Підозрюваного у держзраді херсонця відпустили і зняли всі обвинувачення: як це сталось

Підозрюваного у держзраді херсонця відпустили і зняли всі обвинувачення: як це сталось

Херсонця Павла Ткаченка затримали у травні 2022 року за підозрою у вчиненні державної зради. Йому інкримінували, що він допомагав окупантам інформаційно. Однак, у листопаді 2022 року з нього зняли всі обвинувачення. Розповідаємо, що сталось.

 

Ткаченка звинуватили в тому, що він повідомляв загарбникам про особливості функціонування військових та правоохоронних органів регіону. Також підозрюваний здійснював спроби взяти під свій контроль місцеві підприємства, залякував представників бізнесу та змушував їх платити "данину" окупантам. Ткаченка виманили на підконтрольну Україні територію, де він й був затриманий.

За інформацією ЗМІ, Ткаченко виїхав з Херсона злякавшись, що його чекає та ж участь, що і його друга — проросійського блогера Валерія Кулешова.

 

З травня до листопада 2022 року Павло Ткаченко перебував у слідчому ізоляторі — йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Втім, 4 листопада суд закрив провадження. Ухвала суду оприлюднена, але відповідно до статті 7 Закону України “Про доступ до судових рішень”, інформація закрита. З наших джерел ми дізнались, що за клопотанням прокурора Павла Ткаченка звільнили від кримінальної відповідальності на підставі ч.3 ст. 111 Кримінального кодексу України (обвинувачення висунули за ч. 2 статті 111 ККУ “Державна зрада”). Відповідно до цієї частини, звільняється від кримінальної відповідальності громадянин України, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримане завдання. Тобто в суді вдалось довести, що Павло Ткаченко ніяких дій не вчинив на виконання завдання росіян чи колаборантів і добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з ними та про отримане завдання.. Цікаво, що це було клопотання не адвоката, а прокурора у справі.

 

Павло Ткаченко – колишній співробітник СБУ. До того працював у ДСНС. 

 

За інформацією херсонських ЗМІ, у 2019 році за активної участі місцевих правоохоронців команду Стремоусова завели на КП «Херсонкомунтранссервіс», директором якого і призначили Ткаченка. Це було ще за каденції Херсонського міського голови Володимира Миколаєнка. Щойно місто очолив Ігор Колихаєв, він звільнив Ткаченка, але Ткаченко залишати посаду не хотів: його в буквальному сенсі вибивали з підприємства силою, після чого Ткаченко ще судився.  Однак, суд не задовольнив його позов – умови звільнення були передбачені контрактом.

 

На відео можна побачити, як намагаються вибити двері в приміщенні комунального підприємства, аби ознайомити Ткаченка з наказом про звільнення:

https://www.youtube.com/watch?v=nShIBJ64eBU.

 

Примітно, що на відео захищає Ткаченка інший, як виявилось, проросійський юрист – Олександр Тарасов. Протягом тривалого часу вважалось, що Тарасов – як раз проукраїнський, але інсценування його “викрадення” на початку вторгнення росіян до Херсона дало підстави вваажати, що він – із команди Стремоусова. Певний час Тарасов пробував себе у журналістиці і був членом НМПУ. Ще до початку вторгнення його звідти виключили, а журналістських матеріалів у нього немає.

 

На початку вторгнення росіян до Херсона Тарасова ніби викрали з проукраїнського мітингу, після якого з’явилось відео нібито його допиту колаборантами, де Тарасов розповідає, що мітинги в Херсоні влаштовує СБУ. Таким чином, Тарасов намагався дискредитувати самоорганізацію херсонців. Згодом з’ясувалось, що це було інсценування, адже чимало херсонців помічали, що попри приховування співпраці, Тарасов і Стремоусов завжди діяли разом: Стремоусов – як провокатор, Тарасов – як псевдоукраїнський патріот. Пізніше, під час окупації, Тарасова бачили у компанії колаборантів у Херсоні. Де він зараз, невідомо. Саме Тарасов тривалий час з’являвся разом із Павлом Ткаченком, а на комунальному підприємстві, яке очолив Ткаченко, Тарасов працював юристом. 

 

Павло Ткаченко балотувався як самовисуванець в народні депутати у 2019 році, а також на місцевих виборах йшов за списками партії “Херсонці”. Приблизно з 2016 року він не приховує своєї дружби з Валерієм Кулешовим – херсонським блогером, близьким до Кирила Стремоусова. Кулешова вбили у Херсоні 20 квітня 2022 року. 

 

Відомий юрист, в минулому – представник Президента України в АР Крим, Борис Бабін, після затримання Павла Ткаченка написав доволі відверту статтю, де прямо заявляв, що Павло Ткаченко працював разом із російськими агентами, зокрема Стремоусовим: “До речі, Ткаченко виділяється серед "пташенят гнізда Стремоусова" тим, що з трудовою діяльністю він мав "відносний порядок". Він служив у структурах із надзвичайних ситуацій, потім – у СБУ, був у статусі "громадського діяча" всього рік, після чого очолив комунальне підприємство. Ткаченко працевлаштував туди кількох людей із спільного зі Стремоусовим кола спілкування. Наприклад, на посаду юриста туди взяли Олександра Тарасова, одіозного херсонського "суспільника", який перетворював будь-який захід на балаган, і, швидше за все, – не безоплатно”.

 

Чому саме прокурор клопотав про звільнення Ткаченка від відповідальності (півроку його звинувачували у злочині і раптом просять про звільнення) і яку ще інформацію ми можемо дізнатись пізніше, залишається лише здогадуватись. А подібний випадок із тим, що “раптово” виявилось, що Павло Ткаченко попередив про примус, може стати небезпечним рятівним кейсом для колаборантів у судах. 

 

Читайте також

×