Громадськість закликає Кабмін не допустити знищення системи моніторингу оцінки ДАП

Громадськість закликає Кабмін не допустити знищення системи моніторингу оцінки ДАП

4 березня Кабінет Міністрів України нарешті схвалив проєкт Державної антикорупційної програми (ДАП) на 2023-2025 роки. Прийняття ДАП стало важливим кроком у боротьбі з корупцією, на який очікували як міжнародні партнери, так і громадські організації.

 

Враховуючи всі складнощі та дискусії, які відбувалися навколо ДАП, викликає занепокоєння той факт, що текст прийнятого документа досі не опубліковано.   Зважаючи на це, є обґрунтовані побоювання, що документ був прийнятий Кабміном з рядом зауважень, які можуть нівелювати його цінність. За нашою інформацією йдеться, зокрема,  про знищення системи моніторингу та оцінки ДАП шляхом видалення показника ваги кожного індикатору в досягненні результату. 

 

У результаті цих змін неможливо буде забезпечити контроль за державними органами щодо виконання ДАП, що фактично робить ДАП не засобом для зменшення корупції, а суто декларативним документом. Це також унеможливить проведення оцінки виконання ДАП громадськістю та іншими сторонніми спостерігачами за зрозумілими всім і офіційно затвердженими критеріями. 

 

Також серед рекомендацій Кабміну - 

 

об'єднання  різних груп заходів щодо кожного зі законопроєктів в один, що унеможливлює координацію, моніторинг та контроль ситуації з розробкою та просуванням всіх законопроєктів, передбачених ДАП.

 

Таким чином у разі затвердження Державної антикорупційної програми зі шкідливими зауваженнями, які знищують систему моніторингу та оцінки документа - є неприпустимим. 

 

А тому ми закликаємо Кабінет Міністрів України:

  1. Невідкладно оприлюднити текст затвердженого документа;

  2. Не допустити внесення будь-яких правок до ДАП, які унеможливлять проведення якісного моніторингу та оцінки виконання програми.

 

Громадська рада при НАЗК

Всеукраїнське об'єднання “Автомайдан”

StateWatch

Інститут законодавчих ідей

Антикорупційний штаб

Центр протидії корупції 

Центр політико-правових реформ

Фундація DEJURE 

Платформа Громадський Контроль 

 
×