Громадськість закликає повернутися до публічних консультацій щодо законопроєкту про лобізм

Громадськість закликає повернутися до публічних консультацій щодо законопроєкту про лобізм

Громадські організації закликають Кабінет Міністрів повернути законопроєкт "Про доброчесне лобіювання і адвокацію в Україні" та супровідний на доопрацювання в НАЗК та провести якісні публічні консультації. Відповідну заяву підписали понад 150 громадських об’єднань. Підписанти наполягають на тому, що громадські організації, які здійснюють адвокацію для досягнення суспільних змін, мають бути виведені з-під дії закону. 

 

Антикорупційний штаб” одним із перший підписав цю заяву. Цей проєкт закону небезпечний для представників громадських організацій та благодійних фондів, адже зобов’язує нас звітувати про адвокацію. Після двох обговорень не були враховані усі застереження, на яких наголошували громадські та донорські організації. При цьому дуже швидко документ був надісланий на розгляд в Кабінет Міністрів для подальшого внесення в парламент”, заявив голова правління ГО “Антикорупційний штаб” Сергій Миткалик. 

 

У заяві йдеться, що законопроєкт підготувало НАЗК без залучення громадських організацій на основі більш раннього законопроєкту "Про доброчесне лобіювання в Україні", який мав істотні недоліки та був скерований на експертизу до Ради Європи для оцінки його відповідності міжнародним стандартам. Зауваження, надані Радою Європи, не були виправлені при доопрацюванні законопроєкту.

 

Після тиску з боку громадських організацій НАЗК ініціювало проведення публічних консультацій 10 та 23 листопада. Проте ці консультації носили формальний, радше імітаційний характер. А у день проведення останнього обговорення НАЗК передало законопроєкти на розгляд Кабінету Міністрів України для наступного внесення (у разі схвалення) на розгляд парламенту.

 

Тож ми закликаємо:

 

1) Кабінет Міністрів України:

  • повернути внесені НАЗК законопроєкти на доопрацювання та забезпечити проведення НАЗК подальших змістовних, відкритих та інклюзивних консультацій щодо таких проєктів до кінця 2023 року. Результатом таких консультацій має бути приведення законопроєктів у відповідність до міжнародних стандартів, врахування у їх положеннях рекомендацій Ради Європи та учасників попередніх та майбутніх обговорень, зокрема - в частині виведення діяльності громадських організацій та адвокації з-під сфери регулювання законопроєктів про лобіювання;
  • внести доопрацьовані НАЗК законопроєкти на розгляд парламенту не пізніше 20 березня 2024 року за умови приведення їх у відповідність до європейських стандартів, врахування в положеннях проєктів попередніх рекомендацій Ради Європи та пропозицій зацікавлених сторін;

2) Верховну Раду України:

  • невідкладно прийняти у другому читанні та в цілому як закон проєкт Закону України "Про публічні консультації" (реєстр. № 4254 від 23 жовтня 2020 р.), який включатиме положення щодо обов'язкового проведення публічних консультацій стосовно законопроєктів, внесених народними депутатами України.
×