Нардеп з Херсонщини «лобіює» тютюнові інтереси в парламенті

Нардеп з Херсонщини «лобіює» тютюнові інтереси в парламенті

Олексій Ковальов — Народний депутат України, Голова підкомітету з питань акцизного податку та законодавчого регулювання ринку спирту, алкоголю і тютюну Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, у грудні 2020 року вже отримав антипремію «Бронзова коса» за “лобіювання” тютюнових інтересів. Нардеп, обраний за 186-м округом (Херсонська область), активно “лобіює” тютюнові інтереси у Верховній Раді України. Розповідаємо, як саме.

 

За що дали антипремію

 

«Бронзова коса» дісталась Олексію Ковальову (нардеп від ПП «Слуга народу») подав низку законопроєктів, що стосуються виробництва та реалізації тютюнових виробів, що, на думку авторів антипремії, вказує на “лобіювання” депутатом інтересів учасників тютюнового ринку. Помічницею депутата Ковальова є Валентина Хоменко – Генеральний директор Української асоціації виробників тютюнових виробів «Укртютюн» (засновники – транснаціональні тютюнові корпорації), що підтверджує представництво депутатом інтересів учасників тютюнового ринку. До речі, «золоту» та «срібну» коси вручили також нардепам від «Слуги народу».

Антипремії «Золота коса» та «Золоте гальмо» — це символічні нагороди “лобістам”, що використовують свої посади в парламенті та уряді, аби косити гроші та людські життя. Більше про лауреатів — за посиланням.

 

5 доказів того, що Ковальов “лобіює” тютюнові інтереси

 

  1. Олексій Ковальов — автор законопроєктів № 3016-1 від 18.02.2020 року, № 2503 від 27.11.2019 року, № 2502 від 27.11.2019 року, № 2501 від 27.11.2019 року та співавтор законопроєкту № 3906 від 17.07.2020 року стосовно виробництва та реалізації тютюнових виробів, що вказує на представництво депутатом інтересів учасників тютюнового ринку. 

  2. З 2019 року помічницею депутата Ковальова є Валентина Хоменко — про неї ми писали вище.

  3. Також серед помічників Ковальова є Лініченко Крістіна з Європейської Бізнес Асоціації (її членами є 4 транснаціональні тютюнові корпорації), яка активно бере участь у робочій групі із доопрацювання антитютюнового законопроєкту № 2813, що підтверджує представництво депутатом інтересів учасників тютюнового ринку.

  4. Багаторазово транслює повідомлення у ЗМІ, які відображають інтереси чотирьох транснаціональних тютюнових корпорацій. Наприклад, ось тут.

  5. Ковальов був співавтором альтернативного законопроекту: 4358-1 від 23.11.2020) до реального антитютюнового проєкту №4358, який вже пройшов перше читання. Враховуючи, що інші двоє співавторів — нардепи Заблоцький і Петруняк — також помічені у “тютюновому лобізмі”, внесення подібного альтернативного законопроєкту можна розцінювати як тактику індустрії відтягувати реальні антитютюнові проєкти, які дійсно б дійсно впорядковували обіг тютюну та обмежували його шкідливий вплив.

 

Дивіться інтерактивну інфографіку «Лобістів» тютюнових компаній, підготовлену командами ГО «Життя» та ГО «Антикорупційний штаб», які декларують відсутність зв’язків з тютюновою індустрією або особами пов’язаними з нею.

 

Читайте також

×