Київрада хоче "зацементувати" таємні засідання в регламенті

Київрада хоче

Київрада планує приховати свою роботу та заборонити депутатам транслювати засідання. Такий проект рішення вніс депутат Леонід Ємець як очільник регламентної комісії. Він пропонує внести зміни до регламенту на період дії воєнного стану. А саме припинити онлайн-трансляцію пленарних засідань Київради та її комісій, а записи розміщувати на сайті не раніше двох годин після закінчення. 

 

При цьому столичним депутатам хочуть заборонити транслювати засідання з телефонів. Додамо, що навіть народні депутати час від часу стрімлять засідання ВРУ і викладають світлини та результати голосувань, хоча Верховна Рада припинила транслювати свої засідання на самому початку війни. Та навіть більше парламент все ближче до того, аби повернути пресу в кулуари. 

 

Тим часом Київрада хоче піти ще далі і розміщувати анонси про проведення засідання без розкриття інформації про час та місце. Відтак це повністю ставить хрест на гласності Київської міської ради, оскільки вона забезпечується саме трансляцією на різних майданчиках. 

 

“Закритість процесу створює низку корупційних ризиків. Вже відомі ситуації під час воєнного стану, коли на закритих засіданнях дерибаниться земля, кошти спрямовуються на свої підприємства та приймаються інші корупційні рішення”, розповідає голова правління ГО “Антикорупційний штаб” Сергій Миткалик. 

 

Приміром, 22 червня столичні депутати погодили скандальний землевідвід на Райдужному масиві. Юристи і журналісти вважають даний землевідвід незаконним. Вони припускають, що його було здійснено з корупційних мотивів вищого керівництва столиці. Вказану ділянку треба було передати в оренду лише через аукціон, а дивна споруда, яка знаходиться на ній і яка послугувала підставою для землевідводу, ймовірно була побудована та легалізована без дозвільних документів.

 

І це лише одне з десятків рішень, ухвалених за зачиненими дверима. Насправді ж засідання Київради ще з лютого відбуваються без анонсів, трансляцій на сайті та YouTube та доступу медіа. А пропоноване рішення спроба легалізувати ці порушення регламенту. Та чи дізнаємося ми про його ухвалення? 

 

Немає жодного дослідження, яке підтверджує, що відомості про час і місце проведення засідання, а також його трансляція створює небезпеку для життя та здоров’я депутатів. 

 

Більшість органів працюють у визначений робочий час на своїх місцях. У разі сирени усі зобов'язані спускатися в укриття. Таке рішення може означати, що депутати нехтують своїм життям, ігнорують повітряну тривогу та продовжують працювати або банально хочуть приховати власні голосування. 



 

Читайте також

×