Міжнародний кримінальний суд відкрив свій офіс у Києві

Міжнародний кримінальний суд відкрив свій офіс у Києві

Міжнародний кримінальний суд відкрив свій офіс у Києві. Про це повідомляє Укрінформ. Із нагоди відкриття в столиці також відбулася спільна пресконференція Генерального прокурора України Андрія Костіна і прокурора МКС Каріма Хана.

 

"Сьогодні зроблено іще один крок для подальшого зміцнення нашого партнерства з МКС: в Україні відкрився так званий польовий офіс МКС. Це найбільше представництво МКС за межами Гааги", – розповів Андрій Костін.

 

У свою чергу, Хан зазначив: "Закон має бути на передовій. І я думаю, що те, що ми бачимо у питаннях партнерства Міжнародного кримінального суду з Україною, розбудови партнерства з громадянським суспільством, з іншими державами-членами ООН, державними та недержавними учасниками МКС, — це не просто іскра. Це складова нового світанку, в якому ми повинні проявити, і ми проявляємо витримку та наполегливість, аби наші слова не були порожніми словами".

 

Міжнародний кримінальний суд – перший постійний міжнародний суд, створений 1998 році, фактично розпочав роботу у 2002 році. Місцем перебування Суду є м. Гаага в Нідерландах. 

Суд здійснює свою діяльність на підставі Римського статуту Міжнародного Кримінального Суду. Власне Римський статут є міжнародним договором, що заснував Суд.

Станом на сьогодні 123 країни є учасницями Римського статуту.

 

Суд є постійним органом та має повноваження здійснювати юрисдикцію стосовно осіб за найбільш тяжкі злочини, що викликають занепокоєння міжнародного співтовариства, ними є:

  • злочин геноциду;

  • злочини проти людяності;

  • воєнні злочини;

  • злочин агресії.

До злочинів, що підпадають під юрисдикцію Суду, не застосовуються будь-які строки давності.

Суд доповнює національні системи кримінального правосуддя. Більше про МКС ми писали тут і тут.

 

ГО “Антикорупційний штаб” продовжує збір інформації про російських воєнних злочинців та колаборантів для внесення у базу Реєстру воєнних злочинців, створеного разом з журналістами “Слідство.Інфо”. 

 

Ми зробимо все, щоб кожен російський воєнний злочинець був покараний. Маєте більше інформації — надішліть нам.

 

Читайте також

×