемоги над російською навалою. Далі — коротке резюме виступів. 

 

Громадськість — учасник, а не свідок 

Питання відновлення країни чи не з перших днів звучить у медіапросторі, на найвищому рівні його обговорювали під час конференції в Лугано. Однією із основних проблем, яку підняли на заході, була залученість громадськості до відновлення. Потужні міжнародні донори й інвестори саме говорили про це ще тоді, і з істотними перепонами домоглися включення принаймні частково громадянського суспільства до обговорення. Зараз питання залучення до плану Recovery Ukraine третього сектору постає гостро, оскільки влада обмежує доступ і взаємодію. 

 

Економіка та невідворотність покарання 

Ще однією із проблем, яку обговорили на конференції, це економіка. Основна теза, що лунала — економіка України за 30 років незалежності — це фактично big failure, тобто великий провал. Увесь цей час ми чули відмовки, чому вся система не працює — наче реформи певні є, дії є, але результату по суті немає. Однак у підсумки учасники дійшли думки, що економіку гальмують не економічні складові, а робота правоохороних органів і судів. Закони є, але лише на папері — поки не забезпечена невідворотність покарання, дотримання цих законів залишає бажати кращого. Правоохоронна система в державі не працює належним чином, і це чи не основна причина того самого big failure.


 

Швидкі рішення: три складові

Війна з перших днів доводить, що ухвалювати рішення можна швидко. Органи місцевого самоврядування, громада і бізнес цілком можуть співпрацювати і вирішувати питання порядку денного на місцях і в рамках чинного законодавства. Але така система діяла на початку — зараз же, відійшовши від шоку, політикум повертається до минулих схем взаємодії. Як висновок, для того, аби зберегти таку систему відносин, яка почала зароджуватись у перші дні війни, треба змінювати і ставлення людей до системи, тобто систему треба оптимізувати. Шлях до цього відбувається через такі складові: 

  • прозорість процесу прийняття рішень,

  •  ефективна діяльність судових і правоохоронних органів (закон має діяти не на папері, а в реальному житті), 

  •  партнерство третього сектору, бізнесу і влади.

 

Відбудова —  вже на часі

Чому ми маємо думати про відновлення зараз, хіба це не почекає? Ні, ми маємо працювати над відбудовою вже зараз там, де це можливо. Звісно, йдеться про всі деокуповані території, а також тилові території, які страждають від ракетних атак. Це треба робити, аби Україна була з українцями: відбудова там — це можливість залишити людей на цих територіях. Але для відбудови ми маємо налагодити систему партнерства і залученості громади до процесу відновлення цих територій і побудови майбутнього. Крім того, напрацювання успішних кейсів локально може стати прототипом взаємодії з територіями, які будуть деокуповані у майбутньому.

 

Образ повоєнного лідера

Дивлячись у майбутнє, звісно, ми маємо думати про те, що після закінчення війни з Росією перед Україною відкриються нові проблеми. Чи будуть представники влади відповідати ідеологічно електоральним запитам? Необхідно думати як про відновлення суспільства в цілому, так і про електоральні настрої громади. Політичне представництво має відповідати запитам громади, а взаємодія громадськості з владою і бізнесом залежить від того, яким чином ми зараз сформуємо нових лідерів. Саме через це третьому сектору — громадськості — варто замислюватись, окрім налагодження взаємодії і партнерств із чинною владою, про майбутнє керівництво країни, яке прийде вже після перемоги. 

 

Конференція «Зі стійкості до відновлення» проводиться Міжнародним фондом «Відродження» за підтримки партнерів.

 

 

 

 

×