Культурний геноцид: понад 664 об'єктів культурної спадщини в Україні постраждали від російського вторгнення

Культурний геноцид: понад 664 об'єктів культурної спадщини в Україні постраждали від російського вторгнення

Дані зафіксовані без урахування об'єктів культурної інфраструктури, таких як бібліотеки або інші заклади що розміщувалися в сучасних будівлях, а також об'єктів, які неможливо відстежити.  

 

Відомо про пошкодження чи руйнування 84 пам'яток національного значення, 514 пам'яток місцевого значення, а також 66 щойно виявлених об'єктів культурної спадщини, повідомляють у Міністерстві культури та інформаційної політики України.

«Повну картину ми зможемо побачити вже після завершення війни і тільки після того, коли більша частина зон бойових дій буде розмінована й стане безпосередньо доступна для дослідників. Станом на сьогодні ми можемо обстежувати та повноцінно документувати переважно ті об'єкти, які знаходяться на деокупованих територіях й відносно віддалені від лінії вогню», – зазначила Катерина Чуєва, заступниця міністра культури  та інформаційної політики України, під час онлайн брифінгу, який відбувся в Медіацентрі Україна — Одеса.

Також у відомстві повідомили, що із 664 пошкоджених об'єктів культурної спадщини – пам'ятки архітектури – 211 об'єктів, архітектури і містобудування – 186, історії – 179, історії монументального мистецтва – 18, містобудування і монументального мистецтва – 17, археології – 16. Варто зазначити, що одна пам'ятка може бути водночас, як  пам'яткою архітектури,так і пам'яткою історії.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну за даними ОВА повністю зруйновано щонайменше 24 пам'ятки, частково пошкоджено 523, ступінь пошкоджень 115 пам'яток потребує уточнення.

Культурні пам'ятки України перебувають під міжнародно-правовим захистом відповідно до Положення про закони і звичаї війни на суходолі, яке є додатком до IV Конвенції про закони і звичаї війни на суходолі 1907 року, Конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, Протоколу 1954 року та Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року щодо захисту жертв міжнародних збройних конфліктів від 8 червня 1977 року.

Згідно українського законодавства знищення росіянами культурних цінностей є воєнним злочином, відповідальність за який визначена статтею 438 Кримінального кодексу України.

Лора Балман, американська експерта щодо захисту культурної спадщини у часи війни та колишня співробітниця ЦРУ, працювала у зонах бойових дій, де фіксувався культурний геноцид. Кілька  років у ФБР займалася документуванням злочинів у сфері мистецтва.

Те, що зараз відбувається в Україні, вона чітко ідентифікує як культурний геноцид. Експертка пояснює, що Гаазька конвенція 1954 року забороняє нападати на культурні об’єкти, майно, картини, церкви тощо під час війни, йдеться у матеріалі Голосу америки.

 

ГО “Антикорупційний штаб” продовжує збір інформації про російських воєнних злочинців та колаборантів для внесення у базу Реєстру воєнних злочинців, створеного разом з журналістами “Слідство.Інфо”. 

Ми зробимо все, щоб кожен російський воєнний злочинець був покараний. Маєте більше інформації — надішліть нам.

 

Читайте також

×